Arbejdsliv og amning

Kvinde ved computer

Faktaboks

  • Det er muligt at amme videre, når man starter på arbejde.
  • De fleste børn vænner sig uden problemer til, at der ammes, når man er sammen, og ikke når man er adskilt.
  • Det er sjældent nødvendigt at lave om på rutinerne som forberedelse til pasningsstart - ofte er det en god tryghed for barnet fortsat at ammes efter behov når man er sammen, mens det vænner sig til adskillelsen
  • Øget natamning efter jobstart kan ofte afhjælpes med mere amning i dagstimerne, men kan dog også skyldes øget behov for tryghed, og er dermed en fase.

Artiklen er revideret i januar 2019.

Tilbage til toppen

1) Kan jeg amme, når min barsel slutter?

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen amning til mindst 1 år, hvilket for mange passer cirka sammen med barslens længde. På dette tidspunkt er barnet oftest godt i gang med fast føde. Når barslen er forbi, og de fleste skal starte på job eller studie igen, kan det være nærliggende at tro, at man er nødt til at stoppe med at amme. Det er dog langt fra altid tilfældet. Rigtig mange mødre og børn har stor glæde af at fortsætte amningen, og man kan fortsætte, så længe mor og barn trives med det. Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler at amme delvist til minimum 2 år.

Så længe der ammes, dannes der mælk. Produktionen stopper således ikke, før der ikke længere fjernes mælk fra brystet.

Tilbage til toppen

2) Udmalkning eller ej?

Frem til 1 år skal dit barn have enten modermælk eller modermælkserstatning, da børn under 1 år ikke bør få ren komælk (1). Derfor kan du med fordel malke ud og give dit barn modermælk med i pasningstilbud - se mere om udmalkning samt håndtering af modermælk. Afhængigt af dit barns alder kan det dog sagtens være, at det slet ikke er nødvendigt for dig at malke ud.

Uanset behov for udmalket mælk, kan det være en fordel for dig i starten at være forberedt på at skulle malke lidt ud i løbet af dagen for at undgå tilstoppede mælkegange eller endda brystbetændelse, da det kan tage lidt tid, før brysterne vænner sig til ikke at blive tømt i det sædvanlige mønster. Her kan du evt. anvende håndudmalkning, hvis du ikke kan eller har lyst til at have en pumpe med.

Hvis dit barn er under 6 mdr, er det vigtigt at malke ud mens du er væk, samt at give dit barn modermælk med i pasningsordningen, eller have det på køl til din partner, hvis dit barn passes hjemme. Når det lille ammebarn skal have mælk fra flaske, er det en rigtig god ide at bruge tilpasset flaskegivning, hvor flaskemadningen foregår på en måde, der minder mest muligt om amning. I denne engelsksprogede video viser IBCLC Jessia Barton teknikken, som kaldes paced bottle feeding på engelsk.

Læs vores wiki om adskillelse for tips til at være væk fra dit ammebarn, og wiki om supplering for hvordan dit barn kan få din mælk, mens I er adskilt.

Tilbage til toppen

3) Hvad med nætterne?

Oftest har barnet på omkring 1 år eller mere en fin forståelse for, at når mor ikke er der, så er der ingen amme-tår, og det affinder sig hurtigt med at spise andet mad i institutionen. Det samme er gældende i puttesituationen, og det er derfor sjældent nødvendigt at "træne" barnet til at falde i søvn uden bryst eller favn inden pasningsstart (2).

Det er helt normalt - især i starten - hvis barnet skruer godt op for natamning. Dette kan skyldes flere ting.

  • Barnet kan have brug for at hente en masse næring ind i nattetimerne, fordi amningen om dagen er skåret ned.
  • Øget natamning hjælper med at opretholde mælkeproduktionen, hvilket får mange børn til at amme hyppigere om natten
  • Barnet har måske bare brug for ekstra tryghed i en turbulent periode af livet, hvor det skal vænne sig til at undvære mor i dagtimerne.

Hvis du oplever øget natamning og føler, at det bliver hårdt med de ekstra opvågninger oven i arbejde eller studie, så kan du måske se på måder at optimere din egen søvn på, fx med sikker samsovning. Du kan også overveje, om du kan amme mere i dagtimerne, så baby får flere kalorier i løbet af dagen og ikke skal "tanke op" om natten. Læs mere om natamning.

Tilbage til toppen

4) "Mandagsbryster"

De fleste mødre oplever de såkaldte mandagsbryster. Det er typisk efter en weekend eller ferie, hvor der er blevet ammet ekstra meget, og produktionen herved er sat op - efterfølgende kan du mærke den ekstra mælk som brystspændinger, når du igen skal af sted på arbejde eller studie. Din produktion vil dog hurtig tilpasse sig efterspørgslen igen.

Tilbage til toppen

5) Amning i løbet af arbejdsdagen

Somme tider kan utraditionelle løsninger byde på mulighed for amning i løbet af arbejdsdagen. Nogle mødre kan få barnet passet i nærheden af deres arbejdsplads, hvilket giver mulighed for at amme i frokostpauser. Hvis barnet passes af en partner, er der måske også mulighed for at få besøg i løbet af arbejdsdagen til en ammetår.

I Ammenets Facebookgrupper, Netværk 0-2 år og Netværk 2+ år, kan du høre om andres erfaringer med fortsat amning efter arbejdsstart.
 

 


Denne artikel er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af certificerede ammekonsulenter (IBCLC’er) blandt de frivillige.

Ammenets wiki formidler information og skal ikke opfattes som anbefalinger. Informationen på dette website kan ikke erstatte medicinsk rådgivning eller professionel hjælp ved behov.

Tilbage til toppen

Relaterede wikier

Brevkasse-svar om dette emne