Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

Raynauds syndrom

Indholdsfortegnelse

Op mod 22% af kvinder i den fødedygtige alder, oplever det smertefulde syndrom Raynauds. Raynauds syndrom forsages af spasmer (ufrivillige sammentrækninger) i de små blodkar, der forsyner et område, f.eks. brystvorten, med blod. Spasmerne resulterer i, at brystvorten ikke får blodtilførsel i en kortere eller længere periode, hvilket giver stærke smerter samt risiko for komplikationer som sår. Symptomerne fremkaldes primært af kulde, pludselige temperaturforskelle og emotionelle udsving og viser sig ved, at brystvorterne bliver hvide, blå og røde.

Hvad er Raynauds syndrom?

Raynauds syndrom forsages af spasmer i de små blodkar (kapillærer) der forsyner et område med blod. Det ses oftest i en ekstremitet (f.eks. fingre, tæer, næsen, ører), men kan også ramme brystvorterne (1,2,3,5,6). Spasmerne resulterer i en aflukning af de små kar i brystvorten, så den ikke får ilt, og resulterer i stærke smerter (1,2,3,4,5,6,10).
Raynauds syndrom ses oftere hos kvinder end mænd, og mennesker med autoimmune sygdomme er i øget risiko (1,3,7). Der er usikkerhed om hvorvidt brystopererede er i øget risiko eller ej (3,4). Raynauds syndrom opdeles i Raynauds sygdom, hvor årsagen er ukendt, og Raynauds fænomen, der forsages af anden sygdom.
Der er uenighed omkring forekomsten af Raynauds syndrom hos kvinder. I Ugeskrift for læger 2013 (6) nævnes en forekomst på 11%, men i udenlandsk forskning estimeres det, at op mod 20-22% af kvinder i den fødedygtige alder oplever Raynauds syndrom (2,3,6,10).
Raynauds syndrom ses oftere i koldere klima og kan være arveligt (2).

Hvordan viser Raynauds syndrom sig?

Raynauds syndrom hos ammende kvinder opleves ofte efter en amning, og kan skyldes det pludselige fald i temperaturforskellen mellem barnets mund og luften (1). Raynauds smerter kan også forekomme imellem amningerne (3,4). Minutter eller sekunder efter at barnet har sluppet brystet, vil brystvorten forandre farve fra lyserød/brun til hvid imens en brændende smerte kan forekomme (1,3,4,5) Her er karrene fuldstændig afklemte. Imens karrene er afklemte, vil det blod, der bliver forhindret i at komme igennem karrene, afgive deres ilt til det omgivende væv, og når der kommer flow igennem brystvorten igen, vil den se blå ud pga. af-iltet blod (ligesom venerne er blå). Til sidst bliver brystvorten rød, da karrene afslappes overdrevet, og derefter normaliseres blodgennemstrømningen og brystvorten bliver igen lyserød/brun (2,5). Nogle gange er brystvorten hvid, blå og rød på samme tid, da de små kar trækker sig sammen med forskellige hastighed (3,4). Det er et diagnosekriterium at brystvorten skal blive hvid og blå eller hvid, blå og rød (4,5).

Karspasmerne kan vise sig, til og fra, i flere minutter og i nogle tilfælde timer, med forskellige slags smerter (1,4). Nogle mødre oplever farveskiftet uden smerter (1,4). Farveskiftet er ikke bekymrende, men smerterne er, da smerter er den næsthyppigste årsag til ammestop (1,3).
Raynauds syndrom kan også forekomme under graviditet, og kan komme igen i senere graviditeter og ammeforløb (3,4,6). I Ugeskrift for læger beskrives det som et kriterium, at Raynauds syndrom har været til stede inden ammeforløbet, for at adskille det fra ammerelaterede differentialdiagnoser (6). Dette nævnes dog ikke i den øvrige litteratur.

Hvad kan fremkalde symptomer på Raynauds syndrom?

 • Kulde (1,2,3,4,5,6,7,10)
 • Emotionelle udsving, f.eks. stress og angst (2,3,7,10)
 • Pludselige temperaturskifte (1,2)
 • Svampeinfektion (1,4)
 • Forkert sutteteknik (1,4,5)
 • Sår (4)
 • Behandling med oral prævention indeholdende østrogen (4)

Nipple blanching

Ammende kvinder kan opleve symptomer på Raynauds syndrom uden at have det. Det kaldes nipple blanching og betyder ”blegning af brystvorte”.
Når symptomer på Raynauds syndrom forekommer, men brystvorten allerede er hvid og deform når den kommer ud af barnets mund, tyder det på forkert sutteteknik, frem for Raynauds (4). Ved Raynauds syndrom viser symptomerne sig som regel i begge brystvorter. Hvis der kun ses symptomer fra det ene bryst,  er det mest sandsynligt, at årsagen er forkert sutteteknik (4).
Hvis et barn oplever, at det er svært at sutte på brystet, kan barnet lukke gummerne om brystet, hvilket kan afklemme blodforsyningen til brystvorten. Moderen kan opleve dette som bid, og det kan give symptomer, der minder om Raynauds syndrom (4).

Selv om Raynauds syndrom i brystvorterne kan fremkaldes af dårlig sutteteknik, er det vigtigt med korrekt diagnose. Det kan være utroligt frustrerende for moderen, hvis barnet har korrekt sutteteknik, men hun alligevel oplever smerter. Det må igen understreges, at smerter ved amning (ud over ømhed de første dage) ikke bør accepteres, men altid har en årsag, som bør identificeres og søges behandlet.

Diagnose

Raynauds syndrom misdiagnosticeres ofte som svampeinfektion, da smerterne kan være så brændende og ekstreme, at det minder om svamp (3,4,5,6). Sundhedsstyrelsen skriver i ”Amning – en håndbog for professionelle ”at det typisk er farveskiftet og forværring ved kulde der er vejledende for diagnosticeringen” (5). Sundhedsstyrelsen nævner ikke, at kvinden skal have haft symptomer på Raynauds syndrom inden fødslen.

På grund af risikoen for fejldiagnose er det vigtigt at holde fokus på diagnosekriterierne. De beskrives samlet set som værende:
smerter ved kulde.
forekomst af symptomer under graviditet eller imellem amninger.
Bifasisk (hvid og blålilla) eller trifasisk (hvid, blålilla og rød) farveforandring.

Raynauds og amning

Hvis barnet sutter på brystvorten under et anfald af karspasmer, kan det skade brystvorten(4). Under et anfald er brystvorten ueftergivelig og i øget risiko for at få revner og sår, samt skader inde i brystet. Dette kan forårsage voldsomme smerter, når barnet sutter samt under nedløbet. Det kan tage op mod en uge for disse skader at hele. Raynauds kan både opleves som smerter under anfald, men kan også forsage en konstant mild smerte og øget følsomhed på brystvorten (4).

Hvordan behandles Raynauds syndrom?

Hvis man har Raynauds syndrom, men ingen smerter, er der ingen grund til at behandle (1,4). Opleves smerter behandles Raynauds syndrom ved at behandle årsagen. Raynauds syndrom kan ikke helbredes, men man kan lindre symptomerne.
Ved behandling af årsagen, vil Raynauds syndrom bedres, men det kan tage tid (1). Hvis Raynauds syndrom skyldes forkert sutteteknik og har forsaget sår på brystvorten, er det særlig vigtigt at behandle, da Raynauds syndrom kan forsinke sårhelingen pga. mindre blodgennemstrømning (1).

Når man vælger hvordan man vil behandle Raynauds, er det vigtigt at hver enkelt kvinde gør det, der passer til hende og ikke prøver alle tingene på én gang (1).
Behandling med medicin eller kosttilskud bør altid blive diskuteret med privatpraktiserende læge eller sundhedsplejersken. Sammen kan den sundhedsprofessionelle og kvinden finde ud af den bedste behandling. Er smerterne meget voldsomme, er det vigtigt at kvinden lindres hurtigst muligt for at bibeholde amningen (3).

 • Identificér og behandl årsagen til syndromet (1,7).
 • Brug varmt tøj og uld-ammeindlæg (2,3,4,5,6,10).
 • Am i opvarmede lokaler (3)
 • Stop med at lufttørre brystvorten efter endt amning – hold det varmt med hånden og pak det hurtigt ind. Træd ikke ud af brusenichen efter endt bad før brysterne er tørre og varme (1,4).
 • Brystsalver kan lindre smerterne (1).
 • Lindring kan opnås ved at massere olie, f.eks. oliven eller kokos, på brystvorterne når der er smerter. Sørg for at varme olien i hænderne inden den masseres forsigtigt ind i huden. Flere kvinder oplever øjeblikkelig lindring og færre anfald generelt (1,4). Olie er med til at mindske følelsen af kulde.
 • Nogle gange opleves lindring ved behandling med B6 multi complex. Det er en sikker behandling, da B6 er vandopløseligt og overflødigt tilskud vil blive udskilt i urinen. Tilskuddet skal gerne tages som en multi B-vitaminpille indeholdende niacin. B6 tilskuddet skal gerne nå op på 100 mg x 2 daglig i minimum et par uger. Behandlingen skal fortsætte et par uger efter smertefrihed er opnået. Kommer smerterne tilbage, kan behandlingen genoptages. Hvis ikke behandlingen med B6 vitamin virker inden en uge, er det ikke forventeligt at den kommer til det (1,3,4). B6 vitamin kan påvirke mælkeproduktionen og bør således ikke anvendes til mødre med spædbørn under 3 måneder.
 • Reducér stress (2).
 • Dyrk motion (3).
 • Tørre og varme omslag kan være effektive under anfald til at mindske længden af det samt smerterne (1,4,5,7). Et varmetæppe eller sok med ris- eller hvedekorn, varmet i mikroovnen i 45 sek, kan også bruges (4). Undgå overophedning af mor og barn samt brug af elektriske varmeapparater. Den øgede varme kan resultere i øget mælkemængde og lindre brystbetændelse og lukkede mælkegange. Da det også kan forsage overproduktion og engorgement skal der udvises forsigtighed.
 • 300 mg Magnesiumtilskud sammen med 200 mg. Calcium x 2 dagligt kan hjælpe, hvis man har mangler (1,3,4).
 • Massage af brystmusklen fra kravebenet og over brystet efter endt amning samt ved anfald. Massagen skal være energisk og fast på brystkassen, men på brystet og under armene skal massagen være blid (1).
 • Undgå koffein, nikotin, slankepiller og andre kar-sammentrækkende midler (2,4,6,7,10).
 • Smertestillende kan benyttes, f.eks. ibuprofen (4)

Når ovenstående ikke har effekt

Medicinsk behandling med Nifedipine (calcium-kanal-blokker), som anvendes til behandling af forhøjet blodtryk (1,3,4,5,6,7,8,9). Det virker ved at afslappe musklerne i karrene, så de ikke trækkes så kraftigt sammen. Behandling med depottablet på 30 mg x 1 dagligt eller lavere dosis 5 mg x 3 dagligt vil fjerne smerterne i forbindelse med karspasmerne øjeblikkeligt (1,3). Efter to ugers behandling kan behandlingen evt. stoppes. Herefter vil kun 10% af kvinderne have behov for yderligere behandling i to uger, hvorefter man igen stopper. Her vil kun et fåtal have behov for to ugers behandling mere. Bemærk at enkelte kvinder kan opleve behov for behandling af længerevarende karakter. Der opleves sjældent bivirkninger, men nogle enkelte oplever hovedpine (1). Behandlingen er ikke egnet til kvinder med lavt blodtryk, idet midlet er blodtrykssænkende. Den medicinske behandling kan benyttes sammen med alle ovenstående behandlingsmetoder(1). Mindre end 5% af medicinen spores i brystmælken, og den kan anvendes under amning (3,5,8,9).

Materiale til egen læge:

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2018//-/media/Udgivelser/2018/Amning-håndbog-for-sundhedspersonale.ashx
Se afsnit 10.13

https://ugeskriftet.dk/videnskab/ammeudloest-raynauds-faenomen-i-papilla-mammae (adgang for læger)

Eller de øvrige kilder, se nedenfor.

Sidst opdateret: 24-09-2014

Kilder:

Faktaboks