Afføring

Baby på puslebord

Faktaboks

 • Før 6 uger forventer man, at barnet har daglig afføring
 • En god tommelfingerregel er 3 afføringer på størrelse med en 5-krone 
 • For lidt mad er den mest almindelige grund til manglende afføring; derfor kan mere fokus på hyppig, effektiv amning og/eller øget indtag af modermælk hurtigt øge barnets afføring
 • Efter 6 uger er det normalt at afføringsmønstret ændrer sig, således at barnet har afføring med flere dages mellemrum
 • Ammede børns afføring kan sammenlignes med remoulade i udseende, og har en let syrlig lugt
 • Grøn afføring hos en fuldammet baby viser, at afføringen kommer meget hurtigt igennem tarmen (kort transittid), og kan skyldes flere ting. I den første uge kan afføringen være grøn, når den skifter fra meconium (4). Stærkt grønne fødevarer i mors kost kan evt. også påvirke babys afføring, så den bliver mere grøn.

Artiklen er revideret oktober 2017.

Tilbage til toppen

1) Hvad forventer man?

Fuldammede børn (dvs. børn som ikke får andet end modermælk, enten fra bryst eller anden suppleringsmetode, ud over d-vitamin dråber) har typisk afføring i et mønster som beskrevet her, fra "Breastfeeding and Human Lactation" af Riordan og Wambauch (1):

  Tidsperiode   Antal per dag
  0-2 dage   1+
  3-4 dage   1-3
  4-7 dage     1-4+
  1-6 uger     3-5+
  6 uger-6 mdr   3-5+; kan springe dage over

 

Sundhedsstyrelsen har udgivet en folder ved navn “Tjek bleen”, som fortæller om forventet afføring og urinering for spædbørn.

Hvis du opsøger læge eller sundhedsplejerske pga. manglende afføring før 6 ugers alderen, kan pjecen fra Sundhedsstyrelsen medbringes.

Tilbage til toppen

2) Hyppighed

2.1) 0-6 uger

Afføringens hyppighed og udseende kan fortælle om baby får nok modermælk, og det er derfor godt at holde øje med den.

Efter 6 uger falder hyppigheden for mange, men de første 6 uger er det ret vigtigt, at baby har daglige afføringer. Hvis der ikke er afføring dagligt, er den mest hyppige årsag, at barnet ikke får helt nok mælk (1). Det kan skyldes, at produktionen af mælk er for lav, men ofte skyldes det at barnet ikke har godt fat. Læs mere om sutteteknik, ammestillinger og for lidt mælk.

En mindre hyppig årsag er reaktion på komælk, enten som modermælkserstatning eller i den ammende mors kost. Sjældne årsager er tarmlidelser som fx Hirshsprungs sygdom (1,2). Opsøg altid læge, hvis du er nervøs for dit barn.

2.2) 6 uger og frem

Mange ammede børn over 6-8 uger har afføring med flere dages mellemrum - enkelte op til 2 uger. Så længe barnet ikke er generet, og afføringen er rigelig og nem at få ud når den kommer, udgør dette ikke et problem (1, 2).

Tilbage til toppen

3) Afføringens udseende og konsistens

3.1) 0-6 mdr

Ammede børns afføring kan sammenlignes med remoulade i udseende og har en let syrlig lugt. På dette website demonstrerer forfatterne til fagbogen The Breastfeeding Atlas, hvordan afføring kan se ud i en overskuelig plakat.

De første dage er afføringen sort og tjærelignende og kaldes meconium. Det er den afføring, der har stået i barnets tarm under graviditeten, og som består af afsondringer fra tarmen, slimhindeceller, hår, hudceller og væsker. Når mælken ændrer sammensætning hos mor, bliver afføringen gradvist mere gul og flydende indenfor de første 2-4 dage (1,5).

Afføringen har ofte små klumper, der evt. ser hvide ud. Det er mælkeproteinet kasein, der samler sig (på samme måde som når man producerer hytteost).

Så snart barnet ikke fuldammes, vil afføringen ændre udseende og konsistens samt evt. hyppighed. Hvis barnet suppleres med modermælkserstatning, vil afføringen være mørkere, mere fast og evt. mindre hyppig.

Hvis afføringen pludselig bliver meget vandig og ekstraordinært hyppig, kan der være tale om diarré. Hvis der er blodig diarré, bør lægen opsøges, da dette kan være tegn på bakteriel tarminfektion. Hvis barnet dehydreres, bør læge ligeledes opsøges. Der bør ammes hyppigt for at undgå dehydrering, og komælksbaserede produkter bør videst muligt undgås, idét de sættes i forbindelse med diarré (6).

Hvis afføringen er knoldet, tør og svær for barnet at få ud, bør læge opsøges, og årsagen til forstoppelse afdækkes. Som hos børn under 6 uger kan forstoppelse skyldes for lavt indtag af modermælk samt allergi (8 ).

3.2) Efter 6 mdr

Når barnet omkring 6 mdrs. alderen påbegynder fast føde, ændres konsistensen på afføringen - den bliver mere fast, men må stadig ikke være hård. Hvis barnet får for meget stivelsesholdig mad (grød, brød og andre kornprodukter, samt evt. større mængder kartofler), kan barnet få meget hård mave og evt. forstoppelse, som ofte søges behandlet med laktulose eller movicol af lægen. Dette kan dog være unødvendigt og uhensigtsmæssigt, idet afføringsmidler mistænkes for langsigtede bivirkninger (9,10). Movicol Junior er endvidere ikke godkendt til børn under 2 år.

En alternativ løsning kunne være at skære ned på det stivelsesholdige mad, som forårsager den hårde afføring og servere mere fedt og protein, samt sørge for at amme barnet før fast føde frem til omkring 12 mdr. for at sikre tilstrækkeligt indtag af modermælk (7).
En anden årsag til forstoppelse kan være komælksallergi. Dette kan afhjælpes ved udelukkelse (8).

3.3) Grøn og slimet afføring

Grøn afføring hos en fuldammet baby viser, at afføringen kommer meget hurtigt igennem tarmen (kort transittid), og kan skyldes flere ting (3):

 • Overproduktion
 • Virus - fx forkølelse eller rs-virus
 • Tandfrembrud
 • Reaktion på fødevarer i mors kost
 • Medicinindtag - mor eller baby

I den første uge kan afføringen være grøn, når den skifter fra meconium (4). Meget grønne fødevarer i mors kost kan evt. også påvirke babys afføring, så den bliver mere grøn.


Artiklen er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af IBCLCer blandt de frivillige.

Tilbage til toppen
Kilder:
 1. Breastfeeding and Human Lactation, 4. udgave, Jan Riordan og Karen Wambauch, IBCLC
 2. The Breastfeeding Atlas, 5. udgave, Barbara Wilson-Clay & Kay Hoover, IBCLC
 3. http://www.mother-2-mother.com/cc-baby-A.htm
 4. http://www.breastfeedingmaterials.com/view-breastfed-baby-stool
 5. http://www.sundhedsplejen.furesoe.dk/~/media/INSTITUTIONER/Sundhedsplej…
 6. http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/skin-care/diarrhea
 7. http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-how/
 8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533146/
 9. http://www.fda.gov/Drugs/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Survei… (Miralax er et amerikansk produkt svarende til Movicol, som de amerikanske myndigheder har udsendt en advarsel om pga. mistanke for neuropsykiatriske bivirkninger)
 10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9649012