Oplevelser med offentlig amning

udgivet den
Offentlig amning

Langt det meste amning i offentlighed går nok upåagtet hen. Det er jo bare et barn, der får mad. 

Af og til får man måske smil og opmuntrende ord med på vejen. Nogle gange er der stirrende blikke og måske endda ubehøvlede kommentarer.

Gode oplevelser med offentlig amning

Vi tror på, at langt de fleste oplevelser med offentlig amning er gode. Generelt ser det nemlig ud til, at stemningen er meget pro amning, og pro ammende mødres (og babyers) ret til at være i det offentlige rum.

De gode oplevelser kan findes mange steder. På en bænk, i toget, i indkøbscentret - eller en café.

Del din oplevelse med andre

Hvis du har en god oplevelse på en café eller lignende, så kan du dele den til gavn for andre. Det er der faktisk flere gode grunde til at gøre:

Det er fedt at sige noget pænt! Hvis nogen gør noget godt, så bliver de glade for at høre positivt tilbage om det. Din positive oplevelse med amning kan dermed også blive en positiv oplevelse for en caféejer og stedets personale.

Måske stedets ejere slet ikke har tænkt over en ammepolitik - men hvis du melder positivt tilbage om et besøg på stedet kan det måske medføre, at de snakker internt om det og laver en, til gavn for mange andre ammende.

Du kan hjælpe andre ammende med at finde et sted at tage hen, hvis de er bange for at have en dårlig oplevelse. Debatten de senere år har gjort en del mødre nervøse, og det er rigtig ærgerligt. Mere fokus på de gode oplevelser, fremfor de negative, kan være en kæmpestor hjælp for mange ❤

Offentlig amningSådan kan du dele din oplevelse

Et godt sted at dele din positive oplevelse kan være på stedets Facebook-side, hvor andre kunder kan se den. Det kan være som et opslag eller måske en positiv anmeldelse. 

Du kan også dele din oplevelse i vores netværksgrupper, hvor mange tusinde familier læser med. 

Den sidste her gælder også, hvis din oplevelse ikke er på en café eller lignende, men blot et tilfældigt sted i det offentlige rum. Gode historier skal deles ❤
 

Dårlige oplevelser med offentlig amning

Vi hører om det af og til. En ammende mor er blevet bedt om at gå - eller amme på toilettet. Det er en virkelig ubehagelig oplevelse at blive udskammet for at give sit barn mad og tryghed.

Og hvad gør man så? Kan man gøre noget? 

Vi har her samlet nogle bud på, hvad du kan gøre - dels hvis du oplever at blive afvist, og dels hvis du finder ud af at et sted, du gerne vil besøge, har en ammefjendtlig politik. 

Brev til stedet

Nogle caféer vælger at sige nej tak til amning, fordi andre gæster forventes at ville være fri for at se på babyer og bryster. Men ved de mon overhovedet, hvordan det påvirker en familie at opleve den slags afvisning og udskamning? 

Et forslag kan derfor være at skrive til dem for at fortælle dem om din oplevelse. Information kan gøre en forskel i mange situationer, især hvis den formidles pænt. Når man skælder ud, kan man risikere at det har den modsatte effekt og bare forstærker deres negative syn på ammende. Men konkret information om, hvorfor det er vigtigt for dig at kunne amme der hvor du er - det kan måske åbne nogle øjne. 

Du kan også skrive til et sted, som du endnu ikke har besøgt, men som du på forhånd måske har valgt fra pga. en negativ ammepolitik. 

Offentlig amningKlage

Ligebehandlingsnævnet tager stilling til sager om diskrimination i Danmark. Vi mener, at der er tale om diskrimination, når ammende og ikke-ammende ikke har lige adgang til det offentlige rum. 

Som du kan læse i denne artikel har nævnet tidligere afslået en klage fra en ammende, med henvisning til et EU-direktiv. Det er senere blevet specificeret i en betænkning til direktivet, at det ikke skal bruges til at diskriminere overfor ammende. Derfor håber vi, at der en dag vil komme en klage mere, som forhåbentlig vil have et andet udfald. Vi hjælper gerne med information til sådan en klage.

Sociale medier

En afvisning gør ondt. Den første tanke kan være at dele det på Facebook for at få opbakning. Og det kan også være godt!

Støtte og virtuelle kram kan hjælpe meget på følelsen af udskamning. Og et godt formuleret opslag på stedets Facebook side kan måske skabe sympati og få stedets ejere til at overveje deres politik. 

Men selv om du selv formulerer dig pænt, kan du godt risikere at en offentlig diskussion udvikler sig i en retning, du ikke havde ønsket eller forudset - måske bliver til en reel shitstorm. Det kan give bagslag, hvis ikke den offentlige mening er på ens side. Og i debatten om offentlig amning er vandene delt. 

Måske en direkte henvendelse til stedets ledelse allerførst kunne være en god løsning? 

Bliver du nervøs for at amme ude?

Hvis du er nervøs for negative oplevelser med amning ude, så kan du måske bruge nogle af de idéer, vi har samlet i denne artikel.