Min datter sover med brystet i munden som sut - hvordan trapper vi ned med natamningen?

Spørgsmål

Jeg har hårdt brug for hjælp!

Min datter på 9 mdr. vil allerhelst ammes om natten. Uanset hvor meget jeg tilbyder bryst i løbet af dagen, afviser hun indtil jeg ligger hende i vores seng om aftenen. Hun sover med brystet i munden som sut. Hun har altid nægtet at bruge en sut. Vi samsover både fordi det er hyggeligt, men også fordi andet ikke kan lade sig gøre da hun VIL amme hele natten. SP anbefaler kold tyrker, men det kan jeg og vil jeg ikke:( Jeg prøvede i én time og det var en time for meget. Min datter skal ikke græde sig selv i søvn. Så hellere amme hele natten som nu. Jeg har søgt nettet tyndt og fundet frem til at det handler om søvnassociationer og at min datter “ikke har lært” at falde i søvn - årsager er der nok af. Men jeg kan ikke finde svar på hvordan jeg løser mit problem og hjælper hende til at sove længere stræk om natten? Om dagen er der ingen problemer. Hun sover ude i barnevogn. Jeg putter hende, rokker hende 2 min før hun sover.

Dette er præcis samme historie som min søn, som jeg endte med at amme til han var 2,8 år efter utallige forsøg på at stoppe. Han ville som min datter ikke godtage nogen form for substitut; far, sut, sutteflaske, bamse, nusseklud, slyngevugge, intet! Han stoppede først da han var så stor at jeg kunne lave en aftale med ham, om at han fik noget han ønskede sig hvis han stoppede.

Det er hårdt at blive vækket hvert 5.minut natten lang, men endnu vigtigere oplevede jeg jo hvor meget bedre min søn sov da han stoppede. Han har ikke én eneste gang vågnet om natten siden han stoppede.

Jeg ønsker ikke at stoppe med at amme min datter, jeg gad bare godt komme ned på minimum 0-2 gange om natten. Far er ikke en løsning her. Vi har prøvet at han putter en meget vred baby nogle nætter (sidste gang med min søn), men så snart jeg er tilbage er der kun én ting der dur. Jeg tror jeg er nødt til at løse det selv. Har I nogen råd?

 

Svar

Kære du.

Mange tak for dit spørgsmål. 

Først og fremmest et stort kram til dig. ❤️ Det kan være frygtelig hårdt, når natten føles som én lang amning, og man er udmattet om dagen. Samtidig kan det være rigtig svært, når omgivelsernes syn på natamning ikke rigtig harmonerer med ens egen mavefornemmelse. Hvor er det godt gået, at du mærker efter og lytter til dig selv, så du kan gøre det, der føles rigtig for jer. ❤️

Lad os prøve at kigge på jeres situation.

Natamning

En baby på 9 måneder har stadig brug for at blive ammet. Sundhedsstyrelsen anbefaler delvis amning fra 6-12 måneder, eller længere. WHO anbefaler delvis amning fra 6 måneder til 2 år, eller længere.

Det er så individuelt, hvornår børn er klar til at skære ned på amning om natten, eller undvære det helt. Det er ganske normalt, at de - helt op i tumlingealderen - vågner flere gange og vil ammes af forskellige årsager. Ét er de fysiske behov som sult/tørst; men mange gange handler det også om behovet for tryghed og nærhed. Jeg kan dog forstå, at din datter dækker sit daglige behov for mælk udelukkende om natten. (Det vender jeg lige tilbage til senere).

Et element, det kan spille rigtig meget ind på antal amninger om natten, er mors lagerkapacitet (hvor stor en mængde mælk brystet kan indeholde, før det er fyldt og igen sænker produktionen). Mødre med en høj kapacitet vil ofte opleve, at deres børn har brug for mælk færre gange i løbet af natten, fordi de indtager mere mælk pr. amning. Dermed tager de også ofte længere søvnstræk. Mødre med lavere kapacitet kan derimod opleve, at baby har brug for hyppigere natamninger for at få dækket det daglige behov. Samtidig ser man tit, at børn af mødre med lav lagerkapacitet, bliver senere klar til at undvære natamningerne. Måske kan det være tilfældet hos dig? Når man tænker på, at din søn havde samme mønster.

Samtidig er niveauet af prolaktin (det hormon, som sørger for produktion af modermælk) i mors blod på sit højeste om natten. Ganske enkelt produceres der mere mælk om natten - og endnu mere, imens barnet ammes. Så man kan sige, at din datter arbejder optimalt for at holde produktionen oppe. 🥰 Derfor vil der også være stor risiko for et betydeligt fald i produktionen, hvis natamningen pludselig droppes. Du kan læse lidt mere uddybende om natamning i vores wiki her.

Normalt søvnmønster

Det er meget forskelligt, hvornår børn begynder at “sove igennem” om natten, og hvornår de er klar til at tage længere søvnstræk. Mange mødre finder ro i troen på, at dette sker, når barnet udviklingsmæssigt er klar til det, nøjagtigt som når det lærer at sidde, kravle, gå, bruge toilettet osv. Og at de ikke gør noget forkert, men blot responderer på de behov, som barnet giver udtryk for. ❤️ At din søn begyndte at sove uden opvågninger, da I stoppede med at amme, har således ikke nødvendigvis noget med amningen at gøre. Sandsynligvis var han nået til et punkt i sin udvikling, hvor det var muligt for ham. Rigtig mange familier oplever, at dette først sker omkring treårsalderen, hvad enten der ammes om natten eller ej. Du kan læse meget mere om søvn i denne wiki. 😊

Amning om dagen

Det lyder som om, du har prøvet en masse forskelligt for at få din datter til at acceptere brystet om dagen. 💪🏻 Og det kan virkelig være en kæmpe udfordring i hendes alder. Der sker så meget motorisk og kognitivt. Hun har opdaget, at hun er adskilt fra dig og kan være påvirket af seperationsangst. Samtidig er verden så spændende, og hun kan nemt blive distraheret og helt ude af stand til at holde fokus på amning. Det er sandsynligt, at alt dette er med til, at hun foretrækker natamningen. Der er der simpelthen den fornødne ro - på både hende og omgivelserne. Og hun kan roligt tanke op på tryghed i en periode, hvor hendes verden bliver større.

Alligevel kan det være et forsøg værd at fortsætte med at prøve at få amningen op at køre om dagen. Hvis de hyppige natamninger skyldes den her begivenhedsrige udviklingsfase, kan det være, at det pludselig vender, når der kommer mere ro på. Hvis ikke alle metoder er forsøgt, kunne du måske finde inspiration i nedenstående:

  • Tilbyd altid amning lige inden alle måltider med fast føde (altså, når hun er allermest sulten)
  • Vær kreativ: tilbyd, hvis I er i bad sammen, i bæreredskab, hvis I bruger det, i et mørkt soveværelse med minimale distraktioner, hoppende på pilatesbold fx inden hun lægges i barnevognen (mange babyer kan “snydes” til tage brystet under bevægelse)
  • Giv hende en drømmetår, lige inden du selv lægger dig til at sove. (Læg hende sovende til brystet og se, om hun kan blive “tanket op”, så du (måske) kan få et længere søvnstræk først på natten)
  • Brug brystkompression, når det lykkes at amme hende. Det vil øge hendes indtag pr. amning og give hende mest muligt fed mælk, så du på den måde forsøger at dække så stor en del af hendes behov som muligt ved de amninger, der evt. lykkes om dagen. Metoden kan også fint bruges ved drømmetår eller natamninger i håb om at sænke antallet. 

Optimere natamningen

Det lyder virkelig hårdt med afbrud på din søvn hvert 5. minut. Jeg tænker på, om du kan gøre noget for at gøre det mere behageligt for dig selv om natten? Mange mødre har oplevelsen af en mere sammenhængende søvn, hvis de ammer liggende på siden, hvor barnet har næsen lige ud for brystet, så der er fri adgang. Nogle mødre oplever at kunne sove under mange af amningerne, hvis de ligger behageligt og ikke behøver at sætte sig op eller løfte barnet. Laidback amning kan også være en mulighed.

Indhente søvn

Måske kunne det være en mulighed for dig at arbejde på at få indhentet noget søvn og hvile på andre tidspunkter end om natten. Evt. sænke forventningerne og kravene til dig selv om daglige gøremål for en periode og tage en lur, når din datter sover i løbet af dagen. Det kunne også være, at far tager sig af børnene om morgenen i weekenderne, så du kan få et par uforstyrrede timers søvn for dig selv. Det kan gøre underværker i perioderne med hårde nætter. 🥰

Til sidst vil jeg lige linke til en af vores artikler, hvor det beskrives, hvad der sker, når man oplever, at barnet “bruger brystet som sut”. Jeg tænker, at det måske kan give en forståelse for behovet. ❤️ 

https://ammenet.dk/mit-barn-bruger-mig-som-sut

Jeg håber, du kan finde lidt inspiration i mit svar, og at det kan hjælpe dig til at få lidt mere søvn. 

Kram

Maria F 

(frivillig vejleder under uddannelse, Ammenet)

 

Relaterede wiki-artikler