En ammebrik er en tyndt og fleksibelt skjold, oftest af silikone, som kan bruges på brystet under amning. Ammebrikker kaldes også suttebrikker eller diebrikker. Ammebrikker bliver ofte anvendt i situationer, hvor barnet har svært ved at sutte på brystet.
I 2019 blev nationale kliniske retningslinjer for brug af ammebrikker ved etablering af amning godkendt. Retningslinjerne er udarbejdet til sundhedspersonale, som arbejder med nybagte familier, og de er baseret på gennemgang af forskning på området. Af disse retningslinjer fremgår det, at ammebrikker aldrig bør være førstevalg ved problemer med amningen. Du kan læse retningslinjerne her, hvor også arbejdsgruppens anbefalinger til alternativer til ammebrikker bliver beskrevet.
Hvis du oplever, at dit barn har svært ved at sutte på brystet, kan du derfor med fordel først se på om der er andet, du kan gøre for at hjælpe baby ved brystet. Her er et par eksempler:
- Prøv en ammestilling, som hjælper baby ved at stimulere den medfødte instinktive adfærd ved brystet. Ifølge de nationale kliniske retningslinjer er tilbagelænet amning (laid back) særligt gavnligt for mange, men du kan også prøve andre stillinger for at finde ud af, hvad der er bedst for dig og din baby.
- Formgiv dit bryst under amningen for at gøre det lettere for baby at få fat. Det kan du også læse om i wikien om ammestillinger.
- Undgå at bruge sut i perioden, hvor amningen etableres – den kan nemlig forsinke etableringen af amningen.
- Hvis dit nyfødte barn har svært ved at sutte på brystet, fordi du har brystspænding, så kan du malke ud med hånden før amning, eller bruge massage for at blødgøre området omkring brystvorten. Dette beskrives nærmere i wikien om fysiologisk brystspænding.
Selvom forskningen altså peger på, at etablering af amning ikke hjælpes af ammebrikker, så er der situationer, hvor nogle oplever at have glæde af brikkerne:
- Det kan fx være for at aflaste ved sår og smerter. Sår og smerter skyldes oftest problemer med sutteteknikken, som du fx kan arbejde på med ammestillinger. Hvis smerten forhindrer dig i at kunne amme, mens du arbejder på at forbedre teknikken, kan ammebrikker kan være gavnlige.
- Det kan også være, hvis der er behov for en fysisk barriere mellem brystet og baby af psykiske årsager. Det kan du se mere om i wikien om amme-aversion.
- Endelig kan de måske være gode, hvis du oplever, at andre tiltag ikke hjælper nok. Sommetider anvendes ammebrikker som et sidste forsøg på at redde amningen ved problemer, der er svære at løse. Det vil for langt de fleste være et bedre valg end at opgive amningen.
Når du bruger ammebrikker, er det vigtigt at de anvendes rigtigt. Det betyder, at du skal finde den rigtige størrelse for dig, og at du skal lære at sætte dem rigtigt på. En ammebrik skal sidde fast under amning og må altså ikke “svuppe rundt”, når barnet sutter. Hvis brikken sidder godt, er der større chancer for at brystet tømmes godt, og at mælkeproduktionen stimuleres. En brik passer i størrelsen, hvis den ikke sidder løst under amning, men heller ikke afklemmer brystvorten under amning – er din brystvorte lilla eller hvid efter amning, eller får du sår, så er ammebrikken for lille. I denne engelsksprogede video fra IBCLC Janet Jones kan du se, hvordan ammebrikken sættes på brystet, samt hvordan du kan se om den er for stor eller lille.
Fordi brug af ammebrikker ifølge forskning somme tider kan medføre lavere mælkeproduktion, er det vigtigt at holde øje med dit barns trivsel, vægtøgning samt våde og beskidte bleer. Disse ting fortæller dig, om dit barn får nok at spise, eller om du bør stimulere produktionen ved siden af amningen med brikkerne ved at malke ud.
Når der ikke længere er behov for ammebrikker, kan du gradvist vænne din baby til at sutte på dit bryst uden dem. Det kan kræve en del tålmodighed, fordi baby skal lære at forme brystet selv. Tag dig god tid, og lad dig ikke slå ud af, at det går langsomt og kan virke som to skridt frem og et tilbage. Hvis din baby bliver meget ulykkelig, er det altid bedre at amme med brikkerne igen og prøve at fjerne dem på et andet tidspunkt. Her er et par eksempler på hvordan du kan arbejde med fravænning fra brikkerne:
- Prøv at amme uden brikkerne, når baby halvsover og er mindre bevidst om ændringen
- Lig hud mod hud med din baby for at stimulere amme-adfærd og nedløb
- Udnyt de medfødte instinkter ved at bruge tilbagelænet amning eller andre stillinger, som giver god kontakt mellem din og babys krop
- Undgå at prøve at fjerne brikken, når dit barn er meget sulten – det er ikke et godt tidspunkt at prøve noget nyt
- Malk lidt ud, før du lægger dit barn til. Så er der mælk med det samme, og brystvorten er formet på forhånd og virker dermed mest muligt som en ammebrik
OBS: Før i tiden blev det anbefalet at klippe lidt af spidsen på ammebrikken, når man skulle vænne baby fra den. Dette kan være skadeligt med de moderne silikone-brikker, da de bliver skarpe i kanten! Før i tiden blev ofte anvendt gummi eller andre lignende materialer, som kunne klippes i uden risiko for baby, men det er ikke tilfældet nu.
Her kan du læse mere om ammebrikker:
Amning – en håndbog for sundhedspersonale kapitel 8.14. SST, 2018
Klinisk retningslinje for anvendelse af suttebrik under ammeetablering. 2019