Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

Stramt tungebånd

Et “tungebånd” er et stykke væv, som sidder under tungen. Hos nogle mennesker er dette tungebånd for stramt og kan forhindre fri bevægelse af tungen. Hos babyer kan det betyde, at de har svært ved at amme, eller sutte på flaske, fordi en god sutteteknik kræver god bevægelighed.

I de senere år er der sket en stor opblussen af diagnosen “stramt tungebånd”. Vi ser ofte, at det nævnes som mulig årsag, når en ammende mor beretter om sår, smerter, dårlig vægtstigning eller lignende. I vores vejledning på Ammenet starter vi typisk med at kigge nærmere på ammestillinger som den mest oplagte mulige årsag til smerter, og evt. også muskelspændinger fra fødslen. Dernæst kigger vi på, om der er tegn på et stramt tungebånd.

Stramt tungebånd kan klippes hos en ørelæge eller tandlæge med ekspertise på området. Hvis du mistænker stramt tungebånd hos dit barn, kan du opsøge en ørelæge uden henvisning fra egen læge.

Vi har her samlet en række links, som kan give dig viden om diagnosen og behandlingen samt alternative årsager til udfordringer med smerter etc.

OBS: I vores vejledning møder vi mødre, som oplever ammestrejke efter klip, især gentagne klip, samt smertefuld efterbehandling. Hvis dit barn efter et klip virker smerteplaget, bør du kontakte lægen for at tale om smertelindring. Du er også velkommen til at kontakte vores vejledning.
Stramt tungebånd og amning, Australian Breastfeeding Association
Artiklen afdækker hvad stramt tungebånd er, hvordan det kan påvirke amning, samt hvordan det kan behandles.

Top 10 myter om stramt tungebånd, Analytical Armadillo v. Charlotte Young, IBCLC
Analytical Armadillo fortæller her om myter omkring stramt tungebånd, særligt myter om hvordan de kan ses og påvirker.

Når en tunge-restriktion ikke er et stramt tungebånd, Mammaeblog v. Carol Smyth, IBCLC
I denne artikel fortæller Carol Smyth om restriktioner, altså forhindringer for fri bevægelighed, som ikke skyldes stramme tungebånd men i stedet muskelspændinger. Hun beskriver i detaljer, hvordan muskulaturen arbejder, og hvordan tungen skal kunne arbejde for at malke brystet effektivt.