Smerter ved amning og gylp

Spørgsmål

Min datter gylper efter hvert måltid. Er det normalt? Hun hikker og hoster også nogle gange. Hun tager fint på i vægt.

I starten havde hun stort “fiske gab” når hun suttede men nu er hun begyndt kun at tage rundt om brystvorten. Mine brystvorter bliver helt røde og kan gøre ondt efterfølgende. Er der noget jeg kan gøre for at hun tager mere fat på mit bryst?

 

Svar

Hej du.

Øv, det lyder ikke spor sjovt med både rødme og smerter i dine brystvorter! Kram!!

For at gøre mit svar lidt mere overskueligt deler jeg det lidt op 😊

Sutteteknik

For at opnå det man kalder for et ’dybt latch’ - dvs. hvor hun har godt fat i brystet, kan man kigge på flere forskellige ting.

Den første er ammestillingen  - generelt for alle ammestillinger er det vigtigt at hun;

-bringes til brystet og ikke omvendt

-Ligger tæt ind til din krop, med maven ind mod dig

-Har næsen ud for brystvorten så hendes hoved vipper lidt bagover når hun tager fat.

Derudover er det vigtigt at du selv sidder eller ligger behageligt <3

Når hun virker til at have lidt svært ved at få ordentligt fat, så er der nogle ammestillinger der kan fungere bedre end andre.

Det er blandt andet den tilbagelænede ammestilling, som du kan læse om her Ammestillinger | ammenet.dk

Hvis du har svært ved at få den tilbagelænede ammestilling til at fungere optimalt, så kan den liggende ammestilling også være god at bruge <3

Hendes sutteteknik, er også vigtigt at kigge på.

Det er, som jeg skrev før, vigtigt at hun kommer helt op til brystet med maven mod din. Hendes næse skal være ud for brystvorten, så når hun forsøger at få fat, vil hendes hoved vippe en smule bagover og munden åbne godt op. På den måde vil brystet komme dybt ind i hendes mund.

Hvis det gør ondt, når hun får fat, så kan du bryde vakuum med en finger og så forsøge igen <3

 I videoen her vises det hvordan man får et godt latch How to breastfeed: good attachment | Raising Children Network

Hvis du oplever at hun har svært ved at gabe ordentligt over brystet, kan du forsøge dig med det der kaldes for et c-greb, hvor du former brystet og gør det nemmere for hende at få fat. Den er beskrevet her Ammestillinger | ammenet.dk

En anden teknik, der også kan være rigtig god at bruge, er den der kaldes for nipple flip - Her former du også brystet og hjælper hende med at få godt fat. Den er vist i videoen her https://youtu.be/oXLFveF1FLA

Gylp, hikke og hoste

Gylp (Refluks) er et tilbageløb af maveindholdet og kommer fordi den nedre lukkemuskel i spiserøret afslappes og dermed åbner, uden at der synkes. Du kender det måske fra dig selv hvis du har oplevet sure opstød? 😊 Hos de små, som udelukkende lever af flydende kost sker det dog ofte. Hvis ens barn gylper meget så kan man nemt blive bekymret, men i langt de fleste tilfælde er det helt normalt <3

Når man skal se på om det er normalt gylperi, så skelner man imellem ’glade gylpere’ og ’skrigere’ - De glade gylpere er de børn, som kan gylpe løs uden at de har noget synderligt ubehag ved det, mens skrigerne har en række symptomer og hvor gylpen vil være associeret med smerte. I wikien her kan du læse mere om forskellen Refluks (gylp) | ammenet.dk

Ud fra hvad du beskriver, så tænker jeg at hendes gylp, kombineret med hikke og hoste, godt kan være forværret af at hun måske ikke har helt ordentligt fat ved brystet og derfor får slugt lidt ekstra luft undervejs <3 De ting kombineret kan nemlig godt give symptomer der minder lidt om de symptomer som ’skrigerne’ har.

Gylp, hikke og hoste kan også skyldes et kraftigt nedløb, som gør at hun får slugt luft.

Typisk ved et kraftigt nedløb kan man opleve at det står ud med stråler af mælk, når ens barn slipper brystet, samt at hun måske har nogle klik/smaske lyde ved brystet. Der er også nogle der oplever kraftige spændinger i brystet, når nedløbsrefleksen aktiveres.

Hvis du oplever at du har et kraftigt nedløb, så kan den tilbagelænede ammestilling, som jeg linkede til længere oppe også være rigtig god at bruge - Her vil mælken nemlig skulle arbejde imod tyngdekraften, og så giver den også god hjælp til at din datter får godt fat om brystet.

Du kan også forsøge at bryde vakuum ved det første nedløb - Det kan gøres med en finger i din datters mundvig. Står det ud med mælk, så kan du samle dem i en lille kop eller en stofble. Når det værste nedløb så er ovre, så kan hun blive lagt til brystet igen.

 

Jeg håber du kan bruge nogle af de ting jeg har foreslået, så du slipper for smerter fremover <3

Ammekram, Mette

Frivillig vejleder, Ammenet

Relaterede wiki-artikler