Forslag/tips mod svamp?

Spørgsmål

Jeg er i behandling for svamp på 4. uge. Jeg får Fluconazol 50 gr i 6 dage denne gang og er på dag 5 uden ret meget bedring. Min søn har trøske og får mycostatin på 3. Uge. Min læge var meget i tvivl om behandling og det hele har været ret usikkert, hvilket gør mig utryg. Min søn trives og har fine bleer, men amning er meget smertefuldt og jeg har svært ved at finde motivation til at fortsætte amningen, når intet ser ud til at hjælpe. Jeg fik en enkelt dosis fluconazol 150 mg som tog svampen hos mig og det var væk i næsten en uge, men da min søns trøske stadig ikke var velbehandlet kom det selvfølgelig tilbage igen. Vi har haft ammevejledning til at tjekke teknik og gane/tungebånd, så nu er det kun svampen vi skal af med, men jeg (og lægen) er på bar bund omkring hvordan. Har i nogen forslag eller tips? Vi bruger danskvand både på ham og mig.

Svar

Kære du.

Kæmpe kram til dig ❤️ Det lyder ikke rart med alle de smerter og heller ikke at du oveni er usikker på om behandlingen er den rigtige for jer. Lad os kigge på det sammen <3

Anbefalinger for flucanozol i litteraturen varierer. I milde tilfælde kan nogle mødre have gavn af 50-100 mg daglig i 1-2 uger, hvorimod ved mere udtalte infektioner er der studier der viser effekt ved 150-200mg som dosis første dag og derefter 100 mg daglig i 14 dage. Det er meget vigtigt at man altid husker at gøre hele behandlingen færdig, da flucanozolen ikke dræber svampen men blot hæmmer dens vækst, og derfor kan man ved en afbrudt behandling opleve at svampen desværre blusser op igen <3 Vi har skrevet mere om behandling af svamp i vores wiki her

Det er super godt at du allerede prøver med dansk vand 💪<3 Udover danskvand, har kokosolie (uraffineret) i studier vist sig at være lige så effektivt til behandling af svamp, som behandling med fluconazol, så det kan være en fin strategi at smøre brystet efter endt amning med kokosolie.

Derudover, så er der også en masse ting der kan være godt at være opmærksom på, når man døjer med svamp som man nogle gange ikke lige tænker over: 

  • Svamp trives rigtig godt i tøj og fugtige miljøer og det kræver minimum en vask på 60 grader for at få bugt med svampen. Det gælder alt, der har været i berøring med brystet: bh’er, toppe, bluser, ammeindlæg, håndklæder, sengetøj, etc. 
  • Da svamp trives godt i fugtige miljøer er det også vigtigt at undgå at gå rundt med fx våde ammeindlæg, hvis du har svamp. 
  • Hvis du bruger engangsammeindlæg: mange oplever også at engangsammeindlæg er gunstigt for svampen - her kan det være godt at skifte dem ud meget hyppigt - gerne flere gange dagligt.
  • Udskiftning/hyppig rengøring gælder også ammebrikker, brystskjold, brystpumper og andet, der er i længerevarende kontakt med huden, som kan øge risikoen.
  • Derudover kan det også hjælpe at vaske hænder rigtig ofte, specielt hvis den lille sutter på sine fingre og efter at du skifter hans ble.
  • Hvis din søn bruger sut, så skal de koges en gang dagligt for at dræbe svampen 

Hvis smerterne bliver ved efter grundig behandling, kan det i nogle tilfælde være at smerterne i virkeligheden skyldes en bakteriel infektion i brystvorten og ikke svamp, som istedet skal bekæmpes med antibiotika. 

Ud fra dette tænker jeg egentlig at det måske er en god ting lige at høre lægen hvad h*n tænker. Hvor længe behandlingen skal fortsætte, om dosis er den rette og hvis det ikke allerede er blevet gjort, om det måske er muligt at få podet dit bryst. En podning fra det ramte område vil formentlig kunne vise om det er svamp eller om det muligvis er en bakteriel infektion der er problemet.

Andre årsager til smerter

Til slut vil jeg lige nævne at der kan også være andre årsager til smerter fra brystet. Det kan selvfølgelig sagtens være svamp i døjer med!! Jeg vil bare lige nævne dem her kort og så kan du overveje om det er noget du kan bruge, og hvis ikke er det helt ok og så scroller du bare videre 😊 <3

Sutteteknik

Det er super godt at du allerede har været forbi en ammevejleder og fået tjekket hans tungebånd, da dårlig sutteteknik og stramt tungebånd kan give mange smerter hos mor, og disse smerter kan nemlig godt forveksles med svamp  (og da vil svampebehandlingen ikke give effekt 😊).

Du får lige linket til wikien først 

Der ligger en masse gode videoer inde hvis du kunne tænke dig at kigge det lidt igennem :)

Afklemning af en nerve 

Nogle mødre kan også opleve at have mange smerter, pga en afklemning af en nerve. Nerven hedder brachial plexus og er sammen med bakteriel infektion en af de oversete årsager til smerter. Du kan eventuelt overveje om der er noget der strammer omkring brysterne. Man kan få smerter hvis man f.eks. har en bh som strammer eller en bæreredskab som trykker.

Der står lidt i bunden her omkring det. 

Smerter ved nedløbsrefleks 

Et nedløb i sig selv kan opleves smertefuldt for nogle mødre. Det kan særligt være i forbindelse med overproduktion/når brystet er meget fyldt. Mange mødre oplever i starten at have en hormonelt betinget overproduktion, som langsomt aftager omkring 6-8 ugers alderen, hvor smerterne her vil aftage. Det er beskrevet her I vores wiki hvis du vil undersøge det nærmere <3

 

Jeg håber at I finder en løsning og snart kan få en smertefri amning!! <3

Ammekram

Rie

Frivillig vejleder

 

 

Relaterede wiki-artikler