"Mit barn bruger mig som sut!"

udgivet den
Ammende barn

Mange mødre kan genkende oplevelsen af, at barnet kun vil ligge ved brystet. Lige som barnet stopper med at sutte og man forsøger at liste brystet ud af munden, begynder barnet at lede efter brystet igen og falder først til ro når det endnu engang får lov til at sutte. Ofte kan man få en følelse af, at barnet bruger én som sut.

Nogle mødre oplever måske ligefrem at have dårlig samvittighed og være bange for at skabe en dårlig vane hos barnet, for burde den lille ikke snart kunne ligge for sig selv?

Det kan rigtig tit være en hjælp, hvis man ved hvorfor børn foretrækker at ligge ved brystet og sutte. I artiklen herunder beskriver vi hvad der sker i barnet når det bliver ammet.


Hvorfor vågner mit barn når jeg lægger ham fra mig?

De første par måneder af dit barns liv, lever barnet stadig i en meget intens mor-barn-symbiose. Fra naturens side er små børn programmerede til at reagere på separation fra deres primære omsorgsperson, og de kan mærke det med alle sanser i deres krop, at de ikke længere ligger i mors eller fars varme favn (1, 4).

Derudover er små børns søvncyklus meget anderledes end voksnes og forsøger man at lægge barnet fra sig før barnet har nået det dybe søvnstadie, vil nogle forældre opleve at barnet vågner med det samme (1).  Læs mere om [[normal babysøvn]].


Afslapningshormonet CCK

Udover at dit barn finder den ultimative tryghed i din favn, findes der også et hormon der er til stede helt naturligt i barnets tarmsystem.

Hormonet, der kaldes cholecystokinin (CCK) og frigives når barnet sutter, bevirker at barnet og mor, bliver afslappet og søvnigt og i langt de fleste tilfælde også falder i søvn ved brystet (2, 3, 4).
Når vi voksne har brug for at slå mave og måske tage en lille ”morfar” inden slaget skal gå sin gang med opvasken, er det også CCK der er på spil.

CCK frigives og stiger i kroppen, når barnet sutter på brystet. Ved frigivelsen sendes der signal til hjernen om at barnet er mæt og derfor godt kan overgive sig trygt til søvnen. Et lavt niveau af CCK kan omvendt vække barnet og sende signal til kroppen om at barnet er sultent (2).

Niveauet af CCK stiger 2 gange efter en amning. Første gang er efter cirka 20 minutter hvor barnet har ligget og suttet ved brystet, hvilket hjælper barnet til at falde i søvn efter det hårde arbejde. Det er ikke en forudsætning at barnet aktivt spiser i de fulde 20 minutter (2, 3). Efter cirka 10-20 minutter efter første amning vil langt de fleste mødre opleve at barnet vågner igen for at finde brystet - dette skyldes at CCK-niveauet er faldet en smule. Her kan man sagtens tilbyde det samme bryst igen.

30-60 minutter efter den første amning og lige efter den anden amning, er CCK på sit højeste igen, hvilket nu også skyldes at der ligger mælk i fordøjelseskanalen. Har man brug for at lægge barnet fra sig eller liste sig ud af soveværelset kan man derfor udnytte den anden stigning af CCK (3).


Mit barn bruger mig som sut!

Fordi CCK frigives ved blot at sutte, frigives det også når barnet bruger sut. Et lille barn kan derfor falde i søvn med en sut og modtage signal til kroppen om at det har spist og i princippet er mæt. I virkeligheden ”snyder” man dog barnet for et måltid og samtidig fjernes der ikke mælk fra dine bryster, hvilket på længere sigt kan resultere i nedsat produktion.

Det er derfor altid en god idé at gøre sig nogle tanker om hvordan og hvor meget man vil bruge [[narresut]], hvis man har brug for det - især når barnet er meget lille. 

For nogle mødre kan det også være en hjælp at tænke på at det er sutten der er tænkt som en erstatning for brystet og ikke omvendt. At ligge ved mors bryst er både mad, tørstslukkende, kærlighed og nærvær, beroligende og hjælp til at falde i søvn - brystet kan altså meget mere end en sut.

CCK kan næsten betragtes som naturens måde at hjælpe dig med at putte barn, samtidig med at din produktion bliver vedligeholdt (3). Det er altså helt normalt at amme sit barn i søvn og det er hverken en dårlig vane eller en bjørnetjeneste (4). Hvis det fungerer for jer, er det kun godt!


Referencer:
1) http://www.bellybelly.com.au/baby-sleep/why-does-my-baby-wake-up-when-i-put-her-down/
2) http://www.llli.org/nb/nbmarapr06p82.html
3) The Womanly Art of Breastfeeding (2004), pp. 23, 106-107.
4) http://kellymom.com/bf/normal/comfortnursing/
5) http://www.bellybelly.com.au/pregnancy/oxytocin-facts-hormone-of-love/
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3947469/