Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

FAQ: Sutteteknik

Indholdsfortegnelse

Hvordan skal jeg sidde når jeg ammer?

Hvilken stilling, du skal være i under amningen, er helt op til dig selv ❤ Det vigtigste er, at du sidder eller ligger behageligt, så du ikke ender med at spænde i hele kroppen. 

Rigtig mange forbinder amning med den klassiske ammestilling, hvor den ammende sidder op, og baby ligger på tværs hen over skødet – men mulighederne er uendelige. 

Du kan fx prøve at lægge dig helt fladt ned på ryggen med baby ind over dig fra siden – det er en rigtig god stilling, hvis du har fået kejsersnit, så der ikke er pres på arret. 

Du kan også prøve at sætte dig lidt mere oprejst, med din baby siddende på skødet af dig, mave mod mave – det er der fx nogle børn med stramt tungebånd eller andre udfordringer, der har glæde af. 

Måske kan I snuppe en lur sammen i sengen? Liggende på siden, mave mod mave. Du kan med fordel lægge lidt puder bag din ryg, så du ligger behageligt og afslappet. 

Uanset hvordan du vælger, at I skal sidde eller ligge når I ammer, er det allervigtigste, at det føles godt! 

I wikien kan du finde masser af inspiration til forskellige ammestillinger.

Hvordan placerer jeg bedst baby ved brystet?

Når dit barn skal placeres ved brystet er der flere ting, det kan være godt at være opmærksom på: 

Dit barn skal gerne ligge tæt ind mod din krop med maven mod dig – barnet skal kunne tage fat om brystet uden at dreje hovedet. 

Dit barn skal bringes til brystet – ikke omvendt. Når man modsat “bringer brystet til barnet” ender man ofte i en stilling, der er rigtig hård for kroppen, og det kan blive svært for barnet at få ordentligt fat. 

Hvis du ammer siddende, kan det være en rigtig god ide at bruge puder eller andet til at støtte barnets vægt, så du ikke skal bruge kræfter på at løfte barnet, mens du ammer. Det er tungt at sidde med, og efterhånden som du bliver træt, vil dine arme synke ned, og du risikerer at ende med et træk i brystvorten.  

Dit barns næse skal gerne være ud for brystvorten, når du lægger det til, og hovedet skal være let bagoverbøjet, når det har fået fat – med næsen fri og hagen begravet i brystet. 

videoen her, fra Global Health Media, kan du se hvordan ❤  

Gør det ondt, når du ammer, kan det i mange tilfælde hjælpe at ændre på barnets placering ved brystet – tit er det kun små justeringer der skal til, for at amningen bliver smertefri.

I wikien kan du få inspiration til forskellige ammestillinger, og har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores vejledning .

Mine brystvorter vender indad – hvordan kan jeg amme?

Indadvendte brystvorter kan sommetider være en udfordring for amning, men de er det langt fra altid. 

Groft sagt kan man sige, at amning handler om brystet og ikke bare brystvorten, og derfor kan brystvorter også have mange forskellige udformninger, uden at det nødvendigvis betyder så meget.

Der er ret stor forskel på indadvendte brystvorter. Nogle kan nemt trækkes ud, mens andre slet ikke kan.

Hvis du har indadvendte brystvorter og din baby har svært ved at få fat, så kan du prøve at bruge ekstra kræfter på at få baby lagt til på en måde, hvor baby får en rigtig god mundfuld brystvæv med ind. 

Hvis du sætter fingrene i et c-greb på brystet ca 3-5 cm fra brystvorten og trykker ind mod brystkassen, kan du måske få brystvorten til at komme mere ud – særligt hvis det gøres, mens du ligger på siden.

Du kan også forsøge at stimulere brystvorten inden amningen, så den kommer mest muligt ud. Prøv fx at massere den, eller brug en pumpe til at trække den mere ud. 

Der findes i øvrigt også forskellige typer grej, som er specifikt beregnet til at skulle trække brystvorten ud inden amning.

Tid kan have stor betydning. Mange oplever faktisk, at det bliver lettere at trække brystvorten ud undervejs i ammeperioden, og også at det bliver lettere med næste barn.

Du kan læse mere om indadvendte brystvorter i vores wiki om emnet.

Jeg tror, mit barn har stramt tungebånd – hvad gør jeg?

Stramt tungebånd hører man meget om, og faktisk er det ofte noget af det allerførste, der nævnes i mange grupper, når man snakker om fx smerter under amning. 

Der mangler desværre bare rigtig meget viden om det – dels hvad det egentlig er, men også hvad det kan medføre, og hvordan man bedst gør noget ved det.

Hvis du tror, dit barn har stramt tungebånd, kan du allerførst kigge på, hvad du selv kan gøre for at forbedre barnets evne til at få mælk ud af brystet: 

Du kan eksperimentere med forskellige ammestillinger – mange har især glæde af tilbagelænet amning (laid back) eller koalastilling. 

Du kan også forme dit bryst med hånden, så det bliver nemmest muligt for barnet at få en god mundfuld. 

Og så kan du bruge brystkompression (klemme brystet forsigtigt under amning) for at hjælpe mælken på vej selv.

Hvis det ikke hjælper, så er næste skridt at snakke med en ørelæge. Det er nemlig sådan en, der kan diagnosticere et stramt tungebånd og evt foretage et ‘klip’ (operation). Enkelte tandlæger kan også. 

Sådan et klip hjælper ikke altid, men i nogle tilfælde kan det være gavnligt. 

Men altså – første skridt er altid at prøve at afhjælpe problemet ved at arbejde med amningen. Og så ser det faktisk også ud til, at tid og modenhed kan gøre en stor forskel!

Læs meget mere om forskellige ammestillinger, og lidt om stramt tungebånd. Og så kan du også læse mere om hvordan man bruger brystkompression.