Langtidsamning

Hvad er langtidsamning?

langtidsamningLangtidsamning defineres ganske forskelligt. I rigtig mange lande defineres det som alt over 2 år (WHO's anbefaling), men her i Danmark, hvor de fleste efterhånden ammer mindst 1 år, må det defineres som alt over det, der er normen - dvs. over 1 år.

Det er dog ikke det samme som, at langtidsamning ikke er almindeligt - der er rigtig mange kvinder, der ammer væsentligt længere end 1 år.

Artiklen her til engelsksprogede kellymom.com indeholder information om længden af amning forskellige steder i verden.

 

Grunde til at amme længe

Modermælk indeholder antistoffer mod sygdomme, som moren har haft. Disse gives videre til barnet via mælken. Så længe man ammer, vil man altså videregive sin egen immunitet overfor forskellige sygdomme.

Når barnet er forkølet, har influenza o.l. danner moderen antistoffer i mælken. Dette giver typisk et kortere og mindre ubehageligt sygdomsforløb for barnet.

For moderen nedsætter amning risikoen for brystkræft. I den forbindelse hævder nogle, at det kan kaldes egoistisk at amme længe - noget moren gør udelukkende for sin egen skyld - men det kan vel dårligt kaldes egoistisk at ville beskytte sig selv mod en sygdom, som kunne forhindre barnet i at vokse op med en mor.

Et barn, der ikke spiser særlig varieret, kan komme til at mangle fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Disse kan det større barn få gennem modermælken, som indeholder alle tre dele i rigelige mængder. Fedtsyrerne er vigtige for hjernens udvikling, hvilket også er grunden til, at amning, og især langtidsamning, i visse undersøgelser kædes sammen med højere intelligens og bedre udvikling af hjernen.

 

Problemer ved at amme længe, samt løsninger på disse

Nogle kvinder oplever, at deres menstruation udebliver, så længe de ammer. Hvis man gerne vil være gravid, kan dette være et problem. Det kan dog måske løses uden at stoppe amningen helt. Så længe der er mindre end 4 timer mellem amninger, kan dannelsen af hormonet prolaktin under amning forhindre ægløsning. Hvis man kan stoppe natamning, vil det for de fleste ændre sig, således at de igen får menstruation.

NB: Det må kraftigt frarådes at stoppe natamning af børn under 8-9 mdr. eller børn der tager dårligt på. Ligeledes er nat-fravænning en meget dårlig idé for kvinder, der slås med utilstrækkelig mælkeproduktion, idet de bør amme oftest muligt døgnet rundt.

 

Almindelige misforståelser om langtidsamning

Mange tror fejlagtigt, at man holder op med at have mælk på et tidspunkt. Det er en misforståelse - så længe mælkeproduktionen stimuleres ved at barnet sutter, vil der dannes mælk. At mængden falder hænger udelukkende sammen med, at man ammer mindre, når barnet for alvor spiser fast føde ved siden af.

De fleste tror, at det er umuligt at fortsætte amningen når de vender tilbage til jobbet efter endt barsel. Det er ikke tilfældet. Man kan sagtens amme før man tager af sted, efter barnet er hentet, samt aften/nat. Får man problemer med overfyldte bryster, kan man malke ud på arbejdet. Får man problemer med nedgang i mælkeproduktionen, kan man ligeledes med fordel malke ud på arbejdet. Det kan endda være en rigtig god idé at fortsætte amning efter vuggestue/dagpleje opstart; for det første vil barnet have et øget brug for tryghed/nærhed med mor, og for det andet vil antistoffer i mælken hjælpe barnet gennem den typiske sygdomsplagede periode efter institutions-start.

Nogle mener, at børn aldrig vil stoppe med at amme, hvis man ikke sørger for vænne dem fra, og helst tidligt. Dette er ikke tilfældet. Børn mister evnen til at sutte på et tidspunkt, og hvis de ikke allerede har mistet interessen for amning før det, vil de i hvert fald stoppe på dette tidspunkt. De fleste børn selv-fravænner ved 2-4 års alderen, enkelte dog først ved 6-7 års alderen. At fravænne dem tidligt, fordi man ikke vil ende med at amme en 6-årig er ikke nødvendigt. Man kan blive ved, så længe begge har lyst. Mister man selv lysten før barnet, kan man tænke på fravænning da - man behøver ikke at tage beslutningen, før man er klar.

Det er en almindelig misforståelse, at børn der ammes længe, bliver fastholdt i en "baby-rolle". Det udspringer af opfattelsen af, at amning kun er "for babyer". Amning er blot en handling, en måde at indtage ernæring, mens man putter sig i sin mors arme. Der er ingen rolle pålagt barnet ved denne handling.

tandemamningMange tror, det er umuligt at amme under graviditet, eller at amme to børn samtidig. Hvis man ikke oplever ubehag under graviditet, er det sandelig muligt og problemfrit at amme under graviditet. Oplever man mange plukveer og er i risiko for for tidlig fødsel, bør amning undgås, da stimulering af brystvorterne i yderste tilfælde kan sætte fødslen igang. Når man ammer to børn på en gang, kaldes det tandemamning. Her gælder det også at mælkemængden justerer sig efter hvor meget, der suttes - dette vil sige, at der ikke går mælk fra den lille til den store, da der simpelthen bare produceres mere mælk.

 

Fordomme

I vores kultur er brystet et seksualobjekt. Det accepteres til nøds at se spædbørn blive ammet, men for mange er det mærkværdigt at se et stort barn få en tår mælk. Fordi brystet kædes sammen med sex, sætter mange handlingen at amme lig sex, når der er større børn involveret. Det er naturligvis forrykt, og utrolig ubehageligt for den ammende mor. Derfor bliver mange langtidsammere såkaldte "skabs-ammere", som ikke offentligt står frem omkring deres amning. Det er forståeligt, men alligevel ærgerligt. Langtidsammende kvinder kan med fordel søge andre langtidsammere at tale med, samt arbejde for en større grad af forståelse i samfundet for kvinder, der vælger at amme lidt længere end gennemsnittet gør for tiden. Dette kan de bl.a. gennem denne hjemmeside.

 

Folder om Langtidsamning

Denne folder er lavet for at informere venner og familie til langtidsammeparret (samt evt. sundhedsfaglige) om grunde til og goder ved at langtidsamme. Denne version kan printes ud på for- og bagside af papiret, da side 1 og 8 er ved siden af hinanden og så fremdeles, og fylder 2 A4 ark.

 download folderen i folderformat

I denne version af folderen om langtidsamning ligger siderne efter hinanden.

 download folderen i almindeligt format

Kilder:

La Leche League

WHO