Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

Ammestop-piller

Indholdsfortegnelse

Artiklen er revideret juli 2018.

Anvendelse af ammestop-piller

Ved pludseligt ammestop er det normal praksis i Danmark, at give medicinsk hjælp til afbrydelse af mælkeproduktionen, muligvis af frygt for at der ellers er høj risiko for at udvikle brystbetændelse. Den samme løsning vælges ofte, når en person slet ikke har lyst til at indlede amning efter fødslen, eller ved spædbarnsdød.

Det er dog ikke nødvendigt at bruge medicin til stop af mælkeproduktionen i alle tilfælde, og frygten for brystbetændelse beror på misforståelser. Medicinen har desuden en række bivirkninger og kan gøre det vanskeligt at genoptage amningen, hvis man ombestemmer sig – hvilket ikke er ualmindeligt.

Cabergolin

Cabergolin findes i handlen i Danmark under produktnavne som Dostinex, Cabaser og Cabergolin.

Midlet virker ved at få den del af hjernen, der hedder hypofysen, til at ophøre (delvist) med at producere prolaktin, det mælkedannende hormon. Denne virkning kan holde i mange måneder (1). Cabergolin er en såkaldt dopamin-agonist, som hovedsageligt bruges i behandling af Parkinsons sygdom.
Da det undertrykker hypofysens produktion af prolaktin, kan det også bruges mod sygdomme som hyperprolaktinæmi, hvor der dannes for meget prolaktin i hypofysen. Denne lidelse ledsager ofte godartede hypofyse-svulster, kaldet prolaktinomer (2).

Midlet frarådes til brug ved ammestop af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA (3), idet bromocriptin, et lignende middel, sættes i forbindelse med forhøjet blodtryk og slagtilfælde.

Det anbefales, at du undersøges grundigt hos lægen før midlet tages i brug, især for forhøjet blodtryk, idet midlet kan virke blodtryksøgende. Lavt blodtryk kan ligeledes være problematisk, idet det kan give blodtryksfald. Se endvidere indlægsseddel eller nedenstående links for uddybning af bivirkninger.

Desuden skal du være opmærksom på, at det kan være skadeligt at tage cabergolin, hvis du lider eller har lidt af alvorlige psykiske lidelser, især psykoser og svær depression. Herunder skal du være opmærksom på en eventuel fødselsdepression, idet en almindelig bivirkning ved produktet er depression (4).

Vær opmærksom på, at der skal udvises forsigtighed ved at tage ammestop-medicinen, hvis du lider af Raynaud’s syndrom, da symptomer på Raynaud’s syndrom kan være en bivirkning ved produktet (4).

Bromocriptin

Bromocriptin handles under produktnavnet Parlodel.

Der gælder de samme forholdsregler for bromocriptin som for cabergolin, og midlet har samme bivirkninger.
Bromocriptin er en anden dopamin-agonist, som bruges til stop af mælkeproduktion i Danmark (5). Ligesom med cabergolin, anbefales den ikke i USA til ammestop (6).

Dets effekt er mindre samt mindre langvarig end cabergolin. Det er derfor muligvis lettere at genetablere amning, hvis du fortryder efter at have taget bromocriptin end cabergolin.

Spædbarnsdød

Hvis du har oplevet en dødfødsel, en sen spontan abort, fået en abort i andet trimester eller mistet et ammebarn, kan medicinsk ammestop være en god løsning for mange. Her kan det hjælpe at se bort fra tankerne om eventuelle bivirkninger, idet det psykiske velbefindende må være det mest væsentlige. Ammestop-piller er ikke altid nok til at forhindre mælkeproduktionen, og supplerende udmalkning eller yderligere medicinsk behandling kan være nødvendig. Håndudmalkning under et afslappende bad kan være en mulighed.

Alternativer til medicinsk ammestop kan være gradvis nedtrapning af amning ved udmalkning, hvor mælken eventuelt kan doneres til hospitaler, som anvender donormælk til for tidligt fødte eller syge børn, som vil have stor glæde af modermælken. Du kan spørge dit lokale hospital om muligheden for donation hvis du har lyst og overskud til det.

Landsforeningen Spædbarnsdød yder støtte og hjælp til forældre, der har mistet et barn, og via foreningens hjemmeside kan du finde kurser og andre tilbud specifikt til forældre, der har mistet et spædbarn. Ammevejledere fra Ammenet, La Leche League og Forældre og fødsel kan hjælpe med tanker om mælkeproduktion og ophør af amning. Du kan finde flere ideer i denne artikel.

Hvis du fortryder

Medicinen tages ofte i desperation på grund af vedvarende problemer med amningen. I disse situationer er det ikke ualmindeligt at man kan fortryde at have taget pillerne og ønske hjælp til at genetablere amningen.
Cabergolin har en lang halveringstid i kroppen, ca. 62-68 timer. Det vil sige, at efter tre døgn har du stadig omtrent halvdelen af medicinen i kroppen. Efter fire uger regner man med, at du er helt fri for medicinen (7), og da kan du for eksempel igen donere blod (8).

Meget lidt vides om cabergolin-udskillelsen i modermælken. Hos rotter udskilles cabergolin i mælken (7), hvilket kan give en indikation af, at det muligvis også gør sig gældende hos mennesker. Hvilken virkning stoffet har på det helt spæde barn, er heller ikke undersøgt.

Dr. Thomas Hale, forsker og leder af Infant Risk Center, mener ikke, at der er belæg for at undlade at forsøge, at genetablere amningen i længere tid (10). Præcis hvor længe, vil formentlig afhænge af den indtagede dosis, samt eventuelt barnets alder, idet nyfødte kan have større risici for bivirkninger af medicin generelt end lidt ældre børn.
I mellemtiden er det vigtigt at malke ud, selvom modermælken må smides væk, således mælkeproduktionen stimuleres så godt som muligt.

Det er ikke muligt at vide, hvor høj produktionen kan forventes at blive efter medicinsk ammestop. Præparatet Domperidon kan anvendes til medicinsk stimulering af mælkeproduktionen i nogle tilfælde (11). Anvendelse af suppleringssystemer understøtter amningen i den fase, hvor produktionen søges øget, og kan fortsættes i hele ammeperioden, såfremt produktionen aldrig bliver høj nok til, at du kan fuldamme.

Bromocriptin har derimod en halveringstid på ca. 3 timer. Amning vil derfor kunne genoptages efter en kortere periode (9).

Hvis du har brug for at genetablere amningen, kan du hente hjælp og opbakning i vores Facebook-gruppe.

Alternativer til ammestop-piller

Når amningen er etableret

Se ammestop for råd til naturlig udfasning af amning.

Lige efter fødslen

I den første tid styres mælkeproduktionen af hormoner, og derfor vil modermælken kunne løbe til, også selvom brystet slet ikke stimuleres (12). Endvidere oplever de fleste fysiologisk brystspænding nogle dage efter fødslen, hvilket kan give stærkt ubehag, såfremt intet gøres. Alternativer til medicinsk ammestop er udmalkning – så meget, at du ikke oplever ubehag, men ikke så meget at brystet føles tomt. Urter som salvie og pebermynte har anekdotisk vist at kunne sænke mælkeproduktion, og mange beretter om lindring fra afkølede hvidkålsblade på brystet (13).

 

Referencer

  1. http://humrep.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/10/7/1647
  2. http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/prolaktinaemi.htm
  3. http://www.drugs.com/pro/cabergoline.html
  4. http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4419
  5. http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/412
  6. http://www.drugs.com/pro/bromocriptine.html
  7. https://www.pfizerpro.dk/sites/default/files/dostinex.pdf
  8. http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4419
  9. https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/412
  10. https://www.infantrisk.com/forum/showthread.php?389-cabergoline-dostinex&highlight=cabergoline
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306907/
  12. Breastfeeding and human lactation, 5. udgave, Riordan and Wambach
  13. http://jhl.sagepub.com/cgi/content/short/11/1/17?rss=1&ssource=mfc

 

Artiklen er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af IBCLCer blandt de frivillige.

Faktaboks

  • Amning kan udfases uden brug af medicin ved hjælp af gradvis nedtrapning af amning eller udmalkning.
  • Ammestop-piller bør ikke anvendes af personer med lavt blodtryk eller depression.
  • Medicinsk ammestop kan være en god løsning ved spædbarnsdød.
  • Medicinsk ammestop kan gøre det vanskeligt at fortryde.
  • Hvis du fortryder, kan du amme med suppleringssystemer, så barnet får al sin næring ved brystet, trods du ikke selv producerer tilstrækkelige mængder modermælk.