Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

Brystoperationer og amning

Indholdsfortegnelse

Operationer i brystvævet kan påvirke amning på forskellig vis. Hvordan og hvor meget afhænger dels af operationstypen, og dels af årsagen til operationen. Operationer, som beskadiger nervebaner, mælkegange og blodforsyning samt fjerner kirtelvæv, kan have den mest negative effekt på amningen. Forskning tyder dog på, at både nervebaner og mælkegange i en vis udstrækning kan genoprettes under amning, og at der sker en forbedring for hver graviditet og ammeperiode.

I de fleste tilfælde er det muligt for brystopererede at amme delvist, hvis fuld amning ikke kan lade sig gøre. Det kan være gavnligt at snakke sine ønsker og forventninger igennem under graviditeten.

Brystreduktion

Brystreduktion medfører ofte fjernelse af kirtelvæv samt evt. overskæring af mælkegange og nerver. Det afhænger meget af typen af operation. Oftest anvender man en teknik, der bevarer nerver og mælkegange ved at skære rundt om brystvorten, så den er vedhæftet på en form for stilk. Denne teknik giver betydeligt højere chancer for senere amning end de teknikker, hvor brystvorten skæres helt fri fra resten af brystet.

Læs mere om brystreduktion og amning her (engelsk).

Brystforstørrelse

Implantater giver ofte færre problemer med amningen end brystreduktion. De typiske oplevelser af udfordringer ved implantater er brystspænding og tendens til tilstoppede mælkegange. Nogle vil have behov for at amme hyppigt, fordi lagerkapaciteten ikke er så stor – læs mere om friamning.

Hvis snittet til implantatet er foretaget lige under areola, er risikoen for påvirkning af amningen størst. Her er der nemlig risiko for, at nervebaner og mælkegange er blevet beskadiget. Hvis snittet i stedet er lagt under brystet eller i armhulen, er risikoen mindre. Hvis implantatet ligger under musklen i stedet for over, er der også mindre risiko for komplikationer for amningen.

Læs mere om brystforstørrelse og amning her (engelsk).

Oftest opsøger kvinder brystforstørrende operationer, fordi de er kede af deres brysters udseende. I enkelte tilfælde vil brysterne være små, flade eller meget forskellige af størrelse, fordi der er tale om manglende kirtelvæv (hypoplasi). I disse tilfælde vil det ikke være operationen, der kan forhindre fuld amning, men det manglende kirtelvæv. Skriv til os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har hypoplasi.

Andre operationer

Har du tidligere haft en byld i brystet og fået indlagt dræn, kan arvæv medføre blokering af nogle mælkegange. Når en mælkegang ikke kan tømmes, vil kirtlerne for enden af gangen efterhånden holde op med at producere mælk. Biopsier i brystet kan sommetider medføre samme udfordringer som behandling for brystbyld.

Hvis du er opereret for brystkræft, kan du finde information om amning efter kræftbehandling på denne side.

Læs også om amning og brystoperationer i Sundhedsstyrelsens Amning – en håndbog for sundhedspersonale afsnit 10.5.

 

Billedet viser et bryst efter en biopsi. Brystvorten er sløret, fordi Facebook ikke tillader billeder af brystvorter. Vi har valgt at sløre for at beskytte både de frivillige og brugere imod risikoen for blokering af deres konto efter deling af linket til denne artikel.