Må jeg det her?
Indholdsfortegnelse
Hvad skal jeg undgå at spise, når jeg ammer?
Det kan godt virke lidt som om, at alt hvad der er godt i livet automatisk må være noget, som ammende ikke bør spise – fx jordbær og chokolade. Heldigvis er det ikke rigtigt!
Det kan være smart at begrænse indtaget af store rovfisk pga. tungmetaller – men det er da også det eneste, man kan sige, at alle ammende bør undgå at spise.
Der er ikke nogen som helst evidens for, at jordbær, chokolade, kål, løg, lakrids osv. er noget, du skal holde dig fra som ammende. Chokolade indeholder koffein i mindre mængder, så måske du ikke skal gå efter at spise 500 g dagligt, vel – men du behøver altså ikke at undgå det ❤️
Kaffe får mange ammende også tit at vide, at de skal undgå pga. koffeinindholdet, men et moderat forbrug er helt fint for langt de fleste.
Så det korte svar på spørgsmålet ovenfor er, at der ikke er ret meget, som man bør undlade at spise, mens man ammer!
Velbekomme ❤️
Hvad gør jeg, hvis jeg skal have medicin?
Hvis du har brug for medicin, mens du ammer, er det vigtigt, at du taler med din læge om det. Langt det meste medicin er heldigvis fint foreneligt med amning, og er et præparat problematisk under amning, findes der i de fleste tilfælde et tilsvarende præparat, som godt kan bruges i stedet. Det er derfor relativt sjældent, at medicinsk behandling kræver, at du stopper med at amme. Der kan dog være andre hensyn at tage (fx i forhold til din bagvedliggende sygdom), og derfor er det vigtigt, at du og din læge får taget en god samtale om mulighederne.
Hvis du skal have noget medicin, som blot kan være en smule problematisk for dit barn, kan det være en god idé at tage visse forholdsregler. Fx kan du måske planlægge det sådan, at du tager medicinen umiddelbart efter en amning og evt. før et længere søvnstræk, så der går så lang tid som muligt, fra du tager medicinen, til dit barn skal have brystet igen.
Hvis du skal have noget medicin, som slet ikke er foreneligt med amning (som fx kemo), kan det være nødvendigt at stoppe amningen. Ved længerevarende behandling kan det være nødvendigt at stoppe helt, mens det ved kortere behandling kan være en mulighed at afbryde midlertidigt og malke ud under behandlingen. På den måde kan du genoptage amningen, når din behandling er afsluttet ❤️
Når man skal vurdere, om en type medicin er forenelig med amning, tager man dels højde for medicinens egenskaber, dels den kemiske sammensætning (som er afgørende for, hvor store mængder, der overføres til mælken), men dit barns alder og modenhed spiller også ind.
Du eller din læge kan slå op i en database for at se, om netop din medicin er forenelig med amning, ligesom I kan få forslag til alternative typer af medicin, som muligvis er bedre i forhold til amningen.
Alt dette kan du læse mere om i vores wiki om medicin og amning, hvor du også finder links til relevante databaser.
Må jeg amme mit barn, hvis jeg er blevet syg? Kan jeg smitte?
Det kan du tro, du må ❤️ Faktisk er det næsten altid bedst for din baby at blive ammet, mens du har infektion eller virus. Det skyldes bl.a. de antistoffer, du danner, og som baby får del i via mælken.
De fleste sygdomme smitter ikke via modermælk. Det finder man ud af ved at undersøge mælkeprøver for spor af virus eller bakterier, og det viser sig at det meget sjældent er til stede der. Hvis baby så alligevel smittes, handler det om, at man i en familie jo helt naturligt er tæt på hinanden og dermed smitter, fx via dråbesmitte (nys og hoste). Men et ammebarn kommer sig altså hurtigere, fordi dets immunforsvar boostes af dig ❤️
Kun i sjældne tilfælde kan en virus eller infektion udgøre en risiko for baby. HIV kan fx overføres via mælk. Og herpes-sår på brystvorterne kan være noget skidt for en nyfødt baby. Men alle de helt almindelige virusinfektioner, vi alle rammes af årligt – dem behøver du ikke at være nervøs for.
Må jeg gå på kur når jeg ammer?
Ja, det må du godt – men pas på med at begrænse dit kalorieindtag meget. Det er nemlig ret vigtigt, at du får nok kalorier og næringsstoffer, når du ammer.
Derfor kan det være en god idé allerførst at kigge på, om du måske kan spise lidt sundere, end du plejer? På den måde kan man nemlig undgå at spise meget mindre – men bare spise mindre af det, der ikke er så sundt.
Du kan også prøve at få lidt mere motion. Det kan gøre en stor forskel på vægten, og det er ikke skidt for produktionen, så længe du altså ikke træner hårdt til et marathon! Motion behøver ikke at betyde ture i fitnesscentret, hvis det ikke passer for dig – det kan simpelthen bare være gode, lange ture med baby i barnevogn eller vikle.
Hvis du gerne vil spise en særlig diæt for at tabe dig, som fx ‘low carb’, er det også muligt. Igen skal du bare fokusere på at spise nok. Nogle enkelte ammende oplever, at et lavt indtag af kulhydrater påvirker deres produktion negativt – men hvis det sker for dig, kan du jo bare skrue lidt op for dem igen.
I vores miniwiki om motion og slankekur kan du læse lidt mere om emnet.
Må jeg drikke et glas vin eller øl, når jeg ammer?
Først og fremmest: du må altså hvad du vil! Men selvfølgelig kan der være konsekvenser – ting, du fx drikker, spiser eller gør, som måske har indflydelse på amningen, dig selv eller baby.
Det er en meget udbredt tanke, at alkohol er totalt no-go under amning. Det er ikke sandt. Sundhedsstyrelsen anbefaler bare, at du ikke drikker mere end 7 genstande om ugen, og at du undlader at amme i et tidsrum svarende til ca. natten over, hvis du har drukket mere end 3 genstande på en aften.
Nogle tror fejlagtigt, at modermælken har samme alkoholprocent som det, du drikker – men det er langt fra rigtigt. Mælken bliver lavet af stoffer fra dit blod – dvs at den max kan have samme promille, som dit blod har.
Så tag du endelig bare et glas vin eller øl til maden, hvis du har lyst.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at alkohol kan hæmme nedløbsrefleksen og dermed potentielt nedsætte mælkeproduktionen – så oplever du langsomt nedløb eller mindre mælk end du plejer, efter at du har drukket alkohol, kan det være at det er bedst, du begrænser det lidt mere.
Du kan læse mere om amning og alkohol i wikien.