Smertefuld amning og kliklyde

Spørgsmål

Hej Ammenet,

Jeg ammer i den ‘klassiske’ ammestilling, og prøver at stable min søn på snart 5 uger op med ammepuder, alm. puder osv., så jeg føler at han ligger ordentligt. Men det gør frygteligt ondt på begge brystvorter, hver gang han får fat. Det er mest helt ude på spidsen af brystvorterne at det gør ondt, og de er også helt skæve og hvidlige, når de kommer ud af munden på ham. Smerterne føles lidt ligesom knive, der skærer. Det gør mest ondt undervejs i amningerne, men smerten har faktisk været der imellem de to sidste amninger også.. synes ret ofte at jeg kan høre kliklyde, når han ammer, og han har tendens til at hoppe af og på hele tiden, hvilket gør ham urolig og ked af det. Jeg synes også at mine bryster bliver mindre spændte imellem amningerne, efter vi er startet med at amme igen. Jeg har ellers holdt en pause fra amningen, hvor jeg har pumpet fuldt ud til ham i 3 uger frem til i onsdags, fordi jeg havde fået så store sår, så jeg ikke kunne holde det ud. Sårene sad helt ude på spidsen af brystvorterne, der hvor det også gør ondt nu.. Da jeg pumpede ud, kunne jeg malke over en liter ud om dagen, men det føles som om, min produktion er blevet mindre. Jeg synes, at amningerne er en kamp efterhånden, og jeg er bange for at få sår igen. Min sundhedsplejerske siger, at han tager rigtig fat, men jeg bliver altså lidt i tvivl, når nu det gør ondt, og også fordi han laver de der kliklyde, så jeg ender ofte med at hæfte ham af og prøve igen flere gange undervejs, fordi jeg ikke kan finde ud af, om han får ordentligt fat. Kan I mon hjælpe? Jeg ville bare SÅ gerne kunne amme ham, for det er godt nok hårdt at malke fuldt ud, men jeg bliver også bare bekymret for, om han overhovedet får nok, når nu produktionen bliver mindre.

Anna

 

Svar

Kære Anna, 

Stort tillykke med din søn! 💗 

Det lyder ikke spor rart, at du skal kæmpe med smerter under amningen! Kram!! 

Som jeg læser det, du skriver, så er der flere ting, der driller - lad os prøve at kigge på dem én ad gangen 🤗

Sutteteknik og ammestilling

Når du tidligere har oplevet sår, og stadig oplever smerter ved amningen, kunne det godt tyde på udfordringer med sutteteknikken. Der kan godt være udfordringer, selvom det udefra ser “rigtigt” ud - det vigtigste er, hvordan det føles for dig 💗 

Når du har sår på spidsen af brystvorten, kunne det tyde på at den bliver klemt lidt af under amning, fordi den ikke kommer langt nok ind i babys mund.

Når du lægger din søn til brystet, kan det være en rigtig god ide at være opmærksom på hans placering. Det er godt, hvis hans mave ligger ind mod dig, for at undgå at han må dreje hovedet for at få fat i brystet. Derudover bør hans næse være ca. ud for brystvorten - og den skal gerne pege op mod hans gane - så han bøjer hovedet lidt bagover, når han tager fat i brystet. Det vil nemlig gøre, at han automatisk åbner mest muligt op. I vores wiki om sutteteknik ligger der en video, der viser hvordan.

Der er ingen regler for hvordan man skal sidde eller ligge når man ammer, så længe det er behageligt for jer 💗 Hvis der er problemer med sutteteknikken, kan man dog ofte med fordel justere på ammestillingen.

Nogle oplever, at det kan være svært at hjælpe barnet til en god sutteteknik i den klassiske ammestilling. Det kan derfor være en hjælp at prøve flere forskellige stillinger, for at finde en, der fungerer for jer. Mange har god gavn af en mere tilbagelænet ammestilling, der hjælper med at fremme hans naturlige reflekser. Den kan også være rigtig god til at få brystet godt langt ind i babys mund. Den og flere andre stillinger er beskrevet her i vores wiki om ammestillinger.
 

Det kan godt tage tid og øvelse at forbedre sutteteknik. Det kræver helt ny læring for baby, og også for dig selv - og har man sår, skal de også lige hele, før problemerne med smerter er helt væk. Giv ikke op, hvis det ikke hjælper på et par dage <3 Men mærk alligevel efter, om der er små tegn på forbedringer.

Hvis du slet ikke mærker bedring, kan du overveje, om det vil være rarest for dig at få en certificeret ammekonsulent på besøg. Det kan somme tider gøre en stor forskel at få nogen til at kigge på under en amning og komme med gode input.

Hvis du fortsat oplever problemer, kan det være, at der er andre ting på spil. Nogle oplever fx, at muskelspændinger kan gøre det svært for baby at åbne godt op og sutte effektivt. Det kan en kropsbehandler (fx kiropraktor, osteopat eller lignende) hjælpe dig med at vurdere og behandle. Vær opmærksom på, at du ved behandling gerne skal kunne mærke (små) ændringer efter ganske få gange.

Du har sikkert også allerede hørt om stramt tungebånd. Det bliver ofte nævnt i forbindelse med sår og smerter, selvom det ikke er en af de hyppigste årsager. Hvis du oplever, at problemerne varer ved, selv efter grundig ammevejledning og evt. behandling af spændinger, kan du overveje at lade en øre-næse-hals læge undersøge, om dit barn har stramt tungebånd. Du kan læse mere i disse to blogindlæg: 7 svar om stramt tungebånd og Stramt tungebånd - ny national klinisk retningslinje 

Kliklyde/uro

Kliklyde kommer af, at vakuum brydes inde i babys mund undervejs i amningen, og det kan skyldes forskellige ting: Det kan blandt andet være sutteteknikken, der driller - og det ved vi jo allerede er en udfordring hos jer, så det er nok det mest sandsynlige. I så fald bør du opleve bedring, hvis du får guidet ham til en god teknik som beskrevet ovenfor.
En anden årsag til kliklyde kan være kraftigt nedløb - hvis det er noget, du oplever at have, kan du læse mere her (og i øvrigt er tilbagelænet amning ofte godt i den slags tilfælde): Nedløbsrefleks | ammenet.dk 

Mælkeproduktionen

Det kan være super bekymrende, når ens bryster pludselig ikke spænder op mere 💗 Men det betyder ikke nødvendigvis, at man ikke har nok mælk! Ofte er det blot tegn på, at ens produktion har tilpasset sig til barnets behov. 

Generelt set handler mælkeproduktionen om udbud og efterspørgsel - dvs. at jo mere mælk der fjernes fra brystet, des mere bliver der dannet igen. Hvis babys sutteteknik ikke er helt god, fjernes der ofte ikke tilstrækkeligt med mælk, hvorfor man kan opleve et fald i produktionen. En forbedret sutteteknik vil derfor formentlig også hjælpe produktionen op igen.

I vores wiki om for lidt mælk, skriver vi mere om, hvilke tegn du kan se efter, og hvad du kan gøre, hvis din produktion er dalende: For lidt mælk | ammenet.dk

Jeg håber, du kan bruge nogle af de ting, jeg har nævnt, og at det lykkes dig at få en smertefri amning. 

Kram,

Mette

Frivillig vejleder, Ammenet

Relaterede wiki-artikler