Den danske Sundhedsstyrelse (SST) anbefaler fuldamning i de første 6 mdr af barnets liv, og herefter introduktion af fast føde med fortsat delvis amning frem til mindst 1 år. Barnets trivsel, sult og parathed skal være afgørende for, hvornår introduktionen finder sted, og om det sker før 6 mdr, men det anbefales at tidspunktet for introduktion ligger så tæt på 6 mdr som muligt.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler fuldamning i de første 6 mdr af barnets liv, og herefter en gradvis introduktion af fast føde med fortsat delvis amning til mindst 2 år. Ifølge WHO kan modermælk udgøre halvdelen eller mere af barnets ernæring mellem 6 og 12 mdr, og op til en tredjedel mellem 1 og 2 år.
Hvis barnet ikke ammes, anbefaler SST modermælkserstatning som fuld ernæring frem til 4-6 mdr, og derefter delvist frem til 1 år, hvorefter komælk kan anvendes i stedet for modermælkserstatning. Ifølge SST har udskydelse af overgangskost til 6 mdr ikke samme gavnlige effekt hos børn, der ikke ammes, som hos ammebørn.
Fra omkring 6 mdr kan modermælk alene ikke dække barnets ernæringsmæssige behov, og fuldamning eller fuld modermælkserstatning længere end 6 mdr kan risikere at gå ud over barnets vækst. På dette tidspunkt er barnet også udviklingsmæssigt parat til at spise fast føde.
SST anbefaler, at der fokuseres på jernholdig kost fra 6 mdr – læs også om jern.
Ved introduktion omkring 6 mdr kan barnet i vid udstrækning spise familiens mad. Læs også om baby-led weaning (BLW). SST anbefaler, at maden er meget varieret og fuldt mættende, og at der ammes eller gives modermælk eller -erstatning i kop efter måltider.
Ved tidligere introduktion (mellem 4 og 6 mdr) er det nødvendigt at sørge for, at madens konsistens er passende for barnets motoriske udvikling, og derfor anvendes ofte pureret mad eller grød. Portionerne skal være små, og der skal fokuseres på smagsprøver frem for hele, mættende måltider.
For tidligt fødte børn kan kræve individuel vurdering, før de tilbydes overgangskost, men som udgangspunkt kan de tilbydes skemad eller anden overgangsmad fra omkring 6 mdr (kronologisk alder).
WHO anbefaler, at barnet fortsat friammes efter introduktion af fast føde og frem til 2 år eller mere.
Du kan læse mere om overgangskost og fast føde i disse udgivelser fra SST og WHO:
Mad til små – fra mælk til familiens mad. SST, 2017.
Ernæring til spædbørn – en håndbog for sundhedspersonale. SST, 2019.
Fact-sheet om spæd- og småbarnsernæring. WHO, 2023.
Du kan også læse mere om overgang til fast føde i følgende links til organisationer, der arbejder med amning:
La Leche League International:
Australian Breastfeeding Association:
Breastfeeding USA:
Denne mini-wiki er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af certificerede ammekonsulenter (IBCLC’er) blandt de frivillige.
Ammenets wiki formidler information og skal ikke opfattes som anbefalinger. Informationen på dette website kan ikke erstatte medicinsk rådgivning eller professionel hjælp ved behov.