Støt os – Har vi hjulpet dig? Så vil vi elske hvis du vil hjælpe os! Mobilepay 82 56 02

Gastric Bypass

Indholdsfortegnelse

En gastric bypass-operation er en slankeoperation, som virker ved at formindske mavesækken og dermed påvirke mæthedsfornemmelsen. Den har også indflydelse på det overordnede indtag af kalorier samt optagelsen af vitaminer og mineraler.

For amning er det især optagelsen af vitaminer og mineraler, der er vigtig. De skal nemlig bruges i mælken og er vigtige for dit barn, så længe du ammer. Der er særlig risiko for, at du og dit barn kan få mangel på B12, jern, kalcium, folinsyre og protein.

Ammer du efter en gastric bypass-operation, er det derfor en fordel at opsøge vejledning hos en diætist, der kan hjælpe dig med at lave en kostplan, der også tilgodeser amningen. Derudover kan det være en fordel at gå til regelmæssig kontrol hos din egen læge, der ved hjælp af blodprøver kan se, at du optager den rette mængde vitaminer og mineraler.

Overvægt kan skyldes fx stofskiftesygdomme, PCOS og diabetes, som også kan påvirke ammeetablering og amning. Derfor kan det være relevant at afdække mulige årsager til overvægt sammen med en frivillig vejleder eller ammekonsulent (IBCLC), særligt hvis du oplever lav mælkeproduktion.

Her kan du læse mere om slankeoperationer og amning:

La Leche League International: “Breastfeeding After Gastric Bypass Surgery” 
Artiklen forklarer kort, hvad en gastric bypass operation er, samt hvad du skal være særligt opmærksom på, herunder optagelsen af vitaminer og mineraler.

Sundhedsstyrelsen, “Amning – en håndbog for sundhedspersonale” (2018), kapitel 4, sektion 4.3 og kapitel 10, sektion 10.6
Kapitlerne beskriver mors og barns risiko for at udvikle B12-mangel efter gastric bypass operation og anbefaler, at mødre, der har undergået en gastric bypass operation tager et dagligt tilskud af vitamin-B12.

Faktaboks