Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

Ammestop

Indholdsfortegnelse

Mit barn skal starte i institution – skal jeg stoppe med at amme?

Hvis du og din baby har lyst til at fortsætte amningen, så skal I endelig bare gøre det ❤️ 

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning til mindst 1 år og gerne længere, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler amning til mindst 2 år og gerne længere (også i i-lande som fx Danmark).

Og man kan altså sagtens amme, selvom man ikke er på barsel! Hvordan afhænger faktisk mest af din babys alder.

Hvis din baby er under 6-7 mdr. og afhængig af amning i løbet af dagen, kan du malke ud, mens du er på job og dermed have mælk klar til den efterfølgende dag. Hvis det ikke er muligt for dig at malke ud til babys behov, mens baby er i pasning, kan I bruge modermælkserstatning i det tidsrum og så bare amme løs, når I er sammen derhjemme. 

Hvis din baby er omkring 10-12 mdr., er baby muligvis godt i gang med fast føde og derfor ikke så afhængig af din mælk. Derfor behøver du ikke malke ud til tiden, hvor I ikke er sammen – I kan fint tanke op på amning og modermælk morgen og aften (og evt. nat, hvis I plejer at amme der). 

Hvis du oplever spændte bryster i løbet af dagen, kan det dog være rigtig godt at malke ud – det gælder under alle adskillelser uanset dit barns alder. Når mælken ikke fjernes over længere tid, kan det nemlig give tilstoppede mælkegange, og det kan også nedsætte produktionen generelt.

Du kan læse mere om at amme videre efter barsel i vores wiki om amning og arbejdsliv.

Hvornår skal man stoppe med at amme?

Når man gerne vil ❤️ 

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning til mindst 1 år og gerne længere, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler amning til mindst 2 år og gerne længere (også i i-lande som fx Danmark).

Men! Hvis du ikke har lyst til at amme mere, så er det faktisk noget, du helt selv bestemmer! Det er kun dig, der kan mærke efter, hvad der er det rigtige for dig. 

For selvom modermælk er godt og vigtigt, så er det også godt og vigtigt for dig og din baby at være glade og trives godt. Hvis amning hænger dig ud af halsen, og du kan mærke at det faktisk påvirker dit forhold til din baby negativt, så er det nok tid at stoppe. 

Hvis du nu oplever det modsatte – altså at din baby er over 1-2 år og du bare slet ikke har lyst til at stoppe – så er det igen dig, der bestemmer! Der er ikke nogen magisk dato, hvor modermælk bliver dårligt eller ligegyldigt. Og amning er i øvrigt andet end bare mad.

Du kan læse mere om ammestop i vores wiki

Hvordan stopper jeg med at amme?

Ammestop kan foregå på flere måder – hvordan afhænger mest af situationen og babys alder.

Hvis din baby er lille og ammes mange gange dagligt, kan det være rigtig godt at droppe amningerne gradvist. Det gør det lettere for både dig og baby at vænne jer til at amme mindre, og så undgår du også problemer med tilstoppede mælkegange eller brystbetændelse. Hvis du ønsker at stoppe amningen af dit spædbarn, fordi du fx ikke bryder dig om at amme, kan du i øvrigt også overveje, om du måske kunne have lyst til i stedet at malke ud?

Er dit barn så stort, at I kan snakke sammen, kan du måske endda forberede barnet på at skulle få nærhed på andre måder allerede før, du dropper nogen af amningerne.

I nogle situationer er der behov for et meget hurtigt stop. Det kan fx være ved sygdom. Så er der ikke tid til at gå gradvist til værks – og så er det vigtigt at du passer godt på ikke at få brystbetændelse ved at sørge for at malke ud. 

Hvis du stopper amning før baby er 1 år, anbefales det at give baby modermælkserstatning. Efter 1 år kan alm. komælk bruges i stedet.

Amning handler ikke kun om modermælk, men også om nærvær og hudkontakt. Derfor er det vigtigt ved ammestop at være opmærksom på stadig at have masser af kontakt og gode stunder sammen med din baby på andre måder ❤️

Og så er det i øvrigt godt at være forberedt på, at du kan blive ked af det. Det kan være rigtig svært, og man kan blive så påvirket af de hormonelle ændringer efter ammestop, at man faktisk bliver deprimeret. Det går over – men det kan gøre en stor forskel at være forberedt på svære følelser.

Du kan læse mere om ammestop og få masser af gode tips i vores wiki.

Jeg er stoppet med at amme, men har fortrudt. Kan jeg starte igen?

Det kan du, ja! Hvor nemt det er at starte op igen, afhænger af flere ting – især hvor lang tid, der er gået siden du stoppede.

Hvis det er rimelig kort tid siden, så er det typisk ikke så svært at få gang i produktionen igen. Der er forskellige tips og tricks, du kan bruge til det. 

Hvis du kan lægge baby til brystet, og baby gider sutte, selvom der ikke er (så meget) mælk, så har du på den måde god hjælp til at få produktionen op igen. Du kan i øvrigt også bruge et suppleringssystem til at give baby mælk direkte ved brystet – på den måde bliver brystet stimuleret til at danne mælk igen. Alternativt kan du malke ud for selv at arbejde en produktion op.

Hvis baby har vænnet sig til at sutte på flaske og afviser dit bryst, kan ammebrikker være din ven! De minder lidt om flaskesutten, og kan derfor være en god støtte, mens baby igen vænner sig til at sutte hos dig. Bagefter kan I så gradvist droppe brikkerne.

Hvis du har fået ammestop-piller af lægen og taget den fulde dosis, kan det dog godt være rigtig svært at få amningen op at køre igen. Medicinen påvirker nemlig hormonerne i lang tid efter. Har du kun taget lidt af tabletterne, så kan det være nemmere.

En ting, der er vigtigt at have med i tankerne ved genetablering af amning er dette: hvorfor stoppede du? Hvis det fx var pga problemer med smerter, er det vigtigt samtidig at sørge for, at disse problemer bliver løst. Det hjælper vores vejledning fx gerne med ❤️ 

Du kan læse mere om at genetablere amning i vores wiki.

Jeg skal i fertilitetsbehandling – skal jeg stoppe med at amme?

Vi hører tit, at ammende bliver bedt om at stoppe amning, hvis de skal starte i fertilitetsbehandling. Hvis du oplever dette, og du ikke har lyst til at stoppe, kan du evt spørge ind til baggrunden for anbefalingen af ammestop. Generelt er det et område, hvor der mangler en del forskning og viden endnu. 

Er det fordi du ikke har fået menstruation endnu, kan et ammestop godt give mening. De hormoner, der udskilles i ammeperioden, kan nemlig for nogle undertrykke cyklus i ganske lang tid. Men – det er ikke sikkert, at et fuldt stop er nødvendigt for at få gang i cyklus igen! Ofte handler det nemlig om hvor lang tid, der går imellem amninger. For nogle virker det faktisk at stoppe natamning, så der kommer et længere stræk uden amning mens man (forhåbentlig!) sover. 

Hvis du i forvejen kun ammer én gang dagligt, vil den løsning selvfølgelig ikke være så brugbar. Så må du afveje situationen – kan behandlingen vente lidt endnu? Eller er det nu, du er klar, også selvom det indebærer at stoppe amningen?

Ofte handler rådet om ammestop dog om, at lægen er nervøs for, hvordan medicinen kan påvirke dit barn. Og hvis der er risiko for barnet, så er ammestop naturligvis vigtigt! Men det anbefales somme tider ud fra et forsigtighedsprincip, og altså ikke nødvendigvis fordi det bestemte præparat indebærer en risiko for barnet. Du kan derfor bede om at få at vide præcis hvilke præparater, der er tale om, og så kan du evt. selv slå dem op i de online databaser, der samler information om medicin og amning. Når du har kigget på det, kan du drøfte dine fund med lægen og se, om I kan finde en løsning.

Du kan finde info om, hvordan du undersøger medicin i vores wiki. Hvis du har brug for hjælp til ammestop, kan du finde masser af gode ideer i wikien om dette emne. Vi har også en miniwiki om fertilitetsbehandling og amning med links til mere information på engelsk.

Jeg er blevet gravid – skal jeg stoppe med at amme?

Det behøver du sandsynligvis ikke, nej! Medmindre selvfølgelig at du gerne vil ❤️

Amning frigiver hormonet oxytocin, som, udover at stimulere nedløbsrefleksen, også medvirker til at sende signal til livmoderen om at trække sig sammen. Nogle spørger derfor helt naturligt sig selv, om det nu er sikkert at amme, eller om amningen kan øge risikoen for abort eller for tidlig fødsel. 

Der er ikke lavet ret mange studier lige på dette område, men de få studier, der er, peger på, at sandsynligheden for at opleve en abort eller for tidlig fødsel på grund af amning under graviditeten er relativt lille, så længe du som ammende ellers er sund og rask. Der er derfor i udgangspunktet ikke noget belæg for at fraråde amning under en ellers normal graviditet. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du er i en særlig risikogruppe, er det dog en god idé at tale med en læge eller din jordemoder.

De fleste vil opleve, at mælkeproduktionen daler under en ny graviditet, og for nogle ophører produktionen helt i en periode indtil omkring midten af den nye graviditet, hvor kroppen på ny begynder at danne råmælk. 

Nogle børn fravænner sig selv enten pga den lavere/manglende produktion eller pga ændret smag af mælken, mens andre fortsætter ufortrødent – og for nogen vil det betyde, at de “tørammer” – det vil sige, at barnet fortsætter med at sutte, selvom der ikke er noget mælk tilbage. 

Nogle gravide bliver bekymrede for, om de nu løber tør for råmælk, hvis de ammer under graviditeten. Dette er dog heldigvis ikke tilfældet, idet produktionen af råmælk er styret af hormoner. Det betyder, at produktionen af råmælk fortsætter indtil den modne mælk “løber til” nogle dage efter fødslen af det nye barn.

For nogle gravide er amning under en graviditet forbundet med ubehag eller smerter, og nogle får kraftige aversioner, mens de ammer. Så er det vigtigt at mærke efter, om du har brug for at stoppe, eller om du hellere vil fortsætte – kun du kan mærke, hvad der føles mest rigtigt for netop dig ❤️ 

Du kan læse mere om emnet i vores wiki om graviditet og amning.