Ammestop

Alle børn stopper med at amme af sig selv, når behovet ikke længere er der. La Leche League anbefaler, at amningen ideelt fortsættes, indtil barnet er vokset fra behovet (1). WHO anbefaler amning i mindst 2 år og derefter så længe mor og barn ønsker (2).

Der kan være forskellige grunde til aktivt at stoppe amningen, før dette tidspunkt er nået. Nogle oplever et pludseligt behov pga alvorlig sygdom som kræft, mens andre føler et eget behov for ikke at amme længere. Nogle føler et pres fra omgivelserne for at stoppe, før de egentlig selv er klar - til dem kan det anbefales at deltage i fx Facebook grupper som Netværk for amning af børn 0-2 år - Ammenet og Netværk for amning af børn over 2 år - Ammenet, hvor man vil finde andre, der ammer længere end fx 1 år.

Hvordan stopper man?

Ammestop kan altså opnås på flere måder:

  • Man kan amme, indtil barnet selv mister interessen/behovet (før 1 års aldren vil dette kaldes en ammestrejke , idet børn på denne alder fortsat har behov for dyremælk for at udvikle sig optimalt) - læs mere om officielle anbefalinger om amning for at se, hvor længe forskellige organisationer anbefaler at amningen mindst varer.
  • Man kan undgå problemer i forbindelse med ammestop ved at trappe amningen langsomt ned. Er barnet stadig fuldammet, kan man således begynde med at fjerne et ammemåltid om dagen, som erstattes med flaske. Efter nogle uger er amningen udfaset, og den faldende efterspørgsel ved brystet vil have resulteret i en faldende produktion. Hvis man oplever ubehag ved nedtrapningen ved at brysterne føles fyldte og spændte, kan man malke en smule ud - bare nok til at fjerne ubehaget, men ikke så meget, at produktionen holdes høj.
  • Hvis amningen stopper fra dag til dag, uden nedtrapning, er det også muligt at undgå medicinsk stop. I så fald bør man malke ud, når brysterne føles fulde, men kun til ubehaget forsvinder. Udmalkning kan foregå i et varmt bad, hvor det vil være lettere at få mælken til at løbe, se mere om udmalkning. Mange mødre oplever stor lindring ved at lægge kolde grønkålsblade eller kolde omslag på brysterne (i bh'en), hvis deres bryster er meget fulde (3). Det kan ikke anbefales at binde brysterne ind, som man gjorde før i tiden.

Det gradvise stop anbefales for at undgå at udvikle problemer som brystbetændelse og tilstoppede mælkegange (4).

Spædbarnsdød

Hvis man har oplevet en dødfødsel, en sen spontan abort, fået en abort i andet trimester eller mistet et ammebarn, kan ammestop-piller være en god løsning for mange. Medicinsk behandling er dog ikke altid nok til at forhindre mælkeproduktion, og supplerende udmalkning eller yderligere medicinsk behandling kan være nødvendig. Håndudmalkning under et afslappende bad kan være en mulighed.
Alternativer til medicinsk ammestop kan være gradvis nedtrapning af amning ved udmalkning , hvor mælken evt. kan doneres til hospitaler, som anvender donormælk til for tidligt fødte eller syge børn, som kan have stor glæde af den. Man kan spørge sit lokale hositalet om muligheden for donation.
Landsforeningen Spædbarnsdød yder støtte og hjælp til forældre, der har mistet et barn, og via foreningens hjemmeside kan man finde kurser og andre tilbud specifikt til forældre, der har mistet et spædbarn. Ammevejledere fra La Leche League og Forældre og fødsel  kan hjælpe med tanker om mælkeproduktion og ophør af amning.
Flere andre ideer kan findes i artiklen her.