“Det kunne være rart med et glas vin eller en drink – men må jeg nu det, når jeg ammer?”
Skal du til fest eller middag? Tænker du måske på, om det kan lade sig gøre, mens du ammer, eller om du helt bør holde dig fra alkohol?
Vi har samlet nogle links til dig, som forhåbentlig kan besvare dine spørgsmål.
Vær opmærksom på, at denne mini-wiki kun omhandler alkohol og amning – ikke alkohol og samsovning. Sundhedsstyrelsen fraråder samsovning, hvis en forælder har drukket alkohol.
Amning – en håndbog for sundhedspersonale 2018, Sundhedsstyrelsen
Afsnit 10.2 beskriver, hvordan alkohol påvirker kroppen og udskilles fra blodet til modermælk og tilbage igen, når alkohol i blodet falder, på samme måde som langt det meste medicin.
“Et moderat alkoholforbrug på få genstande om ugen bør ikke give anledning til ammeophør.”
Alkohol kan hæmme nedløbsrefleksen og på denne måde på sigt give lavere mælkeproduktion. Hvis man undgår amning, fordi man har drukket flere genstande, er det godt at malke ud for at undgå et fald i produktionen, men det er ikke nødvendigt at malke ud for at få alkohol ud af mælken. Det nævnes også, at nyfødte er ekstra sårbare over for alkohol i modermælken.
Forskning: Haastrup et al. Alcohol and Breastfeeding, 2014.
I 2014 udkom et dansk systematisk review (gennemgang af forskningen) som fandt, at indtagelsen af alkohol hæmmede nedløbsrefleksen, og dermed potentielt mælkeproduktionen. De konkluderede også, at det ud fra nuværende forskning ikke tyder på, at børn tager skade af en ammendes alkohol-indtag, så længe man følger de anbefalinger, som gælder for alle. Disse anbefalinger kan du se her.
Alkohol og amning, La Leche League GB
Artiklen skriver om de forskellige faktorer, du skal tage højde for, hvis du overvejer at drikke alkohol.
Alkohol og amning – en guide, Australian Breastfeeding Association
Pjecen har en omregner, der kan bruges til at vurdere, hvor lang tid der cirka skal gå inden du genoptager amningen, ud fra vægt og antal genstande. Desuden besvarer den mange af de spørgsmål, en ammende kan have.
Denne mini-wiki er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af certificerede ammekonsulenter (IBCLC’er) blandt de frivillige.
Ammenets wiki formidler information og skal ikke opfattes som anbefalinger. Informationen på dette website kan ikke erstatte medicinsk rådgivning eller professionel hjælp ved behov.