Amningen er ved at gå i vasken

4 posts / 0 new
Seneste indlæg
Nattergalen
Nattergalens billede
Offline
Indmeldt: 15/10/2016
Amningen er ved at gå i vasken

Hej alle.

Ja som overskriften lyder, så føler jeg, at amningen er ved at gå i vasken efter 5 1/2 måneder med fuldamning. Faktisk tror jeg, at min datter er på vej ud i en regulær ammestrejke.

Nåh, men for at starte fra begyndelsen.

Jeg fødte 1. Maj en dejlig datter (mit første barn). Det var en rigtig god og ukompliceret fødsel.

Da min datter efterfølgende skulle lægges til brystet kunne, hun ikke få fat. Personalet prøvede halvfebrisk at mase mit bryst ind i munden på min datter, uden held... Hun fik bare ikke fat.... Ved vagtskifte er den nye Jordmoder bekymret og udleverer derfor ammebrikker til mig som hun fortæller skal bruges her i starten, indtil min datter kan få fat. Mere information får jeg ikke om brugen af ammebrikker. Men min datter får fat, og dier på livet løs. Hun vil faktisk kun være ved mit bryst på dette tidspunkt.

Min datter udvikler hurtigt akut gulsot og skal i lysterapi. Vi forflyttes derfor til en anden (meget travl) afdeling, og her fortæller personalet, at vores datter skal have modermælkserstatning for at sikre et tilstrækkeligt væskeindtag, og dette gives uden overhovedet at inddrage min mand eller mig. Min mælk er på dette tidspunkt løbet til (pga. hendes ivrige dien før forflytningen), og jeg insisterer derfor på, at få en brystpumpe, så jeg kan malke ud. Pga. travlhed får vi ingen informationer om hvad vi skal gøre med min mælk. Da mælken derfor står ude i et varmt lokale, ser vi os nødsaget til at smide den ud. Hvilket føles fuldstændig tåbeligt, når jeg har en datter som skal have så meget væske som muligt. Derudover fik jeg at vide, at hun kun måtte ammes 5-10 minutter, alt andet var spild af tid, da hun jo skulle være i lysbehandling.

Vi får til sidst overbevist personalet om, at hun kan få min mælk, og jeg får lov at amme hende (pga. nyt personale ved vagtskifte).

Men da jeg er bange for, at de vil give erstatning igen, hvis ikke amningen kører som den skal, fortsætter jeg brugen af ammebrikker, så jeg er sikker på at min datter får nok.

Da vi udskrives og sundhedsplejersken kommer, siger hun, at vi bare skal fortsætte med ammebrikkerne.

Jeg får dog senere hen læst mere om brugen ammebrikker, og finder ud af hvilke konsekvenser det kan få. Jeg går derfor i gang med at afvænne datteren..... Men det fungerer slet ikke, og sundhedsplejersken siger igen, at hun syntes, vi bare skal fortsætte med dem. Derudover bliver vi rådet til ikke, at amme så hyppigt, og derfor kun gøre det hver 3. time.

Det råd vælger jeg ikke bruge da, min datter virkede utrolig sulten og havde brug for den tryghed det gav. Vi har derfor altid ammet hyppigt og længe.

Min datter er en baby som ikke sover meget og det har været en kamp at få hende til at sove, lige fra start. Jeg bor langt fra min familie, og har derfor ikke haft det store netværk til at hjælpe, når manden har været på job og datteren ikke har sovet.

Dette har derfor udmattet mig enormt, hvilket indimellem har givet dårlig stemning herhjemme, fordi jeg har været ked af det og udmattet.

Det der dog har fungeret har været amningen, trods ammebrikker. Til natten blev min datter puttet ved at blive ammet i søvn (vi samsover, så det har virket så naturligt og min datter har sovet godt om natten ved at blive ammet i søvn). Vi får så at vide af vores omgangskreds og sundhedsplejersken, at dette er at give hende dårlige vaner og at det er en glidebane.

Vi går derfor igang med at øve hende i at sove ved at vugge hende i søvn i slyngevugge. Dette fungerer da også, men kun en kort periode. Herefter begynder hun at have utrolig mange opvågninger og får ikke spist særlig godt om natten, når hun ammes. Hvilket bare bliver en ond cirkel med endnu dårligere søvn både nat og dag.

Nu her har jeg så været ekstremt udmattet igen, med hjertebanken, dårligt humør og muskelømhed til følge. Dette har min datter naturligvis kunne mærke, så nu vil hun næsten ikke ammes mere. Førhen elskede hun at blive ammet, og jeg nød vores puttetid i sengen. Vi har prøvet at genindføre, at hun puttes ved at blive ammet, og det gik rigtig godt en periode.

Men vil nu slet ikke ammes i sengen, hun vender sig helt væk fra brystet. Tager hun endelig fat, er det meget kortvarig, så slipper hun. Og pga. ammebrikkerne sluger hun derfor meget luft når hun tager fat og slipper, og tager fat og slipper. Det med at tage fat og slippe, gør hun også meget i løbet af dagen, og hun distraheres så nemt under amningen. Det føles også som om jeg ikke producere så meget mælk mere, hvilket jeg tænker er pga. ammebrikkerne.

Jeg sidder derfor med følelsen af, at amningen, som egentlig har fungeret ret godt trods opstartsvanskeligheder og ammebrikker, er kørt helt af sporet. Min datter har den sidste måned til halvanden kun taget 400 g på.

Da jeg talte med min læge om det, mente hun, at jeg bare skulle droppe ameningen, da jeg efter 5 1/2 måneder "har gjort min borgerpligt" (citat: lægen).

Jeg er bare slet ikke klar til at opgive amningen, og det tror jeg egentlig heller ikke min datter er, selvom hun er modvillig lige nu. Hvordan får jeg det dog vendt?

Undskyld det lange lange indlæg...

Elisa Luna
Elisa Lunas billede
Offline
Indmeldt: 11/11/2015

Hej Nattergalen, 

Først et stort kram til dig <3 Det lyder som om i har haft et rigtig hårdt forløb og slet ikke er blevet set eller hørt af sundhedspersonale henad vejen. Det må være rigtig svært. 

Jeg kan godt forstå at du bliver helt forvirret over al den information og de gode råd i har fået - det kan bare være så svært at holde fast i sig selv og gøre det der føles allermest rigtigt for én selv og ens familie. Jeg synes I lyder som nogle kærlige og nærværende forældre som jeres datter er meget heldig at have <3 

Du beskriver at du har hjertebanken, hovedpine og muskelømhed. Det lyder bestemt ikke rart. Hvordan har du det nu? Det er rigtig hårdt at have et barn der sover dårligt og ammestrejker og der er slet ikke noget at sige til at du også bliver udkørt når du ofte står med det selv. 

Lad os se på det hele sammen. Du skriver at du rigtig gerne vil amme din datter fortsat og det vil jeg meget gerne hjælpe til, kan lade sig gøre.

Lad os tage ammebrikkerne først - ammer du stadig med dem på? Det er helt rigtigt at man tidligere har talt meget om at ammebrikker kan nedsætte produktion og gøre amningen mere besværlig. Vi ved dog nu at ammebrikker sagtens kan kombineres med vellykket amning, så længe ammebrikkerne er den rigtige størrelse, placeres rigtigt og er af tynd silicone, hvilket langt de fleste heldigvis er i dag. 

Lige omkring din datters alder oplever mange mødre at deres børn bliver meget nemt distraherede under amningen og mange beskriver netop det med at hapse sig på, slippe, hapse sig på, slippe og så videre. Der er slet ikke noget at sige til at man godt kan blive lidt træt. Hvordan forløber natamningen? Mange mødre oplever at natamningen er et rigtig godt tidspunkt at "indhente" de amninger som barnet ikke rigtig har tid til om dagen. Hvad tænker du om det? 

En mulighed kunne være en ammehule i sengen, bare jer to, hvor hjemmet får lov til at flyde og hvor i kun koncentrerer jer om hinanden og ligger hud mod hud til sengen. Am så meget din datter har lyst, put sammen og spis og drik rigeligt <3 Det kan nogle gange inspirere barnet til at hapse på, når det ser mors bare bryster og man hygger og leger lidt. Kunne det fungere for jer at prøve af? 

Nogle mødre synes også det virker at amme i et mørkt rum eller siddende op ad en hvid væg hvor der ikke er noget der kan distrahere og hvor det egentlig er lidt halv-kedeligt. 

Jeg tænker på om du er startet på prævention, har fået menstruation eller er startet på medicin? Derudover kan generel træthed og stress også være en påvirkende faktor i forhold til produktionen og det er der jo slet ikke noget at sige til - som sagt er det rigtig stressende når amningen ikke lige fungerer og man tilmed bøvler med søvn og generelt overskud <3 

Jeg glæder mig rigtig meget til at høre fra dig! knus knus

Mange hilsner, Elisa  

Nattergalen
Nattergalens billede
Offline
Indmeldt: 15/10/2016

Hej Elisa

Tusind tak for dit svar. Allerede dagen efter jeg skrev beskeden, tog min datter og jeg på "ammeferie" i sengen og jeg bar hende hud mod hud, når vi ikke var i sengen, og hvor min mand var så sej at stå for alt praktisk, så jeg bare kunne fokusere på min datter og at genetablere amningen. 

Det har virkelig givet pote, og det går meget meget bedre. Vi forsøger at tage tingene stille og roligt, og tage en dag ad gangen - hvilket må siges at have gjort godt. Både for mig og min datter. Jeg er naturligvis stadig træt, da min datter jo er en dejlig lille krudtugle, men det at hun spiser, har givet så meget ro (tænk hvor meget panik det kan skabe i én at baby ikke vil spise soevnloes).

Og hvor er det skønt, og lige hvad jeg havde brug for at læse, at jeg ikke er den eneste som oplever at baby bliver distret omkring denne alder. Ved natamning og (hvis) hun får en god lur, så spiser hun rigtig godt. Så det passer meget godt, det med at hun indhenter det forsømte om natten. Og det er skønt, at det virker til at det er helt okay, at det er sådan (sådan tolker jeg det i al fald ud fra det du skriver). For både sundhedsplejerske og læge mente, at det skal hun ikke. Hun skal bare have noget mos, grød og flaske og så ellers sove, og vil hun ikke det så må jeg jo sulte hende lidt?! 

Puha den type udmledinger fra sundhedspersonale kan godt nok få en til at tvivle, når man både er træt og barnet ikke vil spise. Men jeg er så glad for, at jeg ikke lyttede til det, og fulgte min mavefornemmelse<3 Og så er det bare endnu bedre, også at modtage sådan en besked fra dig. Det bekræfter mig bare i, at det var det rigtige at give amningen endnu et forsøg. Men hvor er det dog også frustrerende, at det alternativ som læge og til dels også sundhedsplejersken kom med, var at droppe amningen og presse på med skemad, på trods af at jeg gav udtryk for, at have brug for råd til at få gang i amningen igen.

I forhold til den lavere produktion, så tænker jeg umiddelbart, at det skyldes stress. Jeg kan i hvert fald ikke umiddelbart se hvad det ellers kunne være. Så jeg må sige, at jeg har lært lektien... mor skal huske at passe på sig selv også.

Mange tak for støtte, råd og vejledning.

Elisa Luna
Elisa Lunas billede
Offline
Indmeldt: 11/11/2015

Hej igen Nattergalen, 

Sikke en dejlig besked at modtage herinde <3 Hvor er det bare dejligt at skuden er vendt og at i er kommet på rette spor igen. I er super seje begge to, er i! Din mavefornemmelse er ikke sådan at kimse af!

Det er nemlig bare rigtig frustrerende når man slet ikke bliver mødt af sundhedspersonalet, selvom man er meget tydelig omkring hvad man har brug for. Du er altid velkommen til at skrive igen, hvis der skulle opstå stort eller småt. 

Ha' en rigtig dejlig aften!  knus knus

/Elisa