Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

FAQ: Sår og smerter

Indholdsfortegnelse

Det gør ondt når jeg ammer – er det normalt?

Nej, det er ikke normalt, at det skal gøre ondt når man ammer ❤ De første par dage i et ammeforløb er det dog ikke unormalt, at man er lidt øm, og at det kan føles ubehageligt. 

Hvis smerterne fortsætter, og du måske også er så uheldig at få sår, så er der ofte en grund til det – og det kan man heldigvis ændre på. Oftest er det en sutteteknik, der ikke er helt god, som er årsagen til sår og smerter. Man kan ikke altid se udefra, om sutteteknikken er god, men som ammende kan man mærke det. 

Til en start kan du prøve at kigge på, hvordan baby er placeret ved brystet – kan baby komme tættere på brystet, ligger baby drejet væk fra dig, eller ligger baby og spænder i kroppen? 

Man kan også kigge på babys ‘latch’ – altså den måde, din baby får fat i brystet på. Er næsen fri og hagen godt begravet i brystet? 

Nogle gange kan der være nogle restriktioner hos baby, som giver problemer med sutteteknikken – altså at munden og tungen er forhindret i at bevæge sig rigtigt. Det kan fx være på grund af muskelspændinger efter fødslen, eller fordi dit barn har et stramt tungebånd.  

En anden årsag til smerter kan være en svampeinfektion. Her vil smerterne ofte opstå pludseligt og typisk efter en antibiotikakur. Smerterne fra svamp beskrives ofte som brændende og kløende, ekstrem ømhed i brystvorten ved berøring, samt stikkende smerter, der stråler ind i brystet. 

Nedløbet kan hos nogle ammende også opleves som en voldsom smerte, lige når det kommer i gang. Det varer oftest få minutter og ophører typisk efter den første måned. Det er særligt førstegangsmødre, der oplever smerter ved nedløbet. 

Dybe smerter i brystet kan også skyldes pres på den store nerveudfletning (plexus brachialis), der sidder nederst på halsen og i armhulen. Måske din bh sidder lidt for stramt, eller du bærer en bæresele eller slynge uhensigtsmæssigt?

Du kan læse mere i vores wiki om sutteteknik, eller i wikien om sår og smerter.

Jeg har fået sår – hvad skal jeg gøre?

AV!! Sår er absolut smertefuldt, og det er bestemt ikke meningen, at amning skal give sår.

Har du alligevel været uheldig, er første skridt at finde ud af, hvorfor sårene er opstået. Så kan årsagen rettes, så de ikke kommer tilbage.

Sår kommer oftest af en sutteteknik, der ikke er helt optimal, og derfor kan det være en god ide at starte med at kigge på både sutteteknik og placering af barnet ved brystet.

Er dit barn lidt ældre, og måske ved at få tænder, kan det også være årsagen. Her kan det være en god ide at afprøve amning i laid back-stillingen, så barnet får et godt, dybt tag om brystet. Nogle har også glæde af, at barnet får en kold bidering at tygge lidt på inden amning, hvis sårene er opstået fordi barnet ‘gumler’ på brystet under amningen.

Hvis du malker ud og oplever sår, kan en tragt i forkert størrelse også være skyld i sår – eller måske skal du skrue lidt ned for sugestyrken i din pumpe.

Uanset årsagen til sår, er det voldsomt smertefuldt at opleve. For nogle kan det hjælpe at benytte en ammebrik indtil sårene er helet, mens andre vælger at give brystet en ’pause’ og malke ud mens såret heler, for derefter at genoptage amningen.

Mange ammende oplever at det også kan hjælpe på smerterne at opbløde såret en smule med lidt modermælk, inden barnet hapser på.

Har du et sår, der ikke vil hele, kan det være en god ide at tage kontakt til lægen for at være sikker på, at der ikke er en infektion, der modvirker helingen. 

wikien om sår og smerter her kan du læse mere om årsager, og hvad du kan gøre.

Jeg har fået en knude på brystet, og det gør ondt når jeg ammer – hvad kan det være?

Av! Det kunne godt lyde som en tilstoppet mælkekirtel eller en begyndende brystbetændelse. 

Tilstoppede mælkekirtler og brystbetændelse kan opstå på hvilket som helst tidspunkt i ammeforløbet. Typisk vil knuden føles hård og øm, og brystet vil blive rødt og varmt. I nogle tilfælde kommer der også feber og en generel sygdomsfølelse i kroppen. 

Brystbetændelse opstår typisk, når brystet ikke bliver tømt ordentligt for mælk. Det er en betændelsesreaktion i brystet, der kan forekomme med eller uden infektion med bakterier. 

Brystbetændelse uden infektion opstår sædvanligvis, hvis barnet pludselig ikke ammer lige så hyppigt som vanligt, eller hvis brystet af en anden grund ikke tømmes godt nok – det kan fx ske, hvis baby har en dårlig sutteteknik. 

Brystbetændelse med infektion opstår ofte i forbindelse med sår eller revner på brystvorten, hvor bakterier udefra kan trænge ind i brystet og mælkegangene. 

Tilstoppede mælkegange kan nogle gange udvikle sig til en betændelse med infektion, fordi den ophobede mælk i mælkegangene giver bakterierne gode betingelser for vækst.

I alle tilfælde af både tilstoppede mælkegange og brystbetændelse er det super vigtigt hurtigst muligt at komme i gang med at behandle det. 

Vær opmærksom på at der i 2022 kom en ny protokol for behandling af brystbetændelse. Du finder protokollen her 

Det kan også blive nødvendigt at få behandling med antibiotika. Hvis du ikke oplever nogen bedring, selvom du gør hvad du kan for at tømme brystet, og du har haft smerter og feber (over 38,5 °C) i mere end et døgn, bør du kontakte lægen. 

I vores wiki kan du læse meget mere om om både tilstoppede mælkegange og brystbetændelse.

Jeg har fået svamp – hvordan får jeg det væk?

Rigtig mange ammende oplever svamp, og det er bare ikke sjovt! 

Typisk giver svamp en brændende smerte i brystvorten, og huden kan se skinnende ud og evt. begynde at skalle af. 

Hos baby kan svamp ofte ses som en gråhvid belægning på tungen, som ikke kan gnides af med en fugtig gylpeklud. Nogle børn får også meget rød numse.

Hvis du har svamp, og det ikke er meget slemt, så kan du i første omgang prøve at behandle det selv. Det kan du gøre ved at duppe brystvorten med en klud dyppet i danskvand – det virker ved at påvirke pH-værdien på huden. Du kan gøre det samme i babys mund.

Hvis det ikke hjælper, må du af sted til lægen og få behandling. Det er vigtigt, at både du og baby behandles, når der er konstateret svamp, for ellers kan I komme til at smitte hinanden frem og tilbage.

Svampeinfektion kan opstå alle steder på huden, hvor der er fugtigt, og derfor er det vigtigt at undgå at gå rundt med fx våde ammeindlæg, hvis du har svamp. Også ammeskaller, brystskjold og andet, der er i længerevarende kontakt med huden, kan øge risikoen. 

Opmærksomhed på hygiejne er altså super vigtigt, især når der først er konstateret svamp. 

Hvis smerterne bliver ved efter grundig behandling, kan det i nogle tilfælde være fordi, de i virkeligheden skyldes en bakteriel infektion i brystvorten og ikke svamp. 

Det kan du læse meget mere om i vores wiki om svamp

God bedring ❤

Mit barn bider – hvordan kan jeg stoppe det?

AV! Det gør så ondt at blive bidt. 

Mange ammende tror, at tænder og bid er lig med fravænning og enden på ammeforløbet. Sådan behøver det dog slet ikke at være! 

Tænderne i sig selv udgør egentlig ikke et problem; hvis barnets sutteteknik er i orden, bør du slet ikke kunne mærke babys tænder under amningen. Og bid er heldigvis for de fleste en fase, som går over igen!

De fleste ammende vil under et bid reagere kraftigt pga den intense og pludselige smerte. Hvis det kan lade sig gøre, er det dog vigtigt at prøve at undgå at reagere med høje lyde eller pludselige bevægelser, da sådan en reaktion enten kan forskrække barnet og føre til en potentiel ammestrejke – eller den kan være så interessant, at barnet synes, det er sjovt, og får lyst til at bide igen.

Men hvad kan du så gøre, hvis barnet bider?

Den mest effektive måde, at få barnet til at lære ikke at bide, er at tage det stille og roligt fra brystet, hver gang det sker. Når barnet bider, er det bedst roligt at sige nej, mens du stikker en finger ind i mundvigen mellem gummerne, så du kan løsne kæberne og fjerne brystet fra munden. Hvis det ikke virker, kan du forsigtigt presse barnets ansigt ind mod brystet, hvilket typisk får det til at slippe. 

Nogle ammende har god erfaring med at holde øje med barnets adfærd under amningen. Når barnet ammer, er tungen fremme i munden, og den skal trækkes tilbage, før det kan bide sammen. Hvis du er opmærksom, kan du måske nå at koble barnet af brystet, før det bider. Denne type bid forekommer som regel i slutningen af en amning, når barnet er mæt.

Bid i starten af en amning sker ofte, fordi baby bliver utålmodig over at vente på nedløbet. Hvis dette er tilfældet, kan det måske hjælpe at aktivere nedløbet, inden barnet lægges til. Det kan du fx gøre ved at malke lidt ud med hånden lige inden amningen, så barnet ikke skal vente på selv at få mælken i gang. 

Tandfrembrud kan også være en årsag til bid. Når tænderne kommer frem, er gummerne ofte irriterede, og derfor kan nogle børn finde på at bide mor i brystet. En måde at afværge sådan et bid på kan være at tilbyde en kold bidering inden amningen – eller undervejs i amningen, hvis du kan se, at et bid er på vej. 

Du kan læse mere om bid i vores wiki om emnet.