Smerter ved amning

Spørgsmål

Hej. Jeg skriver, da jeg nu i 3 måneder kæmper med store smerter, når jeg ammer min dreng. Jeg fødte ved pks d. 26/10 en forholdsvis stor dreng på 4,46 kg, en uge før termin (storebror vejede 5,05 kg) Jeg kunne ikke amme storebror, så er derfor som førstegangs nu. Lillebror tager ikke nok på, da han er lidt skøv og gul og vi bliver indlagt i et døgn med gulsot - det viser sig, at jeg har nok mælk, så vi skal bare vække ham hver 3. time, da han sover godt. Han tager fint på (vejer over 7 kg i dag). Han forbliver gul, da han har fået ammegulsot. Amning i mellem tiden er smertefuld med sår og jeg bruger i en kort periode ammebrik, herefter ammer jeg uden, han tager fint på, men smerterne forsvinder desværre ikke. Efterfølgende får jeg brystbetændelse, og jeg ammer videre og pumper ud, så vi slipper for antibiotika. Det gør stadig vanvittigt ondt og jeg har nu fået brystsvamp. Jeg får brentan mundhulegel og den lille noget mucaststin i over 4 uger. Det hjælper lidt, men efter noget tid gør det endnu mere ondt og svier nu endnu mere i mine brystvorter, så jeg stopper behandlingen - det hjælper lidt, og det svider ikke nær så meget, men mine brystvorter er stadig røde og amning gør ondt, under, efter og i mellem amning. Hvad gør jeg forkert? Højre bryst er ikke nær så ramt, da jeg kan amme i laid back stilling, men det fungerer slet ikke på det venstre bryst, og derfor ammer jeg i den traditionelle ammestilling.

 

Svar

Kære du,

Først et stort tillykke med de første tre måneder med din dreng. ❤️ Og så et kæmpe kram til dig! Det lyder virkelig voldsomt med så udtalte smerter - sådan må det ikke være! Det er godt nok godt gået, at du holder fast og kæmper videre her på 4. måned. Lad os kigge på det hele sammen, og se hvad der kan være på færde. 🤗

Smerter og svamp

Der kan være flere forskellige årsager til, at du fortsat oplever røde brystvorter, svie samt smerter både under, efter og imellem amningen. Ved en svampeinfektion vil der netop være symptomer som stærke sviende smerter, der stråler ind i brystet - også i mellem amningerne. Brystvorten vil typisk være skællet og rød, og eventuelt skinne. Nogle mødre oplever, at en lokalbehandling af svamp ikke er nok, og at symptomerne fortsætter indtil de behandles med tabletter. Der findes præparater, som behandler svamp systemisk, hvor man fint kan fortsætte med at amme under behandlingen. Derudover kan en bakteriel infektion til forveksling ligne svamp, men kræver anden behandling, og man kan faktisk også være så uheldig, både at have svamp og bakteriel infektion på én gang. Derfor kan det være en god idé at komme forbi egen læge og få en snak om de symptomer du oplever, og eventuelt blive podet for bakteriel infektion.

Svamp gensmitter helt utroligt nemt desværre, så det er godt at være ekstra opmærksom på at skifte ammeindlæg ligeså snart de er våde, og at sengetøj, håndklæder med videre skiftes hyppigt og vaskes ved mindst 60°C. Derudover oplever mange mødre også god effekt, af at smøre brystvorten med kokosolie efter amning, da det virker hæmmende på svamp. I vores wiki skriver vi mere indgående om svamp, tips og tricks til at forebygge og behandle, samt hvad der ellers kan være på spil, hvis det ikke er svamp, der giver udfordringerne.

Smerter og sutteteknik

Udfordringer med sutteteknikken kan også ligne de symptomer, der er ved svamp. Hvor de udtalte smerter ved svamp opstår akut, så vil smerterne ved problematisk sutteteknik ofte opstå mere gradvist. Når der har været problemer med sår og smerter fra begyndelsen af, er det også en oplagt mulighed, at der stadigvæk er nogle udfordringer på den front, som forhindrer smertefri amning.

Der kan være flere årsager til at sutteteknikken driller mere på den ene side end den anden. Her er lidt elementer man kan se på:

  • Brysternes størrelse og form kan spille ind. Bryster er sjældent identiske, og det kan betyde, at laid back amning skal finjusteres brysterne imellem. Laid back amning er ikke kun én ammestilling, men kan se ud på mange forskellige måder. Der kan være brug for at eksperimentere med at stable puder op, formgive brystet samt bruge armen til at støtte brystet og eventuelt også baby. På det vedhæftede billede er der for eksempel fire forskellige måder at amme laid back på.

Laid back

  • Selve brystvortens form kan også spille ind. En brystvorte kan være udadvendt, flad, decideret indadvendt og alt indimellem. Det kan godt være forskelligt fra bryst til bryst, således at den ene brystvorte fint stritter, mens den anden skal have mere hjælp. Hvis du tænker, det er relevant for dig, så kan du se mere i vores wiki omkring indadvendte brystvorter [https://ammenet.dk/wiki/indadvendte-brystvorter].
  • Det er også en mulighed at smerterne gør, at man stresser og spænder op, når man skal lægge baby til, der hvor man har mest ondt. Det øger risikoen for, at baby måske ikke får ligeså godt fat. Stress i selv hæmmer også nedløbsrefleksen, og til sammen kan det skabe en ond spiral.
  • Selvom din dreng er lidt større nu, er der også muligheden for at han har nogle muskelspændinger efter fødslen, som kan drille. Det kan du læse mere om i denne wiki

Rigtig mange oplever, at den traditionelle ammestilling har det med at spænde ben for god sutteteknik. Det skyldes blandet andet, at barnet har en række medfødte reflekser, som kan modarbejde amningen i netop den stilling. Det kan fx være at barnet “hakker” med hovedet for at finde brystet, skubber væk med sine arme og flagrer med benene.  En lille justering ved at skifte fra traditionel til krydsammestilling kan måske lindre lidt, og ellers kan et godt alternativ til laid back også være opret ammestilling.

 Dybt asymmetrisk latch.

Der er gode forklaringer og billeder i vores wiki.

Upåagtet af ammestillingen, så kan det være godt at fokusere på det man kalder for et dybt asymmetrisk latch, ligesom du kan se på det vedhæftede billede. Barnet har mere af det nederste af areola (det mørkebrune område) i munden end det øverste. Når barnet har taget fat vil underlæben krænge ud, mens overlæben hviler på brystet. Barnet har næsen fri og hovedet tilter let bagud. Hvis det er svært for din dreng at få godt dybt fat kan flipple-teknikken ofte hjælpe. Du kan se teknikken demonstreret i denne video.

Lindring og fremtidsudsigter

  • Nu og her kan der være nogle små ting som måske kan lindre lidt:
  • Afspænding og dybe vejrtrækninger kan hjælpe med at mælken flyder frit og smerterne opleves mindre intense. Herunder at du sidder helt afslappet.
  • For nogle kan det hjælpe at høre noget god musik eller en lydbog imens, så det fjerner fokus.
  • Tilbyde brystet hyppigt, så du er sikker på, at han ikke er for sulten og måske bliver lidt utålmodig ved brystet.
  • Tilbyde højre side først, og så skifte over til venstre, når der er ro på.
  • Maksimere hud mod hud. Her kan du med fordel bruge et bæreredskab, som man i øvrigt også kan amme i.
  • Hvis han skal lægges til på ny, så kan du bryde vakuum med en lillefinger i mundvigen, så der ikke slides unødigt på dine brystvorter.
  • Det kan også være en idé at klargøre brystet inden amning med varme og massage, og eventuelt aktivere nedløbet inden du lægger ham til på venstre side. Denne video viser både brystmassage og håndudmalkning.
  • Smøre brystvorterne med modermælk efter endt amning.

Og vigtigst af alt - forbedringer og ændringer omkring sutteteknik og ammestillinger kræver tid, øvelse og energi. Der bør dog være små gradvise fremskridt indenfor kort tid. ❤️ Hvis du ender med at skulle behandles medicinsk af den ene eller anden årsag, så kan det være godt at vide, at smerterne i brystvorterne bør falde indenfor 7-10 dage upåagtet type af behandling. Jeg håber, at ovenstående kan bidrage lidt, og at du snart bliver smertefri 🥰

Kærlig hilsen,

Mathilde

- Frivillig vejleder hos Ammenet