Tips til offentlig amning

udgivet den
Offentlig amning

Det er meget forskelligt, hvordan vi har det med at skulle amme ude i offentligheden.

Nogle ammer gerne hvor som helst og har let ved det. Hvis du er en af dem, så am endelig løs! Både for din egen og dit barns skyld, men også fordi du på den måde er med til at normalisere amning. Jo oftere amning ses i bybilledet, jo mere vil amning opleves som en normal og velset handling.

Andre har af forskellige årsager svært ved at skulle amme ude.

- Måske er du bekymret for, at nogen skal påtale din amning negativt?

- Måske er du blufærdig og utilpas ved tanken om at skulle vise noget af dit bryst ude blandt fremmede?

- Eller måske er det noget helt tredje, der gør dig lidt utilpas ved tanken.

Hvis du virkelig ikke har lyst til at amme ude, skal du naturligvis ikke tvinge dig selv til det. Det er helt okay at undlade offentlig amning, hvis du ikke føler, du kan være i det!

Men hvis du egentlig gerne vil amme ude, og bare har brug for et lille puf og et par idéer til at gøre det lettere, så har vi her samlet nogle tips og lidt viden, der kan måske kan være en hjælp:

Bortvisning: I medierne hører vi af og til om mødre, der er blevet bortvist e.l. på grund af deres amning. Det er selvfølgelig ubehageligt, men det er også undtagelserne. Vi hører sjældent dagligdagens fortællinger om alle de ammende mødre, der ikke bortvises eller på anden måde antastes. Modstandere af offentlig amning råber måske nok højt og får taletid - men de er få. Det kan være rart at huske på, at de ikke er flertallet.

Offentlig amningBar hud: En af de bekymringer, som mange mødre nævner, når det kommer til amning ude blandt folk, er ubehaget ved at skulle blotte brystet foran fremmede. Der er heldigvis flere muligheder for at minimere mængden af hud, der vises ved amning. 

  • Amning i en slynge, vikle eller bæresele kan foregå meget diskret, omend det kan kræve lidt øvelse. 
  • En gylpeklud (eller et sjal, tæppe e.l.) kan ofte bruges til at dække bar hud. Hvis det ikke generer baby, kan kluden hænge over skulderen og babys hoved, men den kan også blot bruges til at lægge løst over den bare hud tæt ved baby.
  • Ammevenligt tøj, der lader dig komme til brystet uden at vise mere hud end højst nødvendigt, kan være rigtig rart ved offentlig amning. Det kan både være decideret ammetøj - bluser og kjoler med særlig åbning til brystet - men også bare påklædning, hvor man har tænkt lidt over ammevenligheden på forhånd; et godt eksempel er en lang undertrøje under en bluse, der let kan trækkes op over brystet.

Lav en ammeklub! Aftal med mødregruppen eller andre ammende mødre, at I går ud sammen. Når man er flere, der ammer, kan det føles mindre intimiderende og grænseoverskridende at amme offentligt. Amning sammen med andre kan være en god øvelse, hvis man gerne vil overvinde sine bekymringer om at skulle amme udenfor hjemmets trygge vægge.

Ring til caféen: Endelig kan det være en idé på forhånd at undersøge det sted, man gerne vil hen. En del restaurationer er faktisk direkte pro amning, og det kan være et skønt boost til selvtilliden at opleve, at man er velkommen og får opbakning som ammende mor.  


Hvis du har lyst til at dele dine egne tips til offentlig amning med andre - eller måske vil finde ligesindede til en ammeklub - kan du kigge ind vores netværksgrupper på Facebook

Rigtig god amning!