Ammeskaller

Ammeskaller er muslingeskaller, som lægges over brystvorten og holdes på plads af tøjet. Funktionen er at skabe et mindre luftrum over brystvorten, hvis der er problemer med sår og revner på brystvorten, således at tøjet ikke hænger fast og generer og giver smerter, og dermed lade brystvorten hele hurtigere.

Negative effekter

Man har de senere år kædet en stigning i antallet af tilfælde af svampeinfektioner i brystvorterne sammen med brugen af ammeskaller. Der skal en overordentlig høj hygiejne til, når man bruger dem, og man bør ikke bruge dem hele tiden, idet brystvorter med sår og revner har brug for luft. Lukkes de hele tiden inde i et fugtigt miljø, vil der meget nemt være grobund for svampeinfektioner. Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af ammeskaller (og andre hjælpemidler generelt), og det samme gør ammerådgiverne fra foreningen forældre og fødsel.

Positive effekter

Hvis man er på nippet til at opgive amning, kan skallerne være et forsøg værd, såfremt man overholder den høje hygiejne. Nedenstående alternative bør dog prøves først.

Alternativer

Man bør først og fremmest finde årsagen til problemet med sår og revner og rette op på den.

  • Lufttørring med lidt mælk smurt på brysterne efter hver eneste amning er fantastisk effektivt. Dette bør gøres efter hver amning. Hvis man er ude og ikke føler, at man kan sidde med bare bryster efter amning, bør man overveje at begrænse ture ud af huset, til problemet med sår og revner på brystvorten er ophørt.
  • Barnets sutteteknik skal være i orden – ellers kan heller ikke ammeskaller hjælpe. Barnet skal have det meste af det farvede område af brystvorten inde i munden for at kunne malke brystet ordentligt. Hvis det kun har fat i spidsen, kommer der ikke meget mælk, og det gør ondt på moderen. amme/suttebrikker kan bidrage til, at barnet får forkert fat og bør ikke bruges ud over evt. de allerførste dage (og absolut kun, hvis man ellers føler, at barnet overhovedet ikke får fat. Husk, at børn også kan sutte på indadvendte brystvorter).
  • Nogle har glæde af brystskjold. Disse er lavet af plast og har huller, der lader luften komme ind og tørre huden, mens de beskytter brystvorten mod tøj, der kan sidde fast i sår. Bemærk, at også brystskjold kan give problemer med svamp, hvis de får lov at sidde hele tiden eller ikke holdes meget rene.

.
Engelsk betegnelse:
Seashells (Patella vulgata)