Modermælken

Udmalket modermælk

Faktaboks

Mens vi venter på en fuld wiki om dette emne, har vi i denne mini-wiki samlet relevant information samt links til mere viden. 

Modermælk indeholder alle de næringsstoffer og den væske, dit spædbarn har behov for. Moden mælk indeholder ca. 90% vand. Næringsstofferne transporteres med blodet til mælkekirtlerne, hvor modermælken dannes.

Modermælken er altid tilpasset det enkelte barn. Fx er mælkens sammensætning forskellig afhængigt af, om du føder til termin eller tidligere. Den ændrer også sammensætning i løbet af ammeperioden.
 

De første dage (samt under graviditeten) producerer brystet råmælk (kolostrum). Det er tyktflydende og koncentreret, og rigt på antistoffer (særligt sIgA), som skaber en slags hinde i tarmen på det nyfødte barn, der beskytter mod sygdomme. Også indholdet af protein samt vækstfaktorer og hormoner er højere i råmælk end senere. Konsistensen gør det nemmere for dit barn at vænne sig til den nye måde at få næring på efter tiden i livmoderen. Selvom mængden er lille, er den i langt de fleste tilfælde tilstrækkelig til dit barn.

Efter nogle dage ændres produktionen fra råmælk til overgangsmælk, som indeholder mindre protein men mere fedt og laktose. I denne periode øges mængden af mælk også markant, når du oplever, at mælken “løber til”.

I løbet af de følgende uger ændres mælken gradvist til den modne mælk. Den vil ofte være mere hvid eller blålig end overgangsmælk. Fedt- og proteinindholdet falder en smule, mens  indholdet af laktose stiger. Fedt i modermælk dækker omkring 50% af dit barns energibehov. Frem til 6 måneders alderen falder indholdet af protein langsomt. 

Når afslutningen på ammeperioden er undervejs, ændrer mælken endnu en gang sammensætning. Indholdet af forskellige faktorer, som beskytter dit barn imod sygdom, stiger igen. Protein og natrium øges (så mælken kan smage mere salt), og laktose falder.
 

I løbet af en enkelt amning skifter mælken også sammensætning. I begyndelsen er indholdet af fedt ofte lidt lavere end sidst i amningen, og derfor er det bedst at lade barnet fortsætte ved brystet, til det selv giver slip.

Fedtindholdet i modermælk kan svinge i løbet af et døgn, men den samlede mængde fedt er uafhængig af antallet af amninger. Derfor får dit barn præcis den mængde fedt, det har behov for, hvis du friammer. Din kost har ikke betydning for mængden af fedt i modermælk, men sammensætningen af fedtet påvirkes af hvad du spiser. Sundhedsstyrelsen anbefaler ammende at spise fisk, fordi det indeholder sunde fedtstoffer. Anbefalingen gælder dog ikke store rovfisk, da de kan indeholde for meget kviksølv.
 

Ud over næringsstofferne, som dit barn skal bruge til vækst og udvikling, indeholder din modermælk en lang række forskellige faktorer, som stimulerer udviklingen af immunforsvaret samt beskytter dit barn mod sygdom. 

I de senere år er der kommet fokus på det store indhold af forskellige komplekse sukkerarter (oligosakkarider), som ikke optages af barnet, men som ser ud til at have betydning for fx barnets tarmflora samt udviklingen af immunforsvaret. Læs mere om den nyeste forskning i oligosakkarider her.

Proteinkomplekset HAMLET, som findes i modermælk og ser ud til at kunne slå kræftceller ihjel, har også været genstand for forskning i de senere år, da det måske kan anvendes i kræftbehandling.

Modermælk indeholder et enormt antal stoffer, som ikke alle kan nævnes i denne mini-wiki. I denne artikel kan du se en plakat (på engelsk) med en oversigt over indholdet i modermælk sammenlignet med indholdet i modermælkserstatning. Bemærk dog, at der hele tiden kommer ny viden om indholdsstoffer i modermælk, samt at modermælkserstatning også ændres i takt med ny udvikling.


I disse links kan du læse mere om modermælkens sammensætning:

Amning - en håndbog for sundhedsfaglige. SST, 2019.
Kapitel 4.2, s. 70-73. 

Australian Breastfeeding Association
Breastmilk composition

 


Denne mini-wiki er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af certificerede ammekonsulenter (IBCLC’er) blandt de frivillige.

Ammenets wiki formidler information og skal ikke opfattes som anbefalinger. Informationen på dette website kan ikke erstatte medicinsk rådgivning eller professionel hjælp ved behov.

Relaterede wikier

Emner

Kilder:

Se ovenfor.