Piercing og amning

Faktaboks

Mens vi venter på en fuld wiki om dette emne, har vi i denne mini-wiki samlet relevant information samt links til mere viden.

Piercing i brystvorten kan medføre udfordringer med amningen for nogle, men ikke alle. 

Piercinger kan, ligesom operationer i brystet, medføre skader på nerver og mælkegange - særligt hvis du har haft infektioner i såret, og hvis der er dannet meget arvæv. 

Piercinger kan også øge din risiko for tilstoppede mælkegange og brystbetændelse, hvis mælken har svært ved at komme ud. Det kan medføre, at dit barn ikke får helt nok mælk ud under amninger. Hvis du oplever dette, kan du forsøge at bruge brystkompression for at få mælken til at løbe selv. Oxytocin næsespray kan hjælpe i nogle tilfælde, hvor nedløbet er påvirket negativt. 

Du kan opleve, at mælken løber ud af piercing-hullerne under amning. Det kan give udfordringer for dit barn med at holde vakuum, og i så fald kan det kan være nødvendigt for dig at være kreativ med ammestillinger for at dække for hullerne.

Det anbefales, at du fjerner piercingsmykker i ammeperioden - gerne tidligt i graviditeten, hvor brystet gennemgår en stor udvikling som forberedelse til den kommende amning og mælkeproduktion. Hvis smykkerne sidder i under amninger, kan de udgøre en kvælningsrisiko for barnet. Hvis de tages ud under hver amning, er det vigtigt at være meget opmærksom på hygiejne hver gang, de sættes i igen.

Piercinger kan være et år eller mere om at hele fuldt. Det frarådes at blive piercet i ammeperioden pga. risiko for infektion, og det kan være en god ide at vente 4 mdr efter ammestop, da brystet kan ændres i månederne efter ophør.
 

Du kan læse mere om amning med piercede brystvorter her:

Breastfeeding Today, La Leche League:
Nipple piercings  

Australian Breastfeeding Association:
Breastfeeding and nipple piercings

 

 


Denne mini-wiki er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af certificerede ammekonsulenter (IBCLC’er) blandt de frivillige.

Ammenets wiki formidler information og skal ikke opfattes som anbefalinger. Informationen på dette website kan ikke erstatte medicinsk rådgivning eller professionel hjælp ved behov.

Kilder:

Se ovenfor.