Sår og rigtig mange smerter

Spørgsmål

Jeg har rigtig mange smerter i mine brystvorter, specielt når min datter tager fat. Det føles som tusinder af glasskår mod ens brystvorter og langsomt så aftager det, men det er aldrig helt smertefrit under amning eller på noget andet tidspunkt. Så jeg har mere eller mindre ondt hele tiden. Jeg har indadvendte brystvorter og jeg har fået sår over det hele på begge mine brystvorter, nogle dage bløder de, andre dage kommer der sårskorpe på. Jeg har ammet i 7 dage nu, og jeg har fået jordemoder og sundhedsplejerske til at kigge på teknikken. De synes det ser pænt ud. Hvad gør jeg så galt?

Svar

Kære du,

Stort tillykke med din datter, og et kæmpe kram din vej! ❤️ Åbne sår på brystvorterne er vanvittigt smertefuldt. 😞 Udover lidt opstartsømhed må amning slet ikke gøre ondt eller give sår på den måde, som du oplever lige nu. Der kan være flere ting på færde, så jeg har delt det lidt op i afsnit.  

Sår og smerter

Ud fra de billeder du har sendt kunne det godt ligne, at der er tegn på infektion i dine sår. Når sår bliver betændte har de dårlige muligheder for at hele. Det kan være en god idé at tage forbi egen læge hurtigst muligt og blive podet for bakteriel infektion, så du kan udelukke, om der er noget der spænder ben ad den vej. I den forbindelse vil jeg også lige henvise til vores wiki omkring brystbetændelse. Åbne sår på brystvorterne medfører nemlig en øget risiko for, at bakterierne kan trænge ind i brystet og give infektion af den vej. Ved brystbetændelse vil man bl.a. opleve rødme, hævelse og ømhed. Brystbetændelse med infektion vil ofte opstå pludseligt, og involvere begge bryster.

Sutteteknik

En af de typiske bagvedliggende årsager ved sår og smerter er udfordringer med sutteteknikken. Selvom sutteteknikken kan se godt ud udefra, så er det reelt kun dig, der kan mærke, om det fungerer for jer. ❤️ I begyndelsen af vores wiki omkring ammestillinger forklarer vi lidt om, hvordan man sikrer at barnet får godt dybt fat. Upåagtet af ammestillingen er der bedst forudsætninger for god sutteteknik, hvis:

  • Barnet har maven tæt op af mors krop
  • Barnet har næsen uden for brystvorten, når det lægges til
  • Mor sidder/ligger behageligt og afslappet
  • Baby kommer til brystet - ikke omvendt

Der er også en række ting, du kan holde øje med, som indikerer at hun har godt fat. For eksempel at hendes hoved tilter let bagud, at hendes næse er fri, samt at underlæben er krænget godt ud, og at overlæben hviler på brystet. Og vigtigst af alt - at det ikke gør ondt! (Når altså sårene er helet. ❤️) Mange mødre oplever, at især tilbagelænet og opret ammestilling er gode til at sikre, at baby får godt, dybt fat. Du kan se mere omkring disse og mange flere i wikien med ammestillinger.

 

  Pinch test

 

Denne engelsksprogede video giver desuden også en god introduktion til sutteteknik, som måske kan være behjælpelig. 🤗

Indadvendte brystvorter

Det er super godt, at du nævner, at du har indadvendte brystvorter, så vi også kan kigge på det! Flade og indadvendte brystvorter finder i mange ‘grader’, og der kan også være forskel brystvorterne imellem. Det kan derfor være en idé at udføre en pinch test for at finde ud af, præcis hvordan det står til hos dig. Jeg har vedhæftet et billede, der viser hvordan, som er fra denne engelske artikel. For nogle mødre er det nok at stimulere brystvorten inden amning, fx ved at nulre eller trække den frem (med brystpumpe). Andre igen har også gavn af at forme hånden som et C med tommelfingeren øverst på brystet og så ‘trække’ areola (det mørkebrune område) tilbage, så vorten står tydeligere frem. Tilbagelænet ammestilling, som jeg nævnte tidligere, er derudover også særligt god ved indadvendte brystvorter. Hvis brystvorten vender indad upåagtet af disse tiltag, kan det i sidste være en mulighed at anvende ammebrikker. Ammebrikkerne kan også fungere, som en midlertidig barriere og aflastning, så længe man er opmærksom på, at de anvendes korrekt, og at der samtidig arbejdes med de bagvedliggende årsager, der medfører sår og smerter.

Nu og her… og hvis intet virker

Nu og her kan det være en god idé at vaske brystvorterne med vand og mild sæbe 2-3 gange dagligt. Det kan både forebygge og lindre en eventuel infektion.

Det kunne godt ligne, at din ene brystvorte er lidt mere ramt end det andet. Hvis det er tilfældet kan det være rart, at amme fra den mindst ømme side først. Blid massage og varme opslag kan også være rart forud for amningen, samt at sørge for at lillepigen ikke er for sulten, når hun skal til brystet.

Hvis du ikke oplever lindring af dine sår og smerter henover den næste tid kan det være godt at vide, at der kan være andre bagvedliggende årsager, fx muskelspændinger efter fødslen eller i sjældnere tilfælde et stramt tungebånd, som spænder ben for en god sutteteknik.

Jeg ønsker dig og din datter alt det bedste, og krydser fingre for at du snart bliver smertefri! ❤️

Kærlig hilsen,

Mathilde