Udmalkning

pumpeHvorfor malke ud?

Der kan være mange grunde til at forældre vælger at malke modermælk ud. Nogle børn har svært ved at sutte og stimulere brystet, og mangler derfor mælk. Nogle vil gerne malke ud, så de har et lager liggende i fryseren til hvis de skal være væk fra barnet. Nogle har for meget mælk og vil sælge det til hospitaler, eller malker midlertidigt ud til en ven, der har problemer med produktionen.

Uanset årsagen kan udmalkning være en smule tricky, og mange er i tvivl om hvordan det skal gøres, og hvilket udstyr passer bedst til deres situation. Disse spørgsmål vil vi søge at besvare her.

Håndudmalkning

Læs alt om håndudmalkning. Hvis du skal malke ud i forbindelse med brystbetændelse eller tilstoppede mælkegange, kan håndudmalkning under den varme bruser være bedste valg, selvom nogle oplever at pumpen fungerer bedre for dem.

Pumpe

Pumpe opfattes ofte som synonymt med udmalkning, men ofte er håndudmalkning et lige så godt valg. Fælles for alle typer pumper er, at de virker ved at stimulere brystet med sug, således at nedløbsrefleksen startes. Der findes 2 typer pumper: manuel og elektrisk, og disse beskrives hver for sig herunder.

Manuel pumpe

En manuel pumpe bruges på 1 bryst ad gangen, og aktiveres med hånden (enkelte med foden). Fordelen ved denne type er særligt prisen, som er meget lavere end den elektriske, samt størrelsen som gør den nem at transportere. En manuel pumpe er rigtig god, hvis man blot vil malke ud af og til, eller gør det i en periode for at stimulere produktionen, men man bruger en del kræfter på at bruge dem.

elektrisk pumpeElektrisk pumpe

En elektrisk pumpe kan bruges på begge bryster samtidig og kan være håndfri. Der er forskel på maskinkraften i de elektriske på hospitalerne, og dem man kan købe til hjemmebrug. De kraftigere kan også lejes fra Falck, og nogle apoteker - spørg på dit lokale. Hvis man skal malke ud i længere tid, er det en god idé at få fat i en elektrisk pumpe. Der findes også enkelte typer elektriske pumper til 1 bryst.

"Hands on" udmalkning

Brugen af brystkompression og massage af brystet under udmalkning har vist sig at kunne øge den udmalkede mængde mælk med adskillige procent, op til 50 eller mere. For at kunne bruge denne mulighed, skal man enten anvende en manuel pumpe, så man kan pumpe med den ene hånd og massere med den frie, eller en dobbelt elektrisk pumpe, der selv kan sidde fast på brysterne, så man har hænderne fri til massagen. Se denne norske video, og læs mere i denne artikel.

Mundstykkets størrelse

Det er vigtigt, at det mundstykke, der sidder på brystet, passer til størrelsen på ens brystvorter. Hvis det er for lille, vil der kunne opstå smerter og sår pga friktionen inde i mundstykket, og effektiviteten af udmalkningen vil være ringere. De fleste pumper leveres med 2 forskellige størrelser. Når størrelsen er rigtig, skal brystvorten kunne bevæge sig frit inde i mundstykket, således at man tydeligt kan se den flytte sig frem og tilbage med suget. Hvis den bliver klemt, bør et større afprøves.

Aktivering af nedløbet

Mange forældre oplever vanskeligheder ved at få nedløbet aktiveret, når de malker ud. Når man ammer, aktiveres dette af barnet, men den hjælp har man ikke ved udmalkning. Oxytocin er det hormon, som er ansvarligt for nedløbet, og når man malker ud, skal man selv udløse dette hormon i hjernen. Det kan gøres med betingede reflekser og visualiseringsøvelser. En betinget refleks kan være at man lærer sig at når man sidder i en bestemt stol, og drikker en kop the, mens man malker ud, så løber mælken af sig selv. Visualisering kan kombineres, og man kan fx forestille sig mælken flyde som en flod.

Hvis det er helt umuligt at aktivere nedløbet, kan man forsøge sig med en spray på recept fra lægen.

Udmalkning efter fødslen

Hvis barnet af en eller anden årsag ikke kan komme til brystet efter fødslen, eller har svært ved at sutte effektivt, er det nødvendigt at malke ud. I de første dage og uger dannes prolaktinreceptorer i brystet - modtagere for det mælkedannende hormon, prolaktin, som udskilles i hjernen under amning - og mangel på disse receptorer kan senere føre til lav mælkeproduktion. For at stimulere brystet tilstrækkeligt, bør der ammes eller udmalkes hver 2-3. time døgnet rundt. Hvis man er indlagt, kan man bede hospitalet om en pumpe.

Fuld udmalkning

Nogle børn er ikke i stand til at amme (fx nogle, men ikke alle, børn med læbe-ganespalte, som endnu ikke er opereret, eller børn med hjertefejl eller lignende), og har derfor stor glæde af udmalket modermælk. Det er meget krævende at skulle malke ud hver 2-3. time døgnet rundt den første tid, når man samtidig skal tage sig af sit barn, men dem der vælger det ville sjældent have undværet denne mulighed. Ofte er der også gode chancer for at komme til at amme fuldt, når de problemer, der forhindrer amningen i starten, er blevet løst. 

De som malker fuldt ud vil oftest have mest glæde af at bruge en elektrisk pumpe, som stimulerer begge bryster på en gang.

Hvis man skal malke fuldt ud, anbefales den engelske bog "exclusively Pumping Breast Milk", som kan findes her.

Udmalkning før fødslen

I de senere år er der dukket undersøgelser op, som peger på gavnligheden af udmalkning i de sidste uger før fødslen for normalt forløbende graviditeter. Ved at malke råmælk ud før fødslen kan man oparbejde et lille lager af dette, som kan gives ved behov for supplering i de første dage, således at modermælkserstatning kan undgås. Endvidere tyder noget på, at forældre der ved tidligere ammeforløb har haft problemer med lav produktion, kan booste deres fremtidige produktion på denne vis. Det kan være bedst at bruge håndudmalkning. I den første tid vil der oftest kun komme få dråber, men efterhånden vil denne mængde stige, og alt kan samles sammen og fryses ned. Læs mere her.

Vigtigheden af god hygiejne

Det er meget vigtigt at have en god hygiejne omkring udmalkning. Undersøgelser viser at de fleste af bakterierne i udmalket mælk stammer fra manglende håndvask. Sørg altid for at vaske hænderne grundigt før du malker ud, og tør gerne brystet af også. Alle vaskbare dele til pumpen samt flasker etc bør vaskes og koges mellem hver brug.

Hot bottle method - en udmalkningsmetode til brystbetændelse

Ved brystbetændelse oplever nogle, at det er umuligt at malke ud, selv under den varme bruser. Dette kan evt skyldes en prop i en mælkegange, som vanskeligt lader sig løsne. Idet udmalkning er en vigtig del af behandlingen for brystbetændelse, anbefaler fx WHO denne metode, hvis udmalkning er vanskeligt eller umuligt.

”Hot bottle method” / ”Den varme flaske metode”

Denne teknik er god til:


Hvad skal jeg bruge?

  • En egnet flaske. Den skal være lavet af glas og ikke plastik. Det skal helst være en 1-3 liters flaske, men har du ikke det skal den minimum være 700 ml. Flasken skal have en bred hals, mindst 2 cm i diameter, og gerne 4 cm. Brystvorten skal passe ind her.
  • En gryde eller elkedel med varmt vand
  • Noget koldt vand til at køle flaskens hals.
  • En klud til at holde om den varme flaske.


Sådan gør du:
1. hæld lidt af det varme vand i flasken for at begynde opvarmningen. Fyld langsomt flasken med varmt vand. Efterlad et par cm i toppen og pas på flasken ikke revner eller springer.
2. Lad flasken stå i et par minutter for at opvarme glasset.
3. Pak flasken ind i kluden og hæld det varme vand ud af flasken.
4. KØL FLASKENS HALS med koldt vand på både inder- og ydersiden – Vigtigt for ikke at brænde brystvorten!
5. Sæt flaskens hals over brystvorten, så den rører huden hele vejen rundt og derved bliver luftæt.
6. Efter nogle minutter afkøles flasken automatisk og dette vil skabe et undertryk inde i flasken. Undertrykket vil trække brystvorten ind i flaskehalsen og kvinden vil opleve et sug i brystvorten. Det er helt ok.
7. Hvis vacuum brydes, skal der startes forfra.
8. Varmen fra flasken vil hjælpe til at aktivere nedløbsrefleksen og mælk vil begynde at flyde ned i flasken.
9. Hold flasken på plads indtil mælken stopper med at flyde.
10. Gentag om nødvendigt eller gør det samme på det andet bryst.

Efter en gang eller to skal de værste smerter gerne være væk, hvorefter udmalkning med hånd eller pumpe bliver muligt.