Offentlig amning i andre lande

udgivet den
Offentlig amning i andre lande

I Danmark er der som udgangspunkt ingen regler for, hvor du må amme - der er ingen lov, der forbyder det, men heller ingen lov, der beskytter retten til at amme hvor du er. Kulturen er generelt ammevenlig, men der er steder, hvor man kan risikere en negativ oplevelse.

Sådan er det ikke alle steder i verden. I nogle lande er amning i offentligheden beskyttet ved lov, mens det andre steder opfattes som helt unødvendigt med lovgivning, fordi amning i det offentlige rum ses som det mest naturlige i verden. I nogle kulturer er det ganske uhørt at amme offentligt, lovgivning eller ej.

Her kommer en lille beskrivelse af udvalgte lande. Hvis du skal på rejse til et andet land end de nævnte og ønsker at vide mere om muligheden for at amme offentligt på din rejse, så kan du prøve at google “breastfeeding in public [landets navn]”. Du kan måske også spørge efter andres erfaringer i vores netværksgrupper. Hvis du er afsted og usikker på forholdene, kan du evt spørge en lokalkendt person der hvor du bor, hvordan der ses på offentlig amning i lokalområdet.

Storbritannien

I Storbritannien er retten til at amme offentligt beskyttet i lovgivningen således, at det faktisk er kriminelt at forsøge at forhindre en mor i at amme sit barn der, hvor hun og barnet ellers gerne må være. Der er lidt forskel på lovgivningen i England og Wales sammenlignet med Skotland, men alle steder er ammende beskyttet.

Det betyder dog ikke, at englændere generelt bare ammer, hvor de end er, for mange er nervøse for stirren og negative bemærkninger fra forbipasserende. Derfor forsøger myndighederne selv at hjælpe de ammende på vej med tips som disse fra NHS (det britiske sundhedsvæsen). 

Du kan altså ikke regne med, at alle vil sende smil, hvis du ammer offentligt et sted i Storbritannien - men du har i hvert fald loven på din side.

Ammende mor i lufthavnTyskland

Ifølge denne forskningsartikel fra 2014 er offentlig amning i Tyskland generelt accepteret, og det samme fremgår af Wikipedia. Der er dog ingen lovgivning til beskyttelse af ammende, og en hurtig googling viser flere historier om dårlige oplevelser samt krav om lovgivningsmæssig beskyttelse. 

Situationen er altså meget tæt på den her i Danmark - du kan nok godt forvente at kunne amme der hvor du er, men du har ikke lovsikret ret til det.

Frankrig

I Frankrig er der (som i Tyskland og Danmark og det meste af resten af Europa) ingen lovgivning, der beskytter retten til offentlig amning. Men ifølge denne meningsundersøgelse fra 2013 er den franske holdning til amning i offentlighed langt mere negativ end tilfældet er her i landet og i Tyskland. 

Italien, Spanien og Grækenland

Selvom kvinderne i landene omkring Middelhavet generelt anbefales at amme offentligt, er de - ifølge førnævnte forskningsartikel fra 2014 - meget “diskrete”. Om det så betyder, at de dækker sig til eller simpelthen undgår det, fremgår ikke. Der er ingen lovgivningsmæssig beskyttelse i disse lande.

Ammende mor i togUSA

I USA er der i alle 50 stater lovgivning, som beskytter kvinders ret til at amme alle private og offentlige steder, i mange tilfælde i form af en undtagelse i lovgivningen om blufærdighedskrænkelse. Det vil sige, at du alle steder i USA kan sætte dig og amme i en café med loven i ryggen. 

Det betyder dog ikke, at den offentlige mening altid er på de ammendes side, og det er langt fra alle caféejere, personale og kunder, som kender til den lovgivning. Der er jævnligt sager oppe i medierne om kvinder, som bliver bedt om at “pakke sammen”. De kan dog trygt afvise den anmodning med henvisning til lovgivningen.

Thailand

Ifølge denne thailandske hjemmeside er det socialt acceptabelt at amme offentligt, såfremt man tildækker brystet. Der er ingen lovgivning på området.

Marokko

Ifølge forskningsartiklen nævnt før ammer kvinder i Marokko alle vegne, dog evt “diskret”. Der er ingen lovgivning på området. Spørg dig frem, hvis du er usikker.

Ammende mor på strandenIndien

Holdningen til amning kan variere meget i det store land fra stat til stat, ifølge forskningsartiklen. Nogle steder skammes kvinder meget ud for amning i offentlighed, og avisartiklen her fortæller om en meget negativ holdning til ammende i det offentlige rum.

Skal du til Indien, skal du derfor måske nok undersøge skikken i det specifikke område, du skal besøge.

Mongoliet

Hvis du gerne vil amme frit alle vegne og så længe du vil, så skal Mongoliet nok stå højt på din liste over ønskerejser! Som du kan læse i denne artikel fra 2009, og også i denne artikel fra 2016, er den generelle holdning til amning helt fantastisk støttende, og det gælder også amning i offentlighed.