Overgang til fast føde

Faktaboks:

Denne artikel er en såkaldt "stub", dvs en kort artikel med links, som henviser videre til yderligere information. En omfattende artikel er under udarbejdelse.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler fuldamning til barnet er 6 måneder og delvis amning til barnet er 2 år eller længere. Ved 6 måneder bør barnet overgå til fast føde som supplement til modermælk. Modermælk fortsætter med at udgøre en vigtig ernæringsmæssig kilde til langt over det første leveår og amningen bør foregå hyppigt og når barnet melder sig (1,5). Om overgangskosten skriver WHO at man bør praktisere ”responsiv madning” – det vil sige at man i spisesituationen har fokus på hvordan, hvor, hvad der spises, samt hvem der hjælper barnet. Eksperimentér med forskellige smage og teksturer og hav fokus på at tale kærligt til barnet og have direkte øjenkontakt (2).

Sundhedsstyrelsen tager udgangspunkt i WHO’s anbefalinger om fuldamning til 6 måneder - dette dog under forudsætning af, at både mor og barn trives med det. Ved 6 måneder bør barnet overgå til overgangskost – det vil sige den kost som barnet får i kombination med modermælk eller modermælkserstatning, inden barnet overgår til udelukkende at ernære sig ved familiens mad (3). Ammer man, er modermælk stadig barnets vigtigste ernæring mellem 6-8 måneder. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man fortsætter med amningen, så længe mor og barn trives med det, gerne til 1 år eller længere.

Generelt skal overgangskosten være grov og varieret inden for de forskellige fødevaregrupper. I pjecen “Mad til de små” kan du finde Sundhedsstyrelsens eksempler på mos, grød og fingermad (4).

Find også inspiration og tanker om amning og overgang til fast føde hos Kellymom.

Kilder::

1) Guiding Principles For Complementary Feeding of the Breastfeed Child file:///C:/Users/Prist/Downloads/OP_194.pdf, side 12.
2) Guiding Principles For Complementary Feeding of the Breastfeed Child file:///C:/Users/Prist/Downloads/OP_194.pdf, side 14
3) Ernæring til spædbørn og småbørn https://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2015/~/media/2986643F11A44FA18595511799032F85.ashx, side 39
4) Mad til de små - fra mælk til familiens mad: https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/ernaering/~/media/E382EA4F4DD7410B8A71243B7F97E70B.ashx
5) How to start solids? http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-how/

Relaterede Emner:
Engelsk betegnelse:
Betegnelse
Søg efter emnet på Ammenet:
Søg vores fora igennem for diskussioner om emnet ved at bruge søgefeltet øverst i højre hjørne.