Hvilken størrelse tragte skal jeg bruge?

Spørgsmål

Jeg pumper ud til min datter og har gjort det siden hun var 2 dage gammel. Jeg blev på sygehuset vejledt til at bruge tragte i str. 24 til højre bryst og 27 til venstre bryst, men er derhjemme skiftet til at bruge str. 27 til dem begge. Jeg er dog meget nervøs for, om tragterne passer som de skal. Jeg har kigget på billed-guides, men der findes ikke rigtigt en guide, som tager hensyn til flade brystvorter og derfor skulle mine tragte både være for store og for små ifølge de billed-guides jeg kan finde online. Jeg er simpelthen så bange for at få sår på mine brystvorter! Så hvordan kan jeg nemmest finde ud af, om tragterne har den rigtige størrelse?

Svar

Kære du.

Sår er bestemt ikke rart at have, så jeg forstår udemærket at du vil undgå det 🥰

Når du nu har pumpet i 10 uger tænker jeg umiddelbart, at du havde fået sår, hvis tragten var forkert. Det er dog ikke alle der nødvendigvis får sår af forkert størrelse tragt, men størrelsen kan have noget at sige ifht mælkeproduktion også, så lad os se på det sammen 😊

Hvor flade brystvorter er, har ikke den store betydning. Ofte vokser de også ud i løbet af amning/pumpning. Det er selve diameteren man går efter, altså hvor bred en brystvorte er. Hvis forskellen er meget stor, og man er lige på grænsen mellem to størrelser, kan man godt opleve det mest behageligt at skifte tragt undervejs, særligt hvis ens brystvorter vokser meget under pumpning. Det kan også være over et længere forløb med pumpning at det er nødvendigt at skifte størrelse.Det vigtigste er sådan set at det ikke gør ondt.

Der skal være plads til hele brystvorten i tragten uden at brystvorten skraber på i overgangen fra tragten ved brystet eller gnider mod kanten i tragten. Omvendt skal der ikke være en stor portion af areola der bliver suget med ind. Jeg har nogle billeder herunder, du kan sammenligne med.

På det første kan du se at tragten er alt for stor. Der er meget frit luft rundt om brystvorten og en god del af areola bliver trukket med ind i tragten. På de næste to billeder ses en tragt der passer. Der er stadig fri luft rundt om brystvorten, og brystvorten skraber ikke på, heller ikke når brystvorten er trukket frem under sug (billede tre)

Der bliver suget en ganske lille del af areola ud i tragten, og man kunne derfor overveje at prøve en mindre tragt, men så være obs på at den ikke bliver for lille.

 

For stor brysttragt

 

Tilpas størrelse brysttragt

 

Tilpas størrelse brysttragt med sug

 

Nogle gange kan det være, at man ligger et træls sted mellem to størrelser, hvor den ene tragt er for lille og den næste str lige er en my for stor. Så kan det være man skal se på et andet mærke, da de forskellige mærker laver brysttragte i forskellige mm.

Hvis du måler diameteren på din brystvorte (og ikke areola), skal tragtstørrelsen være ca 3-4 mm større. Så er diameteren 18mm, vil en tragt på 21-22 mm formodentlig være bedste fit, er den 24 vil en tragt på 27-28 mm være et godt bud

I forhold til flade brystvorter, så kan det være svært at sammenligne med billeder, da brystvorterne tit er meget tydelige der. Men der skal du se hvad der sker, når du har sug på -det er kun brystvorten der skal suges med ud i tragten 😊 og husk, hvis det gør ondt, brystvorten bliver klemt og evt hvid, så er der noget, der ikke passer 🥰

 

Jeg håber du kan bruge mit svar til at komme lidt nærmere hvilken størrelse tragt, der er det bedste match for dig 😊

Kh Maria B, frivillig vejleder

 

Relaterede wiki-artikler