Bid

Faktaboks

  • Det er ikke alle børn, der bider, men de fleste eksperimenterer med det på et eller andet tidspunkt - ofte i forbindelse med tandfrembrud, hvor gummerne kan være ømme og irriterede
  • Hvis barnet bider, kan det være en hjælp at se på hvornår barnet bider - er det i starten af amningen, i slutningen, er det på grund af kedsomhed?
  • At tage barnet væk fra brystet er som regel den mest effektive måde at lære barnet ikke at bide. Når det bider, tag det da roligt væk fra brystet
  • Lad barnet selv vælge hvornår det vil ammes - forsøg aldrig at tvinge barnet til at sutte

Det er en udbredt misforståelse, at når først barnet får tænder og kan bide, vil det være tid til at vænne barnet fra brystet. Hvis dit barn sutter korrekt, vil du ikke mærke noget til tænderne, uanset hvor mange barnet har. Når barnet har korrekt fat om brystet, svøber tungen om brystvorten og er således imellem brystet og de nederste tænder, hvilket gør det fysisk umuligt at sutte og bide samtidigt. Det er ikke alle børn, der bider, men de fleste eksperimenterer med det på et eller andet tidspunkt - ofte i forbindelse med tandfrembrud, hvor gummerne kan være ømme og irriterede. Det er en del af barnets naturlige adfærd at afprøve nyopdagede dele af sin krop, inkl. tænder, og det er hverken af ond vilje eller som straf eller manipulation af moderen. For langt de fleste drejer det sig om en kort fase, der ofte er overstået på et par dage eller uger. Med lidt tålmodighed og vedholdenhed fra moderens side er det fuldt ud muligt at komme bideriet til livs. Alle børn er forskellige, så hvad der virker for netop dig, kommer an på dit barns alder, temperament og personlighed. Én ting gælder dog for alle børn: det betaler sig ikke at råbe op, skælde ud eller fysisk afstraffe barnet. I bedste fald har det næppe nogen effekt, og i værste fald kan det resultere i en ammestrejke, der kan føre til decideret ammestop.

Bidsituationer og mulige løsninger

Tilbage til toppen

1) Tandfrembrud

Når barnet får tænder, er dets gummer ømme, kløende og irriterede, og dette kan resultere i, at barnet bruger brystet til at ”massere” gummerne med. Tilbyd istedet barnet noget det gerne må bide i, for eksempel en bidering (gerne afkølet i køleskabet) og fortæl barnet, at ”denne her må du gerne bide i”. Hav bideringen klar, så du kan tilbyde den til barnet så snart det bider eller lægger an til at bide.

Tilbage til toppen

2) Bid der forekommer i starten af en amning

for, at barnet gaber højt op, når det tager brystet, så det får hele brystvorten, samt noget af areola (det mørke område omkring brystvorten), ind i munden. Når du lægger barnet til, skal dets næse ligge ud for brystvorten - på denne måde er barnet nødt til at gabe højt op og lægge hovedet en anelse tilbage. Dette gør at barnet har lettere ved at få korrekt fat, samt at det får næsen fri af brystet og derved lettere kan trække vejret. Ros barnet når det tager fat uden at bide. Tilbyd evt barnet en bidering, inden du tilbyder brystet, så barnet kan få tilfredstillet sit bidebehov, inden du lægger til.

 

Bid i starten af en amning kan også skyldes utålmodighed, hvis mælken er lidt tid om at løbe til. Prøv at malke lidt ud inden du lægger barnet til, således at barnet får mælk med det samme og derfor ikke bider af utålmodighed.

Hos børn på over ca. 10 måneder kan bid i starten af amning eventuelt også skyldes, at barnet egentlig slet ikke havde lyst til at amme og siger "nej tak".

Tilbage til toppen

3) Bid der forekommer mod slutningen af en amning

Når barnet er mæt og begynder at kede sig ved brystet, er der større risiko for bid. Så hvis du oplever, at dit barn bider hen mod slutningen af en amning, så forsøg at undgå det, ved at tage barnet væk fra brystet inden det begynder at kede sig. Hold øje med om barnet begynder at virke distræt/uinteresseret, giver delvis slip på brystet, flytter tungen og/eller begynder at sutte meget yderligt på brystvorten, kan du hurtigt, men roligt, tage barnet fra brystet ved et eller flere af disse tegn. Bid mod slutningen af en amning kan også være et signal om, at brystet er tomt - prøv at tilbyde det andet bryst og se om det hjælper. Nogle børn kommer til at bide, når de falder i søvn under amning - prøv da at liste brystvorten forsigtigt ud af munden, når barnet er ved at være væk i søvnen.

Tilbage til toppen

4) Bid ved bryst-skifte

Hvis du oplever at dit barn bider i det "nye" bryst, når du evt skifter bryst under amning, så prøv at lægge barnet tilbage til det andet bryst - det kan nemlig være, at dit barn forsøger at fortælle dig, at det ikke var færdig med den fede bagmælk ved det andet bryst.

Tilbage til toppen

5) Ukoncentreret barn

Hvis dit barn er ukoncentreret, skal du ikke forsøge at lægge det til brystet, mens det vrider og drejer sig eller er optaget af noget andet, da dette øger risikoen for bid. Prøv istedet at sætte eller lægge jer et stille sted, hvor der ikke er distraktioner. Stille musik eller din stemme, hvis du synger for barnet, kan maskere udefrakommende larm og give ro til en amning af et ellers eventyrlystent barn. Du kan også lægge barnet i en slynge og amme, mens du går stille rundt og vugger barnet. Er barnet ikke interesseret i brystet, så vent til senere.

Tilbage til toppen

6) Opmærksomheds-bid

Det hænder af og til, at ældre børn bider for at få din opmærksomhed, hvis du for eksempel ammer mens du kigger tv, skriver sms’er eller snakker i telefon. Forsøg at holde din opmærksomhed på barnet, når du ammer det. Barnet har ikke kun brug for mælken ved en amning - det har i lige så høj grad brug for din opmærksomhed og den tæthed og tryghed, amning giver. Nogle børn nyder at blive strøget blidt over håret, mens de ammes, mens andre kan lide at blive snakket sagte til. Andre igen foretrækker blot at have øjenkontakt eller en finger at holde om. Prøv dig frem, og se hvad dit barn kan lide.

Tilbage til toppen

7) Sygdom

Bid kan også kan skyldes mellemørebetændelse og forkølelse. Hvis du fornemmer, at barnet har smerter, bør du søge læge. Er dit barn forkølet, kan det hjælpe at holde barnet mere eller mindre oprejst under amningen, da dette gør det lettere for barnet, at trække vejret og synke. Du kan også prøve, at ændre ammestilling, for eksempel amme liggende.

Tilbage til toppen

8) Hvad kan jeg gøre, hvis mit barn bider under amningen?

Undgå at råbe. Alle kan blive overrumplet af et bid og komme til at råbe op, men forsøg så vidt muligt at undgå det, da barnet kan blive skræmt og ende med at ammestrejke, eller synes din reaktion er sjov og derfor bide igen. At tage barnet væk fra brystet er som regel den mest effektive måde at lære barnet ikke at bide. Når det bider, tag det da roligt væk fra brystet. Alt efter hvordan dit barn reagerer, kan du efter nogle sekunder eller minutter tilbyde brystet igen, hvis du har indtryk af, at barnet gerne vil die. Virker det derimod uinteresseret, bør du vente lidt længere inden du forsøger igen. Lad barnet selv vælge hvornår det vil ammes - forsøg aldrig at tvinge barnet til at sutte.

Tilbage til toppen

9) Hvis barnet bider sammen og ikke giver slip?

De fleste børn giver slip med det samme, uden at du gør noget, men skulle det ske at barnet ikke giver slip, er der nogle ting du kan gøre. Placer hurtigt en finger mellem barnets gummer, så det ikke kan bide yderligere sammen og du kan frigøre brystet uden mere skade. Hvis dette ikke virker, så træk barnet IND mod dig - dette gør det en smule vanskeligere for barnet at trække vejret og det vil som regel give slip. Alternativt kan du holde barnet for næsen ganske kort (et sekund til barnet slipper, hold aldrig barnet for næse eller mund længere). Du kan også prøve at puste barnet forsigtigt i ansigtet, da dette kan også få barnet til at give slip.

Tilbage til toppen
Kilder: