En vej ud af supplering?

10 posts / 0 new
Seneste indlæg
BigWhopper
BigWhoppers billede
Offline
Indmeldt: 06/04/2017
En vej ud af supplering?

Jeg fødte min pige for 4 uger siden i morgen (født 10/3). Jeg havde voldsomme smerter med det samme jeg prøvede at amme. Jeg græd og græd og fik sår med det samme, på trods af korrekt sutteteknik ifølge de ansatte og ikke for stramt tungebånd. Mine bryster fik ro et par dage, mens jeg pumpede ud hver 3. time og hun fik mme på kop + min udpumpede råmælk. På dag 4 var jeg helet og begyndt at amme igen. Suttebrikker blev min redning, og smerterne var meget bedre. Min mælk løb først til på dag 5-6, og hun blev tilbudt en smule mme på kop efter hver amning. Da hun var 2 uger havde hun stadig ikke nået sin fødselsvægt (3800/3840), og havde tisse urater i bleen dagen før. Vi begyndte derfor at vække hende hver 3. time til amning + efterfølgende mme. Suttebrikkerne blev droppet. Når jeg havde overskud til det pumpede jeg ekstra ud for at stimulere min produktion.
Fra 2 uger gammel til 3 uger gammel tog hun 440 gram på.Vi droppede derfor vækning hver 3. time samt droppede supplerende mme om natten. Fra 3 uger til i går tog hun 160 gram på, så det er rigtig godt. Hun får ca. 300 ml mme i løbet af dagstimerne og klarer sig fint med bare amning om natten hvor hun selv melder sig ca. hver 3 time.
Jeg ammer ca. 10-15 min på hvert bryst hver gang. Jeg skal holde hende igang undervejs, og ofte bliver hun sur på brystet efter 5-8 minutter - tydeligt at hun ikke får så meget ud mere. Hvis hun ikke bliver sur, ligger hun bare og falder hen og sutter blidt på brystet uden at synke noget. Jeg oplever det samme når jeg pumper ud - efter 5 min kommer der ikke mere. Min rekord er at pumpe 50 ml i alt ud hvis det er gået over en time siden sidste amning, ellers ligger det på 20-30 ml max. Jeg har fra dag 1 pumpet dobbelt så meget ud på det venstre end det højre, så mistænker at der er mere mælk i det ene bryst.
Drømmescenariet er da at amme 100%, men jeg er også så pragmatisk, at det vigtigste er at hun får min mælk. Så kan jeg godt acceptere at hun har brug for mere ved siden af. Dog er jeg bange for hvis hun på sigt ikke gider brystet mere, trods natur-tro flaske. Jeg ammer 8-12 gange i døgnet. Er der en vej tilbage herfra?

Sisse
Sisses billede
Offline
Indmeldt: 15/03/2007

Kære BigWhopper, tillykke med din lille pige <3 Lad os se på det, du oplever, og hvad vi kan finde ud af!

Og jeg vil med det samme sige, at jeg er helt enig: det vigtigste er at hun får den mælk du har, ikke om det kun er den knus

Lad os starte med det sidste, altså det med flasken. Det er langt fra alle børn, der afviser brystet, når de får flaske. Det ser ud til især at have noget at gøre med hvor svært det er for dem at amme, og hvordan nedløbet er - om det er meget sløvt, og flasken meget hurtig. Man kan hjælpe ved at give dem flaske på en måde, der minder mest muligt om amning - det kan du læse mere om (på engelsk) her: http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/feeding-tools/bottle-feeding/ og her er en video, hvis det engelske driller (dog også på engelsk, men man kan se hvad hun laver): https://www.youtube.com/watch?v=UH4T70OSzGs

Et alternativ til at give flaske er suppleringssystemer - kender du til det? Klik på linket for at læse om det.

Og så til selve amningen - jeg starter med spørgsmål:

Hvordan foregik amningen i starten med suttebrikkerne? Var det din fornemmelse, at hun var effektiv der?

Når du ammer nu, ligger hun så og sutter blidt hele tiden, eller er det efter første nedløb, at hun ikke rigtigt sutter mere?

Hvordan var fødslen - vil du fortælle mig lidt om det?

BigWhopper
BigWhoppers billede
Offline
Indmeldt: 06/04/2017

Mange tak for dit svar.

Det betyder virkelig meget at du siger sådan - jeg føler virkelig et pres i forhold til, at hvis man ikke ammer fuldt har man ikke kæmpet nok for det Sad det gør mig hele tiden usikker om jeg nu gør nok for det. Det skal siges at jeg er førstegangs mor.

Indtil videre har hun heldigvis accepteret både flaske og bryst - vi har brugt Philips Avent Natural flasken fra hun var ca 2 uger gammel (inden da kop). Jeg vil helt sikkert undersøge suppleringssystemet. Jeg har netop købt en brugt Medela brystpumpe hvor den plastbeholder fulgte med, og jeg kunne slet ikke gennemskue hvad jeg skulle bruge den til. Det vil jeg undersøge nærmere!

Nu til dine spørgsmål:

Da jeg brugte suttebrikkerne synes jeg hun ammede ligesom nu. Engang imellem når jeg ammede liggende i sengen om natten, efterlod hun dog en 5x5 cm våd plet modermælk på lagenet når jeg tog hende fra.

Hun sutter effektivt de første ca. 5 minutter, derefter skal hun holdes igang med aen på kinden mv. Nogle gange får det hende lidt igang igen, så hun synker lidt igen (dog ikke ligeså heftigt som i starten, men hvad jeg har læst skulle det være normalt nok?). Andre gange ligger hun og sutter meget blidt på vorten, men synker slet ikke. Om natten kan hun ligge sådan og "hygge", mens hun i dagtimerne (især ud på eftermiddagen + aften) bliver decideret sur og græder, hvor hun slipper og tager brystet gentagne gange. Her er det tydeligt hun er mere sulten efter at have været på begge. Bortset fra når hun falder hen om natten, så slipper hun som regel selv brystet når hun er "færdig". 

Fødslen var lang og uden fremgang (igangsættelse med piller 41+4, 38 timer fra vandafgang + vestart til fødsel). Trods veer og 4 timer med ve-drop, udvidede jeg mig meget langsomt. Til slut en lang pressefase på over 1,5 time hvor hun bare ikke ville ud. Det viste sig at hun lå med begge hænder ved hovedet samt lidt skævt, jeg blev klippet og ud kom hun endelig. Hun havde heldigvis slet ikke vist tegn på stress undervejs, og scorede fuld apgar score Smile

Sisse
Sisses billede
Offline
Indmeldt: 15/03/2007

knus Det er derfor, vi går så meget op i at snakke om netop det. Ingen skal have det skidt med at supplere!

Tak for den uddybende info! Det jeg er ude efter er at finde ud af, om udfordringen for fuldamningen ligger hos din datter, eller hos dig - og vi snakker altså ikke skyld eller andre ubrugelige koncepter her, men ganske simpelt eventuelle anatomiske eller funktionelle udfordringer knus

Udfordringer hos baby kan være fx muskelspændinger eller skader fra fødslen, som medfører problemer som forhindrer at baby sutter effektivt. Skader kan være helt midlertidige og gå i sig selv med lidt tid, men i den mellemliggende periode skal man jo så finde ud af hvad man kan gøre for at hjælpe baby. Jeres fødselsoplevelse kunne evt. lede til muskelspændinger - det kan man nogle gange se tegn på ved at baby fx har en foretrukken side at holde hovedet til. Er det noget, du kan genkende?

Baby kan også have såkaldt lav muskeltonus efter fødslen, dvs være lidt slap i muskulaturen, og da der er rigtig mange muskler involveret i amning, vil en baby med lav tonus have brug for noget specifik støtte til det. Lyder det som en mulig forklaring? Jeg hæfter mig ved det du siger med at hun sutter så let - det kunne lyde som om det hun får i starten måske kommer af et godt nedløb hos dig, og så følger hun bare med, indtil det næste nedløb skal aktiveres?

Du kan prøve at hjælpe ved at bruge brystkompression, når hun begynder at sutte uden at synke - kender du det?

Den pumpe du har - passer tragten til dine brystvorter? Bliver de hvide og afklemte, når du bruger den?

BigWhopper
BigWhoppers billede
Offline
Indmeldt: 06/04/2017

Tak Smile

Mht. muskelspændinger: Jeg har selv været opmærksom på det her i starten, men har ikke kunne se tegn på det - hun er dog begyndt at få en yndlingsside med hovedet nu, hvilket hun ikke har haft før. Det kan være vi skal svinge forbi en kiropraktor eller lignende for at udelukke noget der?

I forhold til slap muskulatur, synes jeg umiddelbart at hun godt kan suge rigtig godt til. Især når hun har haft en god lang lur og er godt sulten, så kan jeg virkelig mærke der bliver suget til Wink Men igen, efter de 5 minutter bliver det mindre. Om eftermiddagen og aftenen kan hun blive sur på brystet efter 5 minutter og vrider hovedet væk hver gang jeg lægger hende til igen. Når jeg tager hende over på det andet bryst, sker det samme efter 5 minutter. 

Mht. brystkompression er jeg faktisk begyndt at prøve og trykke rundt omkring på brystet når hun bliver sløv - det hjælper lidt nogle gange. Mange tak for dit link, jeg vidste ikke der var sådan en specifik teknik til det, det vil jeg prøve af!

Tragten til pumpen blev valgt i størrelse på hospitalet så den skulle passe. Der er god luft omkring vorten, og den bliver ikke hvid eller klemt - snarere mørk rød/lilla?

Sisse
Sisses billede
Offline
Indmeldt: 15/03/2007

Ja, det kunne da godt lyde som om der er noget, der kunne have gavn af noget behandling. Nogle har glæde af kiropraktorer, andre af kraniosakralterapi eller osteopati. Det vigtigste er, at det er en behandler, der har erfaring med at behandle spædbørn.

Det lyder godt, at hun sutter godt tili starten! Når det så aftager, så kan det være fordi der er for lidt mælk, eller fordi hun har brugt kræfterne op - hvad tænker du er mest oplagt? Det skal lige siges, at de fleste oplever flere nedløb under en amning. Det passer meget godt med at første nedløb er aftaget, der hvor hun stopper, og så skal næste aktiveres - hvis hun sutter meget let, så bliver det nok ikke sat i gang, men det er så der, man kan hjælpe ved at bruge kompression. Hvis du vil bruge et suppleringssystem, så kan det også være en ide først at åbne for sonden når nedløbet af aftaget, så det først er derefter, der kommer noget fra det.

Hvordan føles det, når du malker ud? Strammer den? Rød/lilla kan også skyldes at der er skruet for højt op for styrken - den skal være så høj som du synes er behageligt, ikke mere, og det skal aldrig gøre ondt.

Har du læst vores artikel om for lidt mælk?

BigWhopper
BigWhoppers billede
Offline
Indmeldt: 06/04/2017

Beklager det sene svar - påske-travlhed Smile

Det går faktisk bedre nu! Kompression virker faktisk de fleste gange (hvis hun har ro på kroppen) og vi har netop været til 5 ugers undersøgelse som kontatererede en vægtøgning på 300 g på 12 dage Smile Hun har den sidste uges tid afvist suppleringen efter blot 20-30 ml (hvor hun før kunne tage 60-90) efter en amning, og jeg har været meget bekymret om hun fik nok da hun samtidig har været ulykkelig om aftenen og umulig at få til at sove.. Men qua hendes vægtøgning ser det ud til, at jeg simpelthen har fået mere mælk! Jeg skal ikke kunne sige hvorfor - måske har jeg stresset så meget over det her i starten at det er gået udover produktionen, og netop som jeg accepterede at supplering er ok, så er der faldet mere ro over det. 

Det sker dog stadig engang imellem at hun slipper og tager brystet gentagne gange og bliver sur på det. Jeg tilbyder altid begge bryster (men nogle gange om natten vil hun faktisk kun have 1 nu). Nogle gange har kompressionen virket, andre gange ikke og så har hun fået tilbudt supplering. Jeg tror planen nu er at trappe lidt ned for suppleringen, så hun kun får den tilbudt når hun viser tegn på at være mere sulten efter begge bryster på trods af forsøg på kompression :) 

Sisse
Sisses billede
Offline
Indmeldt: 15/03/2007

Sikke en skøn opdatering!! Hvor er det bare sejt gået <3

Jamen du har da helt sikkert fået mere mælk! Hvis hun får mere mælk, når du bruger kompression, så tømmes brystet mere, får mere signal om at producere, og så stiger produktionen - brystet er fantastisk Smile

Når hun tager fat og slipper, kunne du evt. prøve det andet bryst - somme tider er det bare det her med at skifte frem og tilbage, som er løsningen, og det kan også øge produktionen.

Urolig om aftenen er tit bare en del af at være baby Smile Det kan også være noget med at mælken løber langsommere der, eller man bare er træt, eller man skal en masse til brystet for at tanke op til natten, eller man vil ligge hos mor hele tiden, eller... Smile Måske det er noget af det?

BigWhopper
BigWhoppers billede
Offline
Indmeldt: 06/04/2017

Jeg er også meget glad Smile

Jeg prøver at tilbyde det andet bryst - nogle gange går det i 3-4 minutter og så er den gal igen - ryger hun retur til nr 1 gider hun det ikke.. 

Om aftenen er det typisk der hvor ovenstående sker desværre. Det er først når hun er blevet rigtig, rigtig overtræt og udmattet at hun falder til ro ved brystet (hvor jeg forsigtigt kan forsøge at putte hende når hun er faldet godt i søvn). Jeg mistænker at der simpelthen ikke er nok i brystet på det tidspunkt. Det føles også mere blødt end tidligere på dagen. 

Sisse
Sisses billede
Offline
Indmeldt: 15/03/2007

Måske det er fordi hun egentlig ikke rigtigt vil have mad der, men bare har brug for at blive gået lidt rundt med eller lignende - eller hvad tænker du?