Støtte til fuldamning i 6 mdr fra EU

udgivet den
Ammende barn i vikle

D. 20/1 2016 blev et forslag om at tillade op til 30% sukker i babymad skudt ned i EU.

30%. Den lader vi lige stå...

Men det er faktisk ikke engang det, dette indlæg handler om.

Det handler nemlig om, at den blev sendt tilbage med kommentarer om, at det næste forslag til afstemning bør inkludere regler omkring mærkningen af babymad, sådan at de fremover skulle være tydeligt mærket til at gives til børn fra 6 mdr, for dermed at følge WHOs anbefalinger.

Se, det ville jo unægteligt være et stort skridt fremad her! For hvordan er det nu lige med fuldamning? SST siger 6 mdr, men så alligevel at fast føde kan introduceres fra 4 mdr. WHO er urokkelige ved de 6 mdr. Hvorfor er der forskel, når anbefalingerne baseres på de samme undersøgelser?

Det er et mægtig godt spørgsmål, som vi ikke kan svare på, af den simple grund at vi ikke forstår det. Vi kan ikke se noget i SSTs udgivelser, som indikerer at danske børn skulle være så særlige, at deres tarmsystem er klar til fast føde 2 mdr før alle andre børn i verden. Og WHOs anbefalinger er baseret på studier fra hele verden. 

Så hvis de sundhedsfaglige, du møder, siger fast føde fra 4 mdr, så spørg dem endelig: hvorfor? Hvorfor, når nu den samlede evidens peger på, at børn er klar fra omkring 6 mdr? Vi vil rigtig gerne høre hvad de svarer :-)

De signaler, vi modtager fra vores omverden, påvirker os alle. Når vi ser babymad mærket med "fra 4 mdr.", så tænker vi selvfølgelig, at det er her, man begynder med babymad. Så en mærkning der sikrer, at der skal stå "fra 6 mdr." på al babymad vil gøre en verden til forskel for vores kulturs opfattelse af, hvornår den milepæl nås.

PS. Hvis du overvejer, om grød egentlig er så vigtigt, så er svaret "nej" :-) For babyer, der ikke startes på fast føde, før de reelt er klar til det, har ikke brug for mad, der er tygget for dem - de kan nemlig spise almindelig mad :-) Hvis du vil vide mere om det, kan du læse vores wiki om baby-led weaning.