Ammestop-piller, samt knuder og ømhed i brystet

Spørgsmål

Hej.

Jeg skriver da jeg torsdag, fredag, lørdag, søndag to ammestoppiller. Blev nødt til at køre omgange da produktionen ikke ville stoppe. Der er nu ikke nedløb mere, men har stadig nogle knuder/mælkegange som er meget ømme og hårde. Jeg kan massere mælk/klar væske ud. Jeg er i tvivl om, om smerterne og de hårde knuder vil fortage sig af sig selv, eller om jeg bør massere det ud? Jeg er dog nervøs for, at stimulere og produktionen starter igen.

Jeg synes ikke rigtig der her mandag-tirsdag har været hverken positiv eller negativ udvikling i smerter og knuser.

Hvad vil i anbefale?

 

Svar

Kære du

Stort kram herfra - det lyder ikke rart med ømme og hårde knuder i brystet I forbindelse med ammestop! Lad os kigge på det sammen. <3

Ammestop-piller

Du skriver at du har taget ammestop piller her i weekenden. Det er ikke altid at ammestop-pillerne stopper produktionen helt - derfor kan nogle mødre godt opleve at der stadig er mælkeproduktion efter at have taget ammestop-piller. Vi har skrevet mere om ammestop-piller i denne wiki hvor du kan læse mere:) 

Ammestop

Ved ammestop kan du med fordel tage trykket i brysterne håndudmalkning. Bare så det er behageligt og ikke så meget at de tømmes helt. Det er helt normalt at der kan gå lidt dage før at produktionen sænker sig. Ved et hurtig ammestop kan det desværre føre til tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. Selvom du ikke kan mærke nedløbet, kan der desværre godt være en tilstoppet mælkegang. Tilstoppede mælkegange kan blandt andet vise sig ved hårde knuder og smerte som du selv nævner :( 

Hvis du er fortsat øm og der er knuder i brystet, er det vigtigt at få tømt brystet for ikke at risikere brystbetændelse og i værste tilfælde en brystbyld.

Brystbetændelse

Tilstoppede mælkegange kan også udvikle sig til brystbetændelse hvor man ser en øget inflammation af brystvævet. Tilstoppede mælkegange giver desværre optimale betingelser for bakteriel vækst når den står stille i de tilstoppede mælkegange, og det kan resultere i infektiøs brystbetændelse hvor det er nødvendigt at behandle med antibiotika.

Tilstoppede mælkegange og brystbetændelse kan være svært at skelne fra hinanden, men som regel er smerterne, rødmen og hævelsen mere intens. 

Hvis du mærker ubehag såsom feber og influenza-lignende symptomer kan det være en god idé at kontakte en læge da det så kan have udviklet sig til en infektiøs brystbetændelse, og der kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika. 

Ved brystbetændelse under ammestop er det vigtigt at tømme brystet helt i bund, da det ellers i værste fald kan risikere at ende med en brystbyld.  

Hos nogle mødre kan det hjælpe at massere brystet let i bevægelser ned mod brystvorten før og under tømningen af brystet. 

Varme omslag eller eventuelt et dejligt varmt bad kan også hjælpe med at få "løsnet op".

Hvis du oplever hvide pletter på brystvorten (blep), er dette et tegn på tilstoppede mælkegange og disse skal fjernes. Dette kan gøres ved at du først fugter området med noget varmt, og derefter bruger et groft flonelsklæde.

Jeg håber at du snart er ovenpå igen og uden smerter <3

 

Kram

Rie