14 uger gammel baby med rumlende mave

6 posts / 0 new
Seneste indlæg
HenrietteT
HenrietteTs billede
Offline
Indmeldt: 17/04/2017
14 uger gammel baby med rumlende mave
Hej Ammenet Jeg fuldammer/friammer min datter på 14 uger, og de sidste to uger har hun sovet så uroligt og jeg ved ikke om jeg læser hende korrekt eller ej, så håber I kan hjælpe. Som sagt startede uroen for ca to uger siden, for en uge siden begyndte hendes mave så at rumle HELT vildt næsten dagen lang, men især ved spisning. Og når jeg siger rumler så gurgler og bobler den, og hvis man ligger hånden på, kan man mærke det bobler og arbejder derinde. Hun begyndte at vågne op nærmest hver time fra kl 22 og hele natten igennem (falder i søvn kl 19). Jeg ammede hende ikke hver gang da jeg tænkte at det er for meget og fordi hun trækker benene op under sig og grynter meget. Hun har desuden utrolig meget luft i maven, så hvis hun ex ruller så kommer der en række prutter ud. Jeg har googlet og googlet, og kom frem til mit medløb formegentlig er for hurtigt. Pigebarnet sutter utrolig kraftigt og det er ubehageligt/gør ondt til tider, når der er nedfald. Hun har altid spist på ca 5 min og så er hun done. Efter de 5 min blir hun urolig og hiver og giver slip på brystet efter kun et par få sug. Men kan det passe at hun ud af det blå får problemer af for hurtigt nedfald når det har været sådan siden hun var ca to uger gammel? Jeg har også overvejet om en tur til lægen var på sin plads?! De sidste tre dage har jeg så taget hende fra hver gang nedfaldet kommer, og derefter lagt til når det ikke længere sprøjter, og har desuden kun ammet på det samme bryst i en periode på 4 timer. Mine bryster har været som kanonkugler, men hendes mave rumler markant mindre omend den stadig rumler til tider. Idag er mine bryster ikke længere kanonkugler og jeg er derfor igen begyndt at amme på hvert bryst, hvor jeg starter med det jeg sluttede på sidst. Men jeg tænker samtidig appetitspring da hun jo næsten er 4 mdr. Hvordan kan jeg lige vide om hun vågner af sult eller af gener? Hun falder til ro hurtigt efter vi tager hende op. I nat vågnede hun 22.30 (mad), 2 (mad), 2.15, 5 (mad) og 6.15 og vækker hende så kl 7. Denne nat har været den bedste i lang tid. Bør jeg lade hende spise hver gang hun vågner/brokker sig om natten? Har også i en periode på en uges tid prøvet at amme hende 21.30 inden jeg selv går i seng, i håb om at få lidt flere timers søvn sammenhængende, men umiddelbart uden effekt. Ved dog ikke om det gør ondt værre at gøre dette eller det på et tidspunkt vil hjælpe? Hun har altid sovet godt ellers, og kun været vågnet 2 gange om natten for at få mad. Jeg bøvser hende af efter hvert måltid, men om natten kommer der 9/10 gange ingen bøvser. Hun er desuden et lille myr på 5,2 kg og er tidligere faldet en kurve som vi dog fik rettet op på, så hun må gerne begynde at tage lidt mere på. På forhånd tak, jeg håber inderligt på lidt råd da mit hovede kører på højtryk for at finde ud af hvad der er bedst for min datter.
Emilie Haarslev...
Emilie Haarslev Schröder Marqvorsens billede
Offline
Indmeldt: 21/12/2015

/moderator

Hej Henriette

Sikke da noget. <3 

Hvilken stilling ammer du I?

Du skriver at hun sutter kraftigt og at det nogle gange gør ondt/ er ubehageligt - har det været sådan helt fra start af? Og er det kun ved nedløbet at det gør ondt, eller er det også på andre tidspunkter af amningen?

Har du kigget i vores wiki om overproduktion ? Er der mon noget i den, du kan genkende, eller er det "kun" det kraftige nedløb, der virker til at genere jer?

Du spørger, hvordan du kan vide om hun vågner af sult eller af andre årsager - det kan man reelt ikke rigtig vide. Ofte vågner babyer af sult, behov for nærhed, behov for smertelindring, fordi de fryser, fordi de er varme eller måske noget helt andet.. man kan ikke rigtig vide det, men for rigtig mange babyer hjælper det at få adgang til brystet, uanset hvad årsagen er - og det er helt fint og helt normalt <3 du kan derfor fint lade hende spise hver gang, hun vågner. Jo oftere hun spiser, des federe er mælken ofså helt fra start af, og det er en god ting. Det kan for nogle babyer nemlig mindske mavekneb <3

 

Kram

HenrietteT
HenrietteTs billede
Offline
Indmeldt: 17/04/2017
Det har faktisk altid gjort ondt. De første par uger troede jeg det var fordi mælken lige skulle stabiliseres. Nogle dage er det mere end andre. Og det er kun i begyndelsen af amningen når jeg kan mærke mælken løber til. Jeg har læst om overproduktion, og selvfølgelig er der nogle ligheder, men også meget af det jeg ikke kan genkende. Jeg har normalvis ammet hver 3-4 time, og om natten har min datter sovet op til 8 timer uden mad. Hendes afgøring er normal ca hver eller hveranden dag (pt har hun dog ikke haft afføring siden søndag og hun spiser enormt hyppigt disse dage). Og hun græder aldrig. Men hun kløjes da i mælken nogle gange, spiser på 5-10 minutter og begynder at blive sur på brystet og giver slip meget efter de 5-10 minutter (tænker dog hun er mæt), mælken sprøjter i starten når hun slipper og så har hun som sagt meget luft i maven. Jeg ammer typisk siddende, engang imellem liggende hvis det er om natten.
Emilie Haarslev...
Emilie Haarslev Schröder Marqvorsens billede
Offline
Indmeldt: 21/12/2015

Okay, er hun nogensinde blevet tjekket for spændinger hos f.eks en kraniosakral terapeut eller kiropraktor? Nogle gange kan man nemlig opleve at få symptomer på overproduktion, hvis baby ikke får malket brystet korrekt - og det kan f.eks, skyldes spændinger, som går ind og gør det svært for baby at få ordentligt fat.

Nogle mødre har gavn af at forsøge at hjælpe med at justere teknikken en smule. Du kan f.eks. prøve at kigge på denne samling videoer, som alle handler om teknik/ammestillinger: Ammenet - Teknik: http://www.youtube.com/playlist?list=PLIfTvoJDXsICSQhAj3-vgNAR1xJHjZ0SV

Især ved for kraftigt nedløb kan den stilling, der hedder laid-back være rigtig god, fordi tyngdekraften så modvirkes lidt, så nedløbet ikke bliver endnu kraftigere - giver det mening?

Jeg hæfter mig ved at du skriver, at hun har afførring hver/hveranden dag og samtidig at du ammer hver 3-4 time - jeg hæfter mig ved det fordi du tidligere har skrevet, at I har haft udfordringer med for lav vægtstigning. Ammebabyer bør helst have afføring mindst 3-4 gange om dagen indtil de er omkring 6 mdr. gamle. En af de hyppigste årsager til, at de har afføring sjældnere, er at de bliver ammet for lidt, og jeg tænker faktisk at det måske kan være lige i underkanten for din pige at blive ammet hver 3-4 time, når hun samtidig sover så lange stræk om natten. - hvad tænker du om det? Tror du, det kunne fungere for jer at amme lidt hyppigere?

Du kan læse lidt om afføring i vores wiki.

Alt det her - både med spændingerne/teknikken og mængden af amninger, kan måske hænge sammen med de korte amninger - nogle gange, hvis baby bliver urolig efter første nedløb, kan det nemlig tyde på at der ikke bliver produceret helt nok mælk og langt den hyppigste årsag til det, er nemlig at der bliver fjernet for lidt mælk (altså at efterspørgslen ikke er så stor, hvis vi tænker på produktionen som styret af udbud/efterspørgsel)

 

Uha, det blev lidt langt. Håber det er til at finde rundt i. Lad mig vide, hvad du tænker <3

HenrietteT
HenrietteTs billede
Offline
Indmeldt: 17/04/2017
Altså når hun begynder at blive urolig ligger jeg hende til det andet bryst (tilbyder først det jeg sluttede på sidst, og derefter det andet) og tit spiser hun kun 1-2 minutter her og bliver så urolig igen, så er faktisk ret sikker på hun er mæt?! Eller hvad? Jeg har tidligere tænkt om jeg havde nok mælk, og for at tjekke har vi et par gange tilbudt en flaske, men den har hun ikke ville have (og hun har gør spist mm fra flaske når min mand har været alene med hende). Hun er aldrig blevet tjekket ved fys eller lign, nej.. burde det ikke give udslag andre steder end på suttetekniken? Og hvorfor tænker du hun har problemer med sutteteknikken? Ang antal amninger, så har jeg ammet ca hver anden time døgnet rundt den sidste uge (er RET træt) og hun har som sagt ikke haft afføring siden søndag. Sys jeg har ku læse mig til det er ok at have afføring en gang hver uge/10. dag?! Det var ved hendes 2 mdrs tjek hun ikke havde taget nok på, men ved 3 mdr tjek var hun tilbage på sin kurve.
Emilie Haarslev...
Emilie Haarslev Schröder Marqvorsens billede
Offline
Indmeldt: 21/12/2015

Er hun så tilfreds efter amningen eller bliver hun ved med at være urolig?

Spændinger giver ikke nødvendigvis altid problemer andre steder end ved sutteteknikken. Nogle babyer får en yndlingsside ved brystet eller at de kun vil dreje hovedet til en side, men det er langt fra alle. Hos nogle er det kun sutteteknikken, der afslører at der kan være et problem.

Umiddelbart tænkte jeg at sutteteknikken kan være lidt off fordi du beskriver at hun har meget luft i maven. Rigtig ofte ser man, at bagyer sluger luft, hvis deres teknik ikke er helt god. Og så fordi amningerne er så korte. Tit kan man opleve at barnet giver lidt op, når det første nedløb er overstået, hvis ikke de selv kan malke brystet effektivt selv nemlig.. 

Mht afføring - det er et emne, der ofte er til debat. Man snakker om at fænomenet med manglende afføringer efterhånden ses så hyppigt, så det er blevet normaliseret, men generelt er der bred enighed om (blandt ammekonsulenter verden over), at det ikke er normalt med afføring så sjældent, uanset alder på barnet. I langt de fleste tilfælde handler det om, at barnet har brug for mere mælk, end det får, også selvom det tager på i vægt.