Kan jeg få mælken op at køre igen på venstre bryst?

Spørgsmål

Hej.

Kan I måske hjælpe mig..?

Jeg fødte for 9 uger siden, og amningen gik godt de første 2-3 uger indtil min datter fik trøske. Hun smittede mig, og mine brystvorter blev medtaget og hævet. Efterfølgende har hun svært ved at få fat og spiser ikke ordentligt, og derefter forsvandt mælken i det venstre ret hurtigt. Jeg har hele tiden haft en smule mindre mælk i det bryst, men mælken er nærmest helt forsvundet nu. Kan jeg få mælken op at køre igen??

Jeg forsøger at ligge hende til så ofte som muligt, (ammer ca 10 gange i døgnet) men hun bliver hurtig utålmodig. Og så har jeg forsøgt at pumpe ved siden af for at øge. Men jeg kan kun få max 20ml ud et par gange om dagen. Det skal lige siges at jeg også er bryst opereret, men jeg havde fint med mælk i starten.

På forhånd tak

Svar

Kære du.

Du får lige et virtuelt kram herfra <3 Det er bestemt ikke rart at have svamp, og det lyder til at du har været voldsomt plaget af det!

Der er flere lag i dit spørgsmål, som jeg kommer til at dele lidt op herunder :)

Ændring i mælkeproduktion, forskel mellem brysterne og trivsel

Først og fremmest tænker jeg det kan være rart lige at få ridset op, at det at have forskellig produktion på brysterne er helt normalt. Faktisk er det også muligt helt at amme kun på det ene bryst, hvis man ønsker det. I den første tid er mælkeproduktionen rent hormonelt betinget, og herfra glider det langsomt over i en balance mellem udbud og efterspørgsel. Det gælder for begge bryster samlet såvel som for det enkelte bryst hver for sig. Hvis man i en periode primært har ammet på den ene side, er det derfor naturligt at mælkemængden i den anden side reduceres. Øges efterspørgslen igen (amning eller udmalkning) vil produktionen atter sættes op.

Dertil hører det sig også, at mange i starten danner mere mælk, end baby spiser. Brysterne føles i starten ofte fulde og tunge og drypper måske nemt, hvorefter fyldigheden aftager. Det kan være nærliggende at tænke at mælken nu er forsvundet -men hvor der i virkeligheden blot er tale om at der er fundet et passende niveau mellem produktionen og efterspørgslen. Denne ændring indtræder ofte omkring 6-8 uger efter fødslen, med en del individuelle variationer

Når man ser på, om der er "nok mælk" ser man i virkeligheden på barnets trivsel -er der jævnlig ubesværet afføring (for børn der kun får modermælk kan det være alt fra flere gange dagligt til en gang hver 14. dag)? Er der mindst 5-6 tunge våde bleer i løbet af et døgns tid? Tager babyen på som forventet/ "følger sin kurve"? Det sidste er i øvrigt et vidt begreb, som du kan læse mere uddybende om i vores wiki her, hvis du har lyst :) Derudover ser man også på om der er god kontakt og om barnet er veltilpas det meste af de vågne timer samt følger milepælene for sin alder

Hvis hun altså trives, behøver det ikke at have en betydning hvor meget du ammer fra det ene og andet bryst. Der kan selvfølgelig være nogle kosmetiske årsager til, at man ønsker en mere ligelig produktion af mælk, men set fra et ernæringsmæssigt synspunkt er det lige meget om mælken kommer fra højre eller venstre bryst, og størrelsen skal nok udligne sig igen, når tiden med amning er ovre/produktionen daler efterhånden som der kommer mere fast føde ind :)

At øge produktionen

Som du selv er inde på, kan hyppigere amninger og udmalkninger øge produktionen, og hvor sejt at du allerede har prøvet det af! Ikke alle kvinder kan dog malke en masse  ud. Der er mange, der aldrig ser en dråbe og alligevel fuldammer flere børn :) Nogle kvinder kan bare ikke blive stimuleret tilstrækkeligt med en pumpe, men kan kun malke ud ved håndkraft, og andre igen får kun et godt resultat hvis der bliver pumpet på det ene bryst, mens baby spiser ved det andet. Det er altså meget forskelligt, og selve det antal milliliter man kan få ud, siger ikke noget om, hvor meget man kan have i brysterne eller hvor stor produktionen er.

Det er super godt at du ligger hende meget til brystet - bliv endelig ved med det. Nogle gange når de små bliver hurtigt utilfredse, handler det om at nedløbet måske er lidt for langsomt til hendes smag. Det kan særligt være relevant, hvis det altid er venstre side hun bliver hurtigt utålmodig ved. Et mere fyldt bryst har oftere et kraftigere nedløb, og derfor kan det være hun foretrækker højre side?

For at udligne lidt på det, kan du eventuelt starte med at malke lidt ud med hånden/pumpe eller massere og varme brystet op, før du lægger hende til ved venstre side. På den måde går nedløbet hurtigere i gang. Det kan også være du tænker det vil give mere mening lige at lade hende tage den første tår på højre side og så skifte over på venstre, når hun er blevet mere rolig og tålmodig.

Du kan endelig også fortsætte med at pumpe lidt ekstra, hvis du synes det passer bedre ind i jeres rutiner. Selv 20 milliliter er 20 mere, som brystet vil producere næste gang, så det kan være det bare skal have lidt mere tid, eventuelt kombineret med noget af ovenstående, før du mærker en forskel :)

Dertil er masser af ro ganske essentielt, for at mindske stresshormoner, der kan påvirke nedløbet negativt. Hud mod hud og eventuelt en dag eller flere i sengen med fri afgang til brystet er en rigtig god måde at genstarte en produktion -hvis der vel og mærke er tid til det i jeres familie <3

Jeg linker dig lige lidt flere tips og tricks hvis du har lyst til at dykke mere ned i at optimere udmalkning, hjælpe nedløbsrefleksen på vej og "starte forfra" hud mod hud

Svamp og uro ved brystet

Ligesom svampen har været rigtig træls for dig, har den nok også været det for din datter. Nogle gange kan børn ovenpå sådan en omgang med ubehag i munden og efterfølgende medicinindtag simpelthen reagere ved at værge sig for at spise. En form for ammestrejke. Det er ikke helt specifikt det jeg læser du beskriver, men jeg vil lige nævne det alligevel, da nogle af teknikkerne til at komme gennem en ammestrejke, måske kan hjælpe dig videre her <3 Ofte hjælper det at tilbyde brystet mens barnet er sovende/halvsovende, da bevidstheden er sløvet og reflekserne stærke. Det kan være sig om natten eller i forbindelse med en lur. Dette kan særligt med et lille barn, ske flere gange dagligt. Hvis man alligevel er i sengen som nævnt ovenfor, er det også hurtigt at reagere, når barnet er ved at vågne f.eks. 

Man kan også vælge at prøve aflede barnet lidt ved beroligende bevægelser som at amme gående, hoppende blidt på en stor bold eller sengekant, eller amme i vikle eller bæresele. Hud mod hud er også en genganger. Nogle gange er det også bare en anden ammestilling, der skal til. Du kan eventuelt finde inspiration i vores wiki med mange billeder her

Det kan også være der er andre ting på spil: måske er du lige startet på hormonel prævention? Måske har der været introduktion af sut, der forvirrer hende lidt?  Måske er svampen på vej tilbage? (særligt det sidste kan gøre sig gældende, hvis ikke I begge var i behandling samtidig, eller hvis du f.eks. ikke har været helt opmærksom på at vaske alt ved mindst 60 grader (bh'er, trøjer, sengetøj eller hvad brystet eller har været i kontakt med)

Mange oplever også at omkring 8 ugers alderen bliver babyerne mere urolige -populært kaldet 2. tigerspring. Hvis ikke du har oplevet det før nu, kan det måske også være en mulighed? 

Afslutning

I forhold til din brystoperation, kommer du ikke lige ind på hvilken slags der er tale om. Nogle operationer er mere vidtrækkende end andre. Her er en oversigt over forskellige typer af operationer og links videre til relevante sider (engelsk). Hvis din pige ellers tager fint på og er i trivsel som beskrevet tidligere, har det næppe en betydning med din operation <3

Jeg tænker dog, at det kan være en god mulighed for dig at søge noget mere hjælp til amning, f.eks. hos in IBCLC, som vil kunne komme hele vejen rundt om dit spørgsmål og jeres situation på en anden måde en brevkasseformatet her tillader :) Du kan enten selv opsøre en, f.eks. fra denne liste eller du kan høre din sundhedsplejerske ad. De fleste kommuner har nemlig tilbud om vejledning ved en IBCLC :)

 

Jeg ønsker jer alt det bedste fremadrettet <3

Kh Maria B, frivillig ammevejleder

Relaterede wiki-artikler